Άναψαν οι «μηχανές» για τις Παγκύπριες Εξετάσεις

α 15 Ειδήσεις
α 51 Ειδήσεις

Σε τροχιά Παγκυπρίων Εξετάσεων εισήλθαν τα σχολεία, καθώς οι προετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή τους έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο προς τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, δίνει τις πρώτες γενικές πληροφορίες, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των υποψηφίων.

Σχετικά με την υποβολή αιτήσεων, οι τελειόφοιτοι μαθητές των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών καλούνται να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα από την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου μέχρι και την Πέμπτη 5 Μαρτίου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι μαθητές θα υποβάλουν την αίτησή τους στο κέντρο συγκέντρωσης αιτήσεων του σχολείου τους. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι τελειόφοιτοι πρέπει να κάνουν αίτηση, ακόμα κι αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις μόνο για σκοπούς απόλυσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι υποψήφιοι που εντάσσονται στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μπορούν να διεκδικήσουν διευκολύνσεις νοουμένου ότι:
α) συμπληρώσουν την παράγραφο 15 της αίτησης και
β) επισυνάψουν ειδική έντυπη αίτηση προς την Υπηρεσία Εξετάσεων, προσκομίζοντας όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Ως προς τα τέλη των εξετάσεων, για το 2015 παραμένουν στα €25 για κάθε εξεταζόμενο μάθημα πρόσβασης. Για την πρακτική δοκιμασία, την προφορική εξέταση των Δραματικών Σχολών και την εξέταση της Σχολής Καλών Τεχνών, το κόστος ανέρχεται στα €50. Σημειώνεται ότι τα τέλη δεν επιστρέφονται στους υποψήφιους σε περίπτωση που αποσύρουν την αίτησή τους.

Επίσης, από τα τέλη εξαιρούνται οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις Παγκύπριες μόνο για σκοπούς απόλυσης, ενώ τα παιδιά των εγκλωβισμένων απαλλάσσονται από τα τέλη, αφού προσκομίσουν σχετικό πιστοποιητικό από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Όσον αφορά στους απόφοιτους προηγούμενων ετών, τους τελειόφοιτους ιδιωτικών σχολείων, δημόσιων εσπερινών Λυκείων και δημόσιων εσπερινών Τεχνικών Σχολών, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ταχυδρομικώς κατά την ίδια περίοδο, δηλαδή από 24 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου (ημερομηνία με σφραγίδα ταχυδρομείου) με συστημένη επιστολή. Μέσω ταχυδρομείου μπορούν να υποβάλουν αίτηση και οι υποψήφιοι οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ