Σε μείωση της παχυσαρκίας στοχεύει το Υπ. Υγείας

a 189 Ειδήσεις
a 7669 Ειδήσεις
Την έκδοση Εθνικών Οδηγιών Διατροφής και Ασκησης για Εφήβους ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς σήμερα στη Λευκωσία. «Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εκδώσει ξεχωριστές οδηγίες διατροφής για ομάδες πληθυσμού, όπως απαιτείται από την πλατφόρμα παχυσαρκίας», ανέφερε ο κ. Μαλάς… 

Πρόσθεσε ότι «το 2007 εκδώσαμε Εθνικές Οδηγίες Διατροφής για ενήλικες, το 2009 Εθνικές Οδηγίες Διατροφής για παιδιά 6-12 χρόνων και τώρα για εφήβους, και δρομολογείται άμεσα και η έκδοση Εθνικών Οδηγιών Διατροφής και Άσκησης για άτομα τρίτης ηλικίας, αφού η Υγιής Γήρανση (Healthy Ageing) αποτελεί θέμα πρωτευούσης σημασίας για την περίοδο της Προεδρίας της Κύπρου».

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «ασφαλώς το πρόβλημα της παχυσαρκίας παραμένει πάντοτε απειλητικό για την υγεία μας με αριθμούς που τρομάζουν, 36.1% του πληθυσμού μας είναι υπέρβαροι και 27.8% παχύσαρκοι», προσθέτοντας ότι «και ακόμη πιο τρομακτικό, το 50% των παιδιών μας είναι παχύσαρκα».

Αναφερόμενος στην έκδοση οδηγιών διατροφής, ο κ. Μαλάς είπε ότι «μέσα από την έκδοση αυτή η οποία προσεγγίζει θέματα διατροφής και άσκησης που απασχολούν τους νέους, θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια για μείωση της παχυσαρκίας και στη δημιουργία μιας κοινωνίας ενημερωμένης, υπεύθυνης, με υγιείς πολίτες».

«Ας ευχηθούμε ότι ο κάθε νέος που θα διαβάσει αυτό το ενδιαφέρον και πρωτότυπο βιβλίο θα καταλάβει τη σημασία που έχει η σωστή διατροφή και η καθημερινή άσκηση για να είμαστε υγιείς και παραγωγικοί στη ζωή μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας «δεν χωρεί αμφιβολία ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν την πιο σημαντική ομάδα του πληθυσμού ενός κράτους, αφού μέσω τους μπορούμε να επενδύσουμε για να κτίσουμε ένα γερό και υγιές μέλλον για κάθε κοινωνία».

Εξέφρασε ταυτόχρονα τη θέση ότι «έχοντας παιδιά υγιή με σωστές διατροφικές συνήθειες και καθημερινή άσκηση, παιδιά απαλλαγμένα από στρες και εξαρτησιογόνες ουσίες, είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό μελλοντικών υγιών ενηλίκων καθώς και μια κοινωνία απαλλαγμένη από πολλές ασθένειες που οφείλονται στον λανθασμένο τρόπο ζωής».

Το Υπουργείο Υγείας, είπε, «αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η ορθή διατροφή και η άσκηση για το σύγχρονο άνθρωπο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διατροφής, διατηρώντας ένα αποτελεσματικό δίκτυο κλινικών διαιτολόγων στα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά και αναπτύσσοντας μια έντονη δράση σε ό,τι αφορά στα εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα της διατροφής, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη ώστε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αλλά και να θέσει έμπρακτα σε εφαρμογή τους απλούς κανόνες διατροφής που τον προστατεύουν από ασθένειες οι οποίες τον απειλούν καθημερινά».

Παράλληλα, ο Υπουργός εξήγγειλε την έναρξη διαγωνισμού παραγωγής διαφημιστικού φιλμ, από τον Τομέα Διατροφής των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, με θέμα τη διατροφή και την άσκηση, το οποίο θα ετοιμαστεί από εφήβους και θα απευθύνεται σε εφήβους.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων