Σύλληψη Λιβάνιου στη Λάρνακα με δύο τόνους νιτρικής αμμωνίας

a Ειδήσεις
a 1169 Ειδήσεις

Τεράστια ποσότητα νιτρικής αμμωνίας εντόπισε η Αστυνομία χθες βράδυ σε οικία στη Λάρνακα. Πρόκειται για μια στερεά ύλη που μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό για την κατασκευή εκρηκτικών από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις Αρχές Ασφαλείας, από τη μια η μεγάλη ποσότητα που εντοπίστηκε σε σπίτι 26χρονου Λιβάνιου και από την άλλη οι πηγές πληροφόρησης προς την Αστυνομία είναι στοιχεία που δημιουργούν αρκετές υποψίες, χωρίς να αποκλείουν τη διασύνδεση με τρομοκρατική ενέργεια.

Η ποσότητα νιτρικής αμμωνίας που εντοπίστηκε από τις Αρχές της Δημοκρατίας είναι αρκετή που αν μετατραπεί σε εκρηκτικό μπορεί να κατεδαφίσει ακόμα και ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέα Αγγελίδη, σε σπίτι 26χρονου Λιβάνιου στους Αγίους Αναργύρους, εντοπίστηκαν οι δύο τόνοι νιτρικής αμμωνίας και δέκα χιλιάδες ευρώ.

Ο Λιβάνιος, κάτοχος διαβατηρίου του Καναδά, τέθηκε υπό κράτηση και ανακρινόταν μέχρι αργά, χωρίς να αποκαλύψει τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε όλη αυτή η ποσότητα νιτρικής αμμωνίας στο σπίτι του, από πού προέρχεται, αλλά και εάν συνδέεται με οποιαδήποτε άλλα άτομα στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, περισσότερα για την υπόθεση θα ανακοινωθούν σήμερα, κατά την προσαγωγή του υπόπτου στο Δικαστήριο Λάρνακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία έφτασε στην οικεία του Λιβάνιου, αξιοποιώντας πληροφορίες που ήρθαν κοντά της το τελευταίο διάστημα. Μετά την έκδοση δικαστικού εντάλματος ερευνήθηκε η οικία του Λιβάνιου και εντοπίστηκε η μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας.

«Πονοκέφαλο» για τις Αρχές αποτελεί το ενδεχόμενο ο συλληφθείς να έχει ήδη προωθήσει μέρος της εκρηκτικής ύλης προς άγνωστη κατεύθυνση και αυτή που βρέθηκε να μην είναι η συνολική ποσότητα.

Η νιτρική αμμωνία που εντοπίστηκε, ήταν συσκευασμένη σε πέραν των 400 κουτιών. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο 26χρονος Λιβάνιος δεν κίνησε καμιά υποψία στους γείτονές του και χαρακτηρίζεται ως ένα αρκετά εύπορο και καλλιεργημένο άτομο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η νιτρική αμμωνία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε από τους βομβιστές του ΙΡΑ στην Ιρλανδία, ως πρώτη ύλη για βόμβες, που χρησιμοποιούνταν κυρίως για την ανατίναξη πολιτικών και στρατιωτικών οχημάτων.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ