Παραλιακό μέτωπο Σωτήρας

a 91 Νέα Αμμοχώστου
a 3882 Νέα Αμμοχώστου

Του Λουκά Χρ. Λουκά:

Πέρασαν είδη είκοσι μήνες όπου η νέα δημοτική αρχή ανάλαβε να πραγματοποιήσει την αλλαγή της Σωτήρας σε ένα νέο, σύγχρονο δήμο, με υπηρεσίες για το δημότη όπως επίσης και έργα για την ανάπτυξή της. Επίσημα το νέο δημοτικό συμβούλιο παρέλαβε ταμείο ύψους εφτακοσίων χιλιάδων ευρώ. Επιπρόσθετα παρέλαβε τρία έργα που ήταν εγκριμένα για υλοποίηση(αναφορά από δημόσιους υπαλλήλους που τα χειρίστηκαν).

Τα έργα που ήταν στον προθάλαμο είναι τα εξής: Νέο δημοτικό στάδιο Σωτήρας, πολυδύναμο κέντρο και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Κληρονομιά και αυτά του απερχόμενου κοινοτικού συμβουλίου και του προέδρου του. Για το τελευταίο υπήρξε σχεδιασμός και τοπιοτέχνηση της παραλίας και του εστιατορίου, μια πολύ καλή κίνηση, για τα οποία πληρώθηκαν εβδομηνταπέντε χιλιάδες ευρώ. Αυτά είμαι σίγουρος τα γνώριζαν αρκετοί από το απερχόμενο και το σημερινό Δ.Σ όπως και ο φίλος Δήμαρχος.

Σήμερα πλανάται στον αέρα η απορία, τι απέγιναν οι εφτακόσιες χιλιάδες ταμείο, το ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες κρατική χορηγία το 2012,οι πεντακόσιες χιλιάδες του 2013 και γιατί ζητάτε δάνειο ύψους €200.000 για να βγάλετε το χρόνο;

Διερωτώμαι τι έργο έγινε για να νοιώθουμε περήφανοι με τόσο προϋπολογισμό; Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν έγινε καλός οικονομικός προϋπολογισμός από τη Δημοτική αρχή και ιεράρχηση των έργων που ήταν προγραμματισμένα. Όλα πετάχτηκαν στον κάλαθο. Το μόνο που άγγιξε η δημοτική αρχή είναι το παραλιακό μέτωπο με νέο δικό της αυθαίρετο σχεδιασμό, χωρίς τοπιοτέχνιση, χωρίς ανακοίνωση του προϋπολογισμού του έργου στους συνδημότες και τέλος χωρίς πολεοδομική έγκριση (ενώ υπήρχε ο προηγούμενος σχεδιασμός). Μέρος αυτής της «ανάπλασης» υπήρξε το μικρό μαγαζάκι στην παραλία, με καλυμμένους χώρους όχι πάνω από εξήντα τετραγωνικά, πράγμα που δεν το καθιστά λειτουργικό για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων γεγονότων. Όμως συγχαίρω τους τέσσερις διαχειριστές που είναι παιδιά με όραμα, οι οποίοι έκαναν τη διαφορά και το έκαναν επιτυχία. Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία τους γιατί είναι σωστοί επαγγελματίες.

Μέσα στο πλήθος των αποριών που πλανούνται είναι η μη αξιοποίηση της μικρής βραχονησίδας και η μη αξιοποίηση του ιδιωτικού τεμαχίου δυτικά ούτως ώστε να ενωθεί το παραλιακό μέτωπο. Μια αναβάθμιση της μικρής βραχονησίδας (π.χ. υπέργεια διάβαση, φωτισμός) και παράλληλη αξιοποίηση του τεμαχίου δυτικά θα είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία τουριστικής πλάζ υπό την αιγίδα του ΚΟΤ, έργο το οποίο ενέκρινε η κυβέρνηση προ δεκαπενταετίας. Αυτά θα είχαν αποτέλεσμα την παγκόσμια δωρεά προβολή της τουριστικής περιοχής της Αγίας Θέκλας με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών.

Σημειωτέον δεν υπάρχει παρόμοιος σχεδιασμός στην επαρχία Αμμοχώστου. Μήπως περιμένουμε να το κάνει άλλος γειτονικός δήμος και μετά να διαμαρτυρόμαστε όπως πάντα σαν φτωχός συγγενής;

Προχωρώντας θα ήθελα να αναφερθώ στη δημιουργία των δύο νέων παραλιών. Η πιο πάνω ενέργεια αποδείχτηκε ατυχής και επιπλέον σπαταλήθηκε δημόσιο χρήμα. Φαίνεται ότι πάλι δεν υπήρξε πλάνο, προϋπολογισμός και σχέδιο. Αποτέλεσμα αυτού δύο παραλίες απροσπέλαστες δύο έως τρεις λουόμενους την ημέρα και προίκα την καταστροφή της περιοχής με τους ψηλούς βράχους να κόβουν την θέα των ιδιοκτητών, εκεί σπιτιών. Ο αναπληρών τον Έπαρχο ανάφερε ότι δεν γνώριζε για την επέκταση των παραλιών. Μάλλον η Σωτήρα απέχει πολλά χιλιόμετρα από το Παραλίμνι και δεν άκουσαν, δεν είδαν.

Πολλοί θα πουν ασκούμε κακοπροαίρετη κριτική και δε θέλουμε την ανάπτυξη. Αντιθέτως, επιθυμία μου είναι να γινόταν χθες η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. Θέλω ανάπτυξη, θέλω προβολή του Δήμου μας, όμως θέλω να γίνονται σωστά με προγραμματισμό και σχέδιο.

Από το 2000 που δραστηριοποιούμαι στην περιοχή βλέπω να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω. Διερωτώμαι πρώτον γιατί δε γίνεται η οδός Κάτερκου όπου υπάρχουν και δυο-τρεις επιχειρήσεις. Δεύτερον γιατί δεν μαζεύονται τα κλαδεύματα και τα πετά ο καθένας όπου θέλει. Ντράπηκα όταν πελάτης μου, Ρώσσος εκαταμυριούχος, ήρθε στην περιοχή μας να δει μεγάλο τεμάχιο και αντίκρυζε τη σωρεία των σκουπιδιών και διερωτάτο για την υποδομή. Τρίτον γιατί συνεχίζει ακόμα να βρίσκεται το «παλιολεωφορείο» καντίνα στο πεζοδρόμιο στην περιοχή Αγίου Ευσταθίου. Υπάρχει καταγγελία στον έπαρχο προ διετίας αλλά μάλλον δεν συγκαταλέγεται στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής. Απ’ ότι φαίνεται η προσπάθεια αφορά το δέντρο αλλά αφήνουμε το δάσος στην τύχη του.

Φτάνουμε τώρα στην κρίσιμη ερώτηση. Πόσο στοίχισε όλη αυτή η ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο. Απ’ ό,τι φαίνεται ούτε οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν γνωρίζουν. Η άγνοια οδηγεί στο κουτσομπολιό, με αποτέλεσμα στα καφενεία να ακούγονται υπέρογκα ποσά, που αν ισχύουν αποτελούν τεράστιο σκάνδαλο. Με νόμους απλού management προκηρύσσονται προσφορές σε μηχανικούς(αρχιτέκτονες-πολιτικούς) αφού παρθούν οι σχετικές άδειες, δημοσιεύεται ο προϋπολογισμός του έργου, οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, ενημερώνεται ο δημότης για την διαδικασία και ξεκινά το έργο. Αν ξεφύγει πάλι το έργο, πράγμα που φαίνεται ό,τι έγινε, επαναλαμβάνεις τη διαδικασία και το κυριότερο ενημερώνεις τους ενδιαφερόμενους και κυρίως το δημότη. Θέλετε μήπως να συναινούμε σε παράνομες κατασκευές που εκθέτουν το Δήμο και να νοιώθουμε περήφανοι;

Αυτή είναι με λίγα λόγια η κατάσταση που επικρατεί στο δήμο μας σήμερα. Οι φωνές αντιπολίτευσης τόσο εντός των “τοιχών” όσο και εκτός δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη απ΄ότι φαίνεται. Καλούμε άμεσα όσους συνέναισαν στη δημιουργία των πιο πάνω έργων όπως παρουσιάσουν αναλυτική κατάσταση εξόδων. Επίσης τους προκαλώ στη δημιουργία πανδημοτικής σύσκεψης άμεσα για συζήτηση του σοβαρού αυτού θέματος. Η κατάσταση είναι σοβαρή, στα υψηλά δώματα προσπαθούν να ρίξουν το θέμα στα μαλακά και διερωτώμαι πως θα επιβάλει μια δημοτική αρχή το νόμο και την τάξη αφού η ίδια παρανομεί και ετσιθελικά κάνει ότι θέλει; Αφού η πλειοψηφία κλεισμένη πίσω από μια πόρτα γραφείου έκανε ότι ήθελε κατά τη γνώμη τους σωστά, σημαίνει ότι αν αύριο έρθει η γενική ελέγκτρια για άμεσο έλεγχο όλα θα είναι άψογα.

Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται κύριοι της πλειοψηφίας. Ερωτήματα ψάχνουν απάντηση, αρνητική εικόνα είναι σχεδόν καθολική. Δεν την σκεπάζουν τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις. Περιμένουμε…