Σε δεύτερη μοίρα ο αποψινός αγώνας της Εθνικής

a 48
a 4667

Η Κύπρος βρίσκεται επί ποδός καθώς το καράβι βουλιάζει, οι συσκέψεις στο Προεδρικό και οι συνεδριάσεις στη Βουλή ακολουθούν η μία την άλλη, ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και φυσικά, το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί, είναι το ποδόσφαιρο. Κι όμως, «the show must go on», όπως λέει το τραγούδι.

Οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και δεν μπορούμε έτσι απλά να ζητήσουμε από την ΟΥΕΦΑ να αναβάλει τον αγώνα μας με την Ελβετία. Μακάρι να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Είτε μας αρέσει, λοιπόν, είτε όχι, θα βρούμε σήμερα το απόγευμα μπροστά μας ένα μεγάλο αντίπαλο, την καλύτερη ομάδα του 5ου ομίλου στα προκριματικά του Μουντιάλ 2014.

Ποιος θα είναι ο στόχος μας και ποια τα κίνητρά μας; Θεωρητικά, η νίκη. Διότι ναι μεν ο στόχος μας στην προκριματική φάση είναι πολύ ταπεινός (να αποφύγουμε την τελευταία θέση), αλλά δεν σημαίνει πως δεν έχουμε τις δυνατότητες να ανατρέψουμε τα προγνωστικά. Το κάναμε αρκετές φορές στο παρελθόν κι ο Γερμανός προπονητής των Ελβετών, Ότμαρ Χίτσφελντ, το γνωρίζει πολύ καλά. Άλλωστε, δεν δήλωσε χθες τυχαία ότι, «η Κύπρος μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε στην έδρα της».

Αυτού λεχθέντος, είναι λογικό να διερωτηθεί κάποιος: Πώς είναι δυνατόν οι Κύπριοι παίκτες να έχουν καθαρό μυαλό (έστω για 90 λεπτά), τη στιγμή που η χώρα τους κινδυνεύει άμεσα να κλείσει το μαγαζί; Ο αρχηγός της Εθνικής, Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, απάντησε προχθές, λέγοντας ότι, «όταν μπαίνουμε στο γήπεδο, ξεχνάμε τα πάντα και το μυαλό μας είναι μόνο στη δουλειά μας. Θα είμαστε 100% συγκεντρωμένοι».

Ας το ελπίσουμε. Όχι ότι ο σημερινός αγώνας είναι «ζωής ή θανάτου» για εμάς, αλλά ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να μας δώσει λίγη χαρά. Θα μας έδινε την ευκαιρία να «δραπετεύσουμε» έστω για λίγο από τη μιζέρια μας. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη χαρά που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν σήμερα οι διεθνείς μας. Γιατί, κατά τα άλλα, είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε, αύριο η μέρα θα ξημερώσει η ίδια…

Ερωτηματικά στην άμυνα

Λίγα είναι τα ερωτηματικά σχετικά με το αρχικό σχήμα της Κύπρου, αλλά είναι σημαντικά. Από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως οι Ελβετοί διαθέτουν «δύναμη πυρός» στο αριστερό άκρο, είναι λογικό ο Νίκος Νιόπλιας να σκέφτεται να τοποθετήσει στη δεξιά πλευρά δύο αμυντικογενείς παίκτες, για να εξουδετερώσει όσο γίνεται τις επελάσεις του αντιπάλου.

Μ’ αυτή την έννοια, σοβαρή υποψηφιότητα θέτουν οι Θεοφίλου και Σολωμού, με τον τελευταίο να τοποθετείται ακριβώς μπροστά από τον πρώτο. Η άλλη επιλογή (σαφώς πιο επιθετικό σχήμα), είναι να χρησιμοποιηθεί ο Σολωμού στο δεξί άκρο της άμυνας και μπροστά του ο Εφραίμ.

Κατά τα άλλα, δεν αναμένονται εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα. Μπροστά από τον Γιωργαλλίδη, ο Η. Χαραλάμπους θα παίξει στα αριστερά και οι Ντομπρασίνοβιτς και Ζούνιορ (φωτό) θα καλύψουν τον κεντρικό άξονα της άμυνας.

Στη μεσαία γραμμή, οι Λαμπάν, Νικολάου, Μακρίδης και Χαραλαμπίδης θα έχουν πολλή δουλειά (ειδικά οι δύο πρώτοι, που θα έχουν καθήκον να σταματούν τις κάθετες επιθέσεις των Ελβετών) και στην επίθεση ο Χριστοφή θα είναι αυτός που θα έχει τη βασική ευθύνη να δημιουργεί κινδύνους.

Πηγή: Μιχάλης Γαβριηλίδης/SentraGoal