Ενωμένη Ευρώπη: “Τίτλοι τέλους στην ουτοπία”

a 31 Ευρώπη
a 471 Ευρώπη



Tου Χρυσόστομου Λουκά:

Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βρίσκει την Ευρώπη να αιμορραγεί. Τα έθνη της εξέρχονταν από ένα φονικότατο πόλεμο που άφησε εκατόμβες νεκρών και διαλυμένες πόλεις. Μια νέα τάξη πραγμάτων ανατέλλει. Κοινός στόχος ήταν να μπουν γερές βάσεις για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις. Ο ανταγωνισμός και το αίσθημα της εκδίκησης, που προήλθαν από τις συνθήκες μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου, επρέπε να εξαληφθούν. Ένας νέος κόσμος γεννιόταν: Η ενωμένη ευρώπη.

Η συνεργασία των ευρωπαικών εθνών θα θεμελιωνόταν στις έννοιες της δημοκρατίας και του αλληλοσεβασμού. Το ελεύθερο εμπόριο, η αλληλοβοήθεια, η συνεργασία στην άμυνα και η ελεύθερη αγορά εργασίας αποτέλεσαν καινοτομία. Ένα νέο αντίπαλο δέος των ΗΠΑ γεννιόταν. Ουσιαστικά, η Ευρωπαική ένωση ήταν μια μικρογραφία των ΗΠΑ. Ακόμα και οι “εγωιστές, πλην παμπόνηροι” Άγγλοι, εγιναν μέλος. Όλα έμοιαζαν ωραία. Τα πάθη όμως άρχισαν σιγά σιγά να βγαίνουν πάλι στην επιφάνεια. Τα ίδια που ταλαιπώρησαν τη γηραιά ήπειρο στο παρελθόν. Η ένωση δυστυχώς θα φανέρωνε τις αδυναμίες της.

Ποια ήταν η σπίθα; Μα είναι ολοφάνερο. Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τον πλανήτη από το 2008. Πολλά έθνη είχαν καλή διαχείριση, εκμεταλλεύτηκαν τις συμμαχίες τους, έμειναν μακριά από πολέμους (π.χ. Μέση Ανατολή) και δεν πλήγηκαν αρκετά (π.χ. Γερμανία). Άλλοι είχαν την χείριστη διαχείρηση και βρίσκονται ένα βήμα από την πτώχευση (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα). Οι Άγγλοι, επ΄` χρόνια το κατοικίδιο των ΗΠΑ, πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα αυτή τους την συμπεριφορά. Επίσης η ένωση έδειξε και χτυπητές αδυναμίες στην διαχείρηση κρίσιμων καταστάσεων, όπως το προσφυγικό. Ο σουλτάνος έπαιξε ωραία το παιχνίδι του και κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτό το ζήτημα,φανερώνοντας την αδυναμία της ΕΕ να παράξει σωστή εξωτερική πολιτική.

Πέραν τη ανικανότητας στο εξωτερικό η κατάσταση στα ενδότερα οπως προανέφερα είναι στο τέλμα. Αρχίζοντας από το Brexit, το δημοψήφισμα των Ιταλών, την άνοδο του συντηριτισμού σε Γαλλία και Αυστριά, όπως επίσης την κατακραυγή έναντι της Γερμανίας,που συμπεριφέρεται σαν να είναι ο σερίφης, καταλαβαίνεις ότι το γυαλί έχει ραγίσει. Δεν ισχύει αυτο που λέγεται συχνά η ευρώπη των δύο ταχυτήτων”. Ουσιαστικά δημιουργήθηκαν τρεις τάσεις. Αυτή της Γερμανίας και των αυλικών της, η συντηρητική τάση και οι φτωχοί που δεν τους λαμβάνει κανένας υπόψιν. Αυτές οι τρεις τάσεις καταστρέφουν (ηθελημένα και μη) την ΕΕ και την έθεσαν σε μηχανική υποστήριξη.

Πως θα σωθεί δεν έιναι του παρόντος να αναλυθεί. Θα αναφέρω όμως μια λέξη που εμπερικλείει όλο το νόημα. ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ. Να μια πρόκληση για το εγγύς μέλλον. Η επανάληψη της ιστορίας δέιχνει ο,τι ο άνθρωπος είναι ανεπείδεκτος μαθήσεως. Πλέον με το χρόνο να κυλά αντιστροφα, εναπόκειται στα έθνη της γηραιάς ηπείρου να σώσουν την κατάσταση. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος αλλά πιστεύω το τέλος είναι κοντά. Μένει μόνο να δούμε αν θα υπάρξει καποια μετεξέλιξη, ή συνέχεια ή αν θα επανέλθουμε ξανά σε συνθήκες μεσοπολέμου. Αυτή είναι η πρόκληση κύριοι ευρωπαίοι.

Χρυσόστομος Λουκά, Ιατρός

Τα άρθρα αντιπροσωπεύουν την αποκλειστική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του SotiraNews