Διάταγμα για περιοχές εκπαίδευσης των κυνηγόσκυλων

CEB1 123 Κυνήγι
CEB1 1035 Κυνήγι

Με το καλημέρα της νέας χρονιάς, ανοίγουν και μια σειρά από μέτωπα για τον κυνηγόκοσμο της Κύπρου. Εντός των ημερών, ίσως ακόμα και αύριο, αναμένεται να εκδοθεί το τελικό διάταγμα για τις περιοχές εκπαίδευσης των σκύλων για τη νέα χρονιά.

Η δημοσίευσή του, παρά το γεγονός ότι για τα περισσότερα υπήρξε τελικά συμφωνία με τις επαρχιακές επιτροπές των κυνηγών, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα κυνηγών.

Ο λόγος είναι ότι κάποιοι δημιούργησαν ανέφικτες προσδοκίες στους κυνηγούς- ιδιοκτήτες σκύλων για διάταγμα που θα επέτρεπε την εκπαίδευση σκύλων σε μεγάλο αριθμό περιοχών, απαγορευμένων και επιτρεπόμενων, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, στην αρχική πρόταση που είχε υποβληθεί από πλευράς της κυνηγετικής ομοσπονδίας, προβλεπόταν να επιτρέπεται η εκπαίδευση των σκύλων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε όλες τις απαγορευμένες περιοχές.

Κάτι το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε από την Υπηρεσία Θήρας, η οποία ζήτησε από τις επαρχιακές επιτροπές να υποδείξουν περιοχές, απαγορευμένες και επιτρεπόμενες, για να εξεταστούν, με την υπόσχεση να διευρυνθεί ο αριθμός των περιοχών ανά επαρχία. Όπως και έγινε τελικά.

Όπως αναφέρουν, ωστόσο, οι πληροφορίες μας, οι περιοχές που τελικά θα δοθούν δεν θα είναι και ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Κάτι το οποίο, όμως, έγινε και με τη συγκατάθεση των αντιπροσωπειών των κυνηγών όλων των επαρχιών, πλην της Λάρνακας, με την οποία φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων. Όπως και να έχει, το διάταγμα είναι έτοιμο προς δημοσίευση.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για το κυνήγι.

Όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα συζήτησης, υιοθετείται το θέμα των εξώδικων ποινών και των τελών άδειας για αεροβόλο. Από την άλλη, φαίνεται να εγκαταλείπεται η σκέψη για έκδοση άδειας ιερακοθηρίας, αλλά και η αδειοδότηση των ταϊσμάτων. Αδιευκρίνιστο παραμένει το θέμα της έκδοσης άδειας για την εκπαίδευση των σκύλων καθόλη τη διάρκεια του χρόνου στις καθορισμένες από το διάταγμα περιοχές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν περιλήφθηκε στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, ωστόσο η Υπηρεσία Θήρας επανήλθε, αιτιολογώντας τη θέση της. Τέλος, σημειώνεται ότι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο και η έκδοση άδειας για συνοδεία σκύλων στο κυνήγι.

Πηγή: Φιλελεύθερος