Η ώρα της κάλπης στην Ελλάδα

a 388 Ειδήσεις
a 6884 Ειδήσεις
Στην πιο κρίσιμη, όσο και ρευστή, εκλογική αναμέτρηση της Μεταπολίτευσης καλούνται να ψηφίσουν σήμερα 9.850.802 εκλογείς. Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, αναμένεται να είναι σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό της αποχής, η επιλογή των νέων ψηφοφόρων, των γυναικών και των συνταξιούχων, καθώς και το αποτέλεσμα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες… 

Η αποχή στις εκλογές του 2009 ήταν 29,5%, αυξημένη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2007. Αλλά ακόμα και αυτά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά είναι μικρότερα από την αποχή των ευρωεκλογών του 2009 (47,46%) και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 (39,12% την πρώτη Κυριακή και 53,32% τη δεύτερη).

Και οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όμως αποτελούν άλλον ένα παράγοντα που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια είναι η Β΄Αθηνών, στην οποία θα ψηφίσουν 1.410.493 εκλογείς, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος.

Το αποτέλεσμα της κάλπης αναμένεται να επηρεάσει και η «στάση» των νέων ψηφοφόρων (359.959 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις 6 Μαΐου), αλλά και κυρίως η «συμπεριφορά» των γυναικών (5.079.425 σε σύνολο 9.850.802 εκλογέων) και των συνταξιούχων που, μαζί, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Τα σχόλια του ξένου Τύπου για τις εκλογές στην Ελλάδα

Συνεχείς είναι οι ανταποκρίσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης για τις πιο κρίσιμες εκλογές στη χώρας μας, τις τελευταίες δεκαετίες. Κοινό σημείο των ανταποκρίσεων είναι ότι δεν αναμένεται να προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία από κανένα κόμμα.

«Η Ελλάδα ψηφίζει για βουλευτικές εκλογές» είναι ο τίτλος του βρετανικού δικτύου, BBC.

Oι Έλληνες ψηφίζουν για την ανάδειξη νέας Βουλής με τα δύο μεγάλα κόμματα να χάνουν ψηφοφόρους, λόγω των μέτρων λιτότητας.

Το κεντροαριστερό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το κεντροδεξιό της Νέας Δημοκρατίας έχουν δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού από τον περασμένο Νοέμβριο, υπενθυμίζει το BBC και υπογραμμίζει πως κανένα κόμμα δεν αναμένεται να λάβει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην ανταπόκρισή του το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρει στον τίτλο: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι οδηγούνται στις κάλπες εν μέσω κρίσης».

Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα οδηγούνται στις κάλπες για βουλευτικές εκλογές, ενώ υπάρχει έκδηλη αβεβαιότητα για το ποια κυβέρνηση θα προκύψει και πώς αυτή θα αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, που ταλανίζει το έθνος. Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να λάβει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Κρίσιμες και αβέβαιες οι εκλογές στην Ελλάδα», αναφέρει η Huffington Post.

Οι Έλληνες ξεκίνησαν να προσέρχονται στις κάλπες από τις 7 το πρωί στις πιο κρίσιμες και αβέβαιες ως προς το αποτέλεσμα τους εκλογές εδώ και δεκαετίες. Οι ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα ως υπεύθυνα για τη δεινή οικονομική κατάσταση στη χώρα τους, αναφέρει η αμερικανική ηλεκτρονική διαδικτυακή εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η βρετανική Daily Telegraph έχει ήδη δημιουργήσει ένα ημερολόγιο – χρονολόγιο των πολιτικών εξελίξεων σχετικά με το πώς έφθασε η Ελλάδα στις σημερινές κρίσιμες εκλογές. Η Ελλάδα, είναι φυσικά η γενέτειρα της δημοκρατίας και αυτές οι εκλογές θα είναι πιο παραγωγικές από ποτέ. Τουλάχιστον 32 πολιτικά κόμματα λαμβάνουθν μέρος, σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός από ό,τι συνήθως, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: Newsbeast.gr