Η Κεντρική Τράπεζα αναστέλλει τη διαδικασία των ακάλυπτων επιταγών

a 122 Ειδήσεις
a 4590 ΕιδήσειςΜέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης δεν θα καταχωρούνται πρόσωπα που έχουν εκδώσει αυτές τις μέρες ακάλυπτες επιταγές στη μαύρη λίστα της Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ αν η ΚΤ είχε δώσει οδηγίες για αυστηρότερα μέτρα στην έκδοση ακάλυπτων επιταγών.

Η κ. Στυλιανού απάντησε πως οι οδηγίες της ΚΤ κινούνται προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, σημειώνοντας πως η ΚΤ έδωσε οδηγίες για την αναστολή της καταχώρησης προσώπων στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών (ΚΑΠ). “Η Κεντρική Τράπεζα για να βοηθήσει τον κόσμο αυτές τις δύσκολες μέρες που διέρχεται ο τόπος, δίνει σήμερα οδηγίες να ανασταλεί η λειτουργία του ΚΑΠ”, δηλαδή να ανασταλεί η διαδικασία της καταχώρησης προσώπων στο ΚΑΠ λόγω έκδοσης ακάλυπτων επιταγών, είπε η κ. Στυλιανού.

Αυτό, πρόσθεσε, θα ισχύει μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και έχει ως στόχο να διευκολυνθούν οι πολίτες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν έφεραν ευθύνη για τις ακάλυπτες επιταγές. Το θέμα των ακάλυπτων επιταγών οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην καθυστέρηση που προκλήθηκε από το κλείσιμο των Τραπεζών.

Σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΚΤ, η καταχώρηση προσώπου στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών γίνεται αν σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει εκδώσει τρεις τουλάχιστον ακάλυπτες επιταγές ανεξαρτήτως ποσού, ή το συνολικό ποσό οποιασδήποτε ακάλυπτης ή ακάλυπτων επιταγών υπερβαίνει το ποσό των €2.000.