Προκηρύσσονται θέσεις σε Αστυνομία και Πυροσβεστική

a 76 Ειδήσεις
a 1303 Ειδήσεις

Την αποδέσμευση 300 θέσεων που είναι κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική και 36 θέσεις στις Κεντρικές Φυλακές, θα ζητήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Το άνοιγμα των θέσεων θα ζητηθεί μετά τα τεράστια κενά που έχουν εντοπισθεί σε θέματα ασφάλειας, αλλά και λειτουργίας καίριων τμημάτων στην Αστυνομία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στις 600 κενές θέσεις στην Αστυνομία, μετά από αφυπηρετήσεις και παραιτήσεις. Ήδη ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου με επιστολή του προς τον πολιτικό του προϊστάμενο, ζήτησε το άνοιγμα θέσεων επειδή το Σώμα αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα και μετά δυσκολίας λειτουργούν ορισμένα τμήματα, που θεωρούνται καίριας σημασίας. Από την άλλη επικαλείται την κούραση που έχει επέλθει στους αστυνομικούς λόγω αύξησης των καθηκόντων τους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το ζήτημα θα πάει στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να εγκρίνει την αποπαγοποίηση των θέσεων και αν γίνει αυτό, τότε το θέμα θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Όσον αφορά τις Φυλακές, ήδη έχει εγκριθεί το ξεπάγωμα 36 θέσεων, 34 μόνιμων και δύο έκτακτων και το θέμα θα οδηγηθεί στη Βουλή.

Και στις Φυλακές διαπιστώνεται κούραση στο προσωπικό, γιατί οι κατάδικοι αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και οι ώρες εργασίας. Αρκετοί λαμβάνουν άδεια ασθενείας, ωστόσο σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι μειωμένες. Λόγω της άμεσης ανάγκης σε προσωπικό, γίνονται μελέτες ώστε οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα αεροδρόμια και αυτοί που βρίσκονται στα κρατητήρια της Μενόγιας να αντικατασταθούν από ιδιώτες. Στα αεροδρόμια οι σκέψεις που γίνονται είναι να παραμείνει η Αστυνομία μόνο για την εξωτερική τους φρούρηση.

Το θέμα του ξεπαγώματος των 300 θέσεων στην Αστυνομία επείγει για ακόμη ένα λόγο. Όσοι θα προσληφθούν θα πρέπει να περάσουν από τρία χρόνια εκπαίδευση στην Αστυνομική Ακαδημία, γι’ αυτό και μετά το 2018 θα είναι έτοιμοι να μπουν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ