Κτηματολόγιο Αμμοχώστου: “Βρομά διαπλοκή”

a 2 Ειδήσεις, Κυβέρνηση, Νέα Αμμοχώστου
a 728 Ειδήσεις, Κυβέρνηση, Νέα Αμμοχώστου

Πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος και άλλες παρατυπίες εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής

Σοβαρές καταγγελίες κάνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε επιστολή του προς το Υπουργείο Μεταφορών για τη μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου Αμμοχώστου. Μισό εκατομμύριο ευρώ εργασίες φορτώνεται το κράτος και ενοίκιο διπλάσιο από το κανονικό

Το κτίριο δεν διαθέτει Πολεοδομική Άδεια και Άδεια Οικοδομής

Πάρτι χιλιάδων ευρώ και διαδικασίες με πολλές παρατυπίες για κυβερνητικά γραφεία στο Παραλίμνι εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής σε έγγραφο-φωτιά που απέστειλε στο Υπουργείο Μεταφορών και αποκαλύπτει η «Σημερινή».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποδοκιμάζει έντονα την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τη μετακίνηση των γραφείων του Επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η απόφαση της 19ης Μαΐου 2016 του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί μνημείο κακοδιαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. Πρόκειται για μια απόφαση που βρομά διαπλοκή».

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε προς τον Γενικό Δ/ντή του Υπουργείου Μεταφορών στις 30 Ιουνίου 2016, η Υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή εντοπίζει μια σειρά από «πράματα και θάματα».

Πώς ξεκινά η υπόθεση

Στις 5 Ιουνίου του 2014 ο Αν. Έπαρχος Αμμοχώστου ζήτησε έγκριση από τον Κεντρικό Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών (Κ.Φ.Σ.Κ.Υ.) όπως προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ενοικίαση κτηρίου για τη στέγαση του Κτηματολογίου Αμμοχώστου. Τρεις μήνες μετά ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών έκανε δεκτό το αίτημα.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2014 ο Αναπληρωτής Έπαρχος Αμμοχώστου υπέβαλε στον Κεντρικό Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών την Έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης. Οκτώ μήνες μετά ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών αποφάσισε τη μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου και του Επαρχιακού Γραφείου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως σε κτήριο με εμβαδό 2.300 τ.μ. και ενοίκιο €23.000 τον μήνα για τρία συν δύο χρόνια.

Το περασμένο Μάρτιο ο Αν. Έπαρχος Αμμοχώστου με επιστολή του ενημέρωνε τον Κεντρικό Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών ότι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου για τις εργασίες που χρειάζεται να κάνει ζητάει €500.000 και συμβόλαιο τελικώς συνολικής διάρκειας 9 ετών.

Ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών συζήτησε το θέμα στις 9 Μαΐου και αποφάσισε όπως υπάρξει νέα διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη. Τελικώς στις 18 Μαΐου κατόπιν διαπραγμάτευσης αποφασίστηκε όπως το ενοίκιο γίνει €18.000 από €23.000, αλλά η περίοδος, 3+2 έτη να γίνουν εννέα και το κράτος να πληρώσει και €500.000 για τις εργασίες. Το ενοίκιο αποφασίστηκε να πληρώνεται τέσσερεις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Την επομένη, στις 19 Μαΐου, συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο και ενέκρινε όλα όσα αποφασίστηκαν και περιέχονται στο συμβόλαιο.

Το ράπισμα του Οδυσσέα

Στην αιτιολογική αναφορά του για τα όσα έχουν δίνει αυτά τα δύο χρόνια ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει ότι:

* Οι €500.000 αποτελούν εκτίμηση, δεν είναι ξεκάθαρες οι εργασίες. Μάλιστα σε επιστολή της Δ/ντριας Τμημάτων Δημοσίων Έργων, στο κόστος αυτό έχουν συμπεριληφθεί και εργασίες που αποτελούν υποχρέωση του ιδιοκτήτη, ενώ σύμφωνα με τον Δ/ντή Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών το κόστος ανέρχεται στις €178.000 και το σημείωμα του Επιμετρητού ποσοτήτων του ΤΔΕ ανέρχεται σε €134.915 και το κόστος που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης €345.000. Ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει ότι είναι και μικρότερο το ποσό και κανονικά θα έπρεπε να είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη.

* Για το ενοίκιο των €18.000 τονίζεται ότι είναι αβέβαιο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε τέσσερεις μήνες και ουσιαστικά υπάρχει ζήτημα να γίνεται πληρωμή ενός κτηρίου, το οποίο ακόμη δεν θα είναι έτοιμο προς λειτουργία. Η πρόνοια αυτή μάλιστα, τονίζει, αφήνει εκτεθειμένο το Δημόσιο, παρομοιάζοντάς το με την υπόθεση του ΤΕΠΑΚ.

* Θεωρεί την τιμή του ενοικίου ιδιαίτερα υψηλή, καθώς η χρέωση ανά τετραγωνικό στο Παραλίμνι, σύμφωνα με τα στοιχεία της RICS, είναι €3,34/τ.μ. ενώ η συμφωνία μιλά για €7,83/τ.μ., δηλαδή είναι διπλάσια. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρει ότι ακόμη και αν δοθούν μόνο οι €500.000 και διαιρεθεί το ποσό αυτό σε εννιά χρόνια, τότε το ενοίκιο εκτοξεύεται στα €9,84/τ.μ.

* Επίσης γίνεται παραβίαση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, λόγω του ότι η συμφωνία είναι εννιά ετών, το κράτος πληρώνει χρήματα που έπρεπε να πληρώνει ο ιδιοκτήτης.

Το κτήριο δεν διαθέτει Πιστοποιητικό έγκρισης

Ο Γενικός Ελεγκτής προχωράει σε ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι:

1. Η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν έχει αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν όσον αφορά τη δυνατότητα ικανοποιητικού διαχωρισμού των χώρων του κτηρίου.

2. Το εν λόγω κτήριο δεν διαθέτει Πολεοδομική Άδεια και Άδεια Οικοδομής, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τον Αν. Έπαρχο Αμμοχώστου, δεν διαθέτει Πιστοποιητικό έγκρισης.

Το ζήτημα πάει στη Βουλή

Για σκάνδαλο κάνουν λόγο οι Οικολόγοι, μιλώντας «για μια σκανδαλώδη απόφαση, για την οποία θα ασχοληθεί σύντομα και η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου».

Με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «οι σημερινοί κυβερνώντες συχνά καταγγέλλουν τους προηγούμενους για σκάνδαλα. Τα σκάνδαλα όμως συνεχίζονται. Η απόφαση της 19ης Μαΐου 2016 του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί μνημείο κακοδιαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. Πρόκειται για μια απόφαση που βρομά διαπλοκή».

Πηγή: Σημερινή