Δήμαρχος Σωτήρας για καταγγελίες στις παραλίες: “Δε θα ανεχτούμε καμία αδικία εις βάρος της Σωτήρας”

a 38 Ειδήσεις
a 2342 Ειδήσεις

Με μία αυστηρή και χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης απάντησε ο Δήμαρχος Σωτήρας κ. Γεώργιος Τάκκας στην ανοικτή επιστολή που είχε αποσταλεί πρόσφατα από την επονομαζόμενη “Πρωτοβουλία για την Προστασία των Φυσικών Ακτών” και την φερόμενη ως εκπρόσωπό της, κα. Μαρία Χατζημιχαήλ.

Διαβάστε εδώ την ανοικτή επιστολή-καταγγελία της κας. Μαρίας Χατζημιχαήλ

Δήμαρχος Σωτήρας: “Δεν θα δεχθούμε καμία αδικία να συντελείται εις βάρος ενός μικρού Δήμου που για χρόνια παρέμενε παραμελημένος και επίτηδες περιθωριοποιημένος”

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του Δημάρχου Σωτήρας προς την κα. Μαρία Χατζημιχαήλ και η οποία κοινοποιήθηκε στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την Προϊστάμενη της Αρχής Ίσης Μεταχείρισης, τον Αναπληρωτή Έπαρχο Αμμοχώστου και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τον Δήμο Σωτήρας και τα έργα τα οποία προγραμματίζονται. Στην επιστολή που αποστέλλετε, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών θίγετε το θέμα της κατασκευής γέφυρας που θα ενώνει την παραλία Αγίας Θέκλας με το νησάκι της Αγίας Θέκλας. Ομολογουμένως, μου προκαλεί έκπληξη το ότι επαναφέρετε στην επιφάνεια ένα θέμα για το οποίο έχει παρθεί ομόφωνη απόφαση από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου περισσότερο από ένα χρόνο πριν, δηλαδή από τις 9 Απριλίου 2013. Το έργο, κυρία Χατζημιχαήλ, δεν θα ανεγερθεί αυθαίρετα αλλά έχει ανατεθεί σε Αρχιτέκτονα / Πολιτικό Μηχανικό και ήδη γίνεται η σχετική διαδικασία όπως προνοείται και προβλέπεται από τις νομοθεσίες διαμέσου όλων των Κυβερνητικών Τμημάτων, και αφού υπάρξουν όλες οι εγκρινόμενες άδειες που απαιτούνται, νόμιμα και χωρίς καμία αυθαιρεσία.

Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι συντάξατε μία επιστολή απευθυνόμενη προς εμένα και κοινοποιημένη στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την Προϊστάμενη της Αρχής Ίσης Μεταχείρισης και τον Αναπληρωτή Έπαρχο Αμμοχώστου, και η οποία προβλήθηκε δεόντως από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς εκ των προτέρων να διεξάγετε τον απαραίτητο έλεγχο για να διαπιστώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί. Είναι, επίσης, άξιο απορίας πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου όσον αφορά τις καταγγελίες προς τον Δήμο Σωτήρας για τα έργα ανάπτυξης τα οποία προωθεί. Σας υπενθυμίζω, ότι στις 7 Μαΐου 2014, ο Δήμος Σωτήρας βρέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου συζητήθηκε το θέμα της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου Σωτήρας. Ο Δήμος Σωτήρας προχώρησε άμεσα για εφαρμογή όλων των οδηγιών οι οποίες δόθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και εφαρμόζει κατά γράμμα όλες τις πρόνοιες που απαιτούνται από τη νομοθεσία. Έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Σχεδίου ΦΥΣΗ 2000, καθώς και σε Αειφόρο Σχέδιο Πράσινων Παραλιών Δήμου Σωτήρας.

Όσον αφορά το σχέδιο ΦΥΣΗ 2000, οι πληροφορίες που μας έχετε περιγράψει μας είναι ήδη πολύ καλά γνωστές. Και γνωρίζετε καλά ότι η Ζώνη Ειδικής Προστασίας CY3000009 του Σχεδίου ΦΥΣΗ 2000 εκτείνεται από τον Ποταμό Λιοπετρίου μέχρι και την παραλία Μακρόνησος, στην οποία φιλοξενούνται δύο ξενοδοχεία, δύο οργανωμένες παραλίες και ένα κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, ενώ δυτικότερα της παραλίας Μακρόνησος έχει σχεδιαστεί η κατασκευή ενός πολυδάπανου έργου εκατομμυρίων όπως αυτό της μαρίνας Αγίας Νάπας, έργα για τα οποία θα γίνουν τεράστιες και αμείλικτες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο περιβάλλον, μελέτη την οποία υποχρεωθήκαμε να εκπονήσουμε σύμφωνα με τις πρόνοιες αδειοδότησης των παραλιών αλλά και των προγραμματισμένων έργων στην παραλιακή περιοχή, αποδεικνύεται απερίφραστα ότι το προστατευόμενο Βραχοπλουμίδι (Charadrius leschenaultia) διαχειμάζει ανατολικότερα από το εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας, στην περιοχή προς παραλία Μακρόνησος, σε μια περιοχή στην οποία θα κατασκευαστεί η μαρίνα Αγίας Νάπας, έργο για το οποίο δε θυμάμαι να έχουν ξεσηκωθεί παρόμοιες αντιδράσεις.

Οφείλετε επίσης να ενημερωθείτε ότι από το 1986, το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο Σωτήρας έχει υποβάλει αίτημα για πλήρη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, ακόμα και με εκβραχισμούς για δημιουργία οργανωμένης παραλίας, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό, όμως για 28 ολόκληρα χρόνια επικρατεί η απαξίωση και η περιθωριοποίηση προς τον Δήμο της Σωτήρας, με απανωτές καταγγελίες σε οποιοδήποτε έργο προσπαθεί να υλοποιήσει ο Δήμος μας και που θα συντελέσει στην τουριστική του ανάπτυξη, στην οικονομική του ανάκαμψη αλλά και στην βιωσιμότητά του. Για 28 ολόκληρα χρόνια τα αρμόδια τμήματα δεν προχώρησαν σε καμιά απολύτως ενέργεια για αποφάσεις που ήταν ήδη εγκεκριμένες, ενώ αντίθετα, ολόκληρη η παραλιακή περιοχή της Σωτήρας εντάχθηκε σε σχέδιο Natura 2000, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς καμία ενημέρωση. Παράλληλα, ενημερώθηκε πρόσφατα ο Δήμος, ότι η περιοχή της Σωτήρας περί του ποταμού Λιοπετρίου ορίστηκε ως Εθνικό Πάρκο και πάλιν χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμιά δικαιολογία και χωρίς καμία διαβούλευση. Με όλα αυτά, ο κάθε δημότης της Σωτήρας αισθάνεται δικαιολογημένα ότι επιθυμία είναι ο εγκλωβισμός της Σωτήρας σε ένα καθεστώς μη ανάπτυξης και μη προόδου.

Και αφού αναφερθήκατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να παραδεχθείτε ότι βασικοί πυλώνες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είναι η διαβούλευση με την τοπική αρχή και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή και όχι η αυθαίρετη και ετσιθελική δέσμευση της περιουσίας ενός Δήμου και η απαγόρευσή του για οποιαδήποτε ανάπτυξη, από τη στιγμή που γειτονικοί Δήμοι, εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητές τους για πρόσβαση στην παραλία, χωρίς καμία περιβαλλοντική επέμβαση!

Κυρία Χατζημιχαήλ,

Από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε τον Δήμο Σωτήρας, η πολιτική μας στόχευε και στοχεύει σε μία περιβαλλοντική συνείδηση των δημοτών μας και σε προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε την ανακύκλωση σε κάθε σπίτι, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε έργα με ποδηλατόδρομους, επιδιώκουμε την διάδοση του αισθήματος υπευθυνότητας και αειφόρου ανάπτυξης προς τους μαθητές των σχολείων μας και με κάθε τρόπο προστατεύουμε το φυσικό μας στοιχείο. Παράλληλα, όμως, μέσα στις απρόσμενες οικονομικές συγκυρίες, ο Δήμος μας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα πλούτη του και να στοχεύσει στην οικονομική του πρόοδο και στην ανάπτυξη με στόχο την βιωσιμότητά του. Το αίσθημα που επικρατεί στους δημότες της Σωτήρας, είναι αίσθημα αδικίας για την περιθωριοποίηση του Δήμου μας, και την καταπάτηση του δικαιώματος της ανάπτυξης.

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή που μας έχετε αποστείλει γιατί πιστεύουμε ότι κάθε καλόπιστη κριτική για τον Δήμο μας είναι εφόδιο προς τον σωστό σχεδιασμό και υλοποίηση της δράσης μας. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε ένα καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας, χωρίς να ανεχτούμε καμία γραφειοκρατία, καμία παραμέληση της Σωτήρας και καμία αδικία να συντελείται εις βάρος ενός μικρού Δήμου που για χρόνια παρέμενε παραμελημένος και επίτηδες περιθωριοποιημένος.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Τάκκας
Δήμαρχος Σωτήρας