ΠτΔ και Ακιντζί θα συζητήσουν για εδαφικό, εγγυήσεις, οικονομία και οργανωτικά

CE91 15 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης
CE91 28 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης

Το εδαφικό, το θέμα των εγγυήσεων, η εφαρμογή της λύσης, η οικονομική πτυχή και η «οργάνωση της δουλειάς» στη Γενεύη θα είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων αυτών αποτελεί προσπάθεια για να ξεκαθαρίσουν σημαντικές πτυχές ενώ το θέμα «Γενεύη» ενδεχομένως να παραπέμπει και στο θέμα της σύνθεσης της Διάσκεψης, αν και η τουρκική πλευρά θεωρεί πως έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα διά της Συμφωνίας του Δείπνου και της ανακοίνωσης που εκδόθηκε (πενταμερής διάσκεψη).

Από τουρκικής πλευράς, πάντως, αφήνεται να εννοηθεί πως ενδέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μη συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Η απόφαση για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία θα δείξει και τις προθέσεις της Άγκυρας. Πλην του Ερντογάν κανείς άλλος δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για αποφάσεις στο Κυπριακό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Η συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων θα γίνει υπό το φως και των δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ομάδας κρατών και διεθνών οργανισμών για την εγγύηση της εφαρμογής της συμφωνίας και όσον αφορά τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης (συνέντευξη Πολίτης, 1.1.2017). Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες σκέψεις από κυπριακής πλευράς γίνονται για ένα σκηνικό διευρυμένων εγγυήσεων (όπως το περιγράφει ο ΠτΔ), που θα περιλαμβάνει πολλά μέρη (χώρες και οργανισμούς). Σε ό,τι αφορά το Εδαφικό θα υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων, ως συνέχεια των όσων συζητήθηκαν στη διάρκεια των δυο γύρων του Μοντ Πελεράν.

Είναι προφανές πως οι χάρτες δεν θα παρουσιασθούν πριν την 11η Ιανουαρίου, με βάση τη Συμφωνία του Δείπνου. Είναι προφανές πως οι όποιες συζητήσεις γίνουν δεν θα αποκαλύψουν εκ των προτέρων περιοχές, που θα παρουσιάζονται στους χάρτες. Με βάση, πάντως, τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, οι χάρτες δεν θα απέχουν από εκείνο του σχεδίου Ανάν. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει ποσοστό 28,2% να καλύπτει το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Η τ/κ πλευρά ανεβάζει το ποσοστό στο 29,2%, οπότε θα αναζητηθεί η χρυσή τομή.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι συζήτησαν τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως πληροφορούμαστε, η πρώτη συνάντηση του νέου χρόνου έγινε σε θετικό κλίμα ενώ δεν προέκυψε οτιδήποτε το καινούργιο. Οι δυο διαπραγματευτές προετοίμασαν και τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο, στην Αρχιεπισκοπή, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ αύριο θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

Πηγή: Φιλελεύθερος