Αμερικανοί θα χρηματοδοτήσουν μελέτη για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου με βάση ένα μοντέλο «πράσινης ανάπτυξης». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ανακοίνωση επί τούτου θα αποτελέσει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένα βήμα ενίσχυσης της διαδικασίας και ειδικότερα των ΜΟΕ.
Παρόλο που αυτή η εξαγγελία θα περιλαμβανόταν στη δήλωση του Προέδρου Ομπάμα, που εκδόθηκε μετά τη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξαν οι σχεδιασμοί και αυτό θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή». Αναλόγως, δηλαδή, της πορείας των διαπραγματεύσεων και των αναγκών που θα δημιουργούνται για ενίσχυση της διαδικασίας.
Οι ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας πλήρως τη διαχείριση του Κυπριακού, προχωρούν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε μια σειρά από κινήσεις, που θεωρούν πως θα εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή. Παράλληλα, φαίνεται να αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο και στα θέματα της ασφάλειας.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως ένα μεγάλο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως αυτό της Αμμοχώστου, θα δώσει σημαντική δυναμική στη διαδικασία. Γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να επιστραφεί η κλειστή περιοχή από τους Τούρκους τώρα, προχωρούν με τη μελέτη για την ανοικοδόμηση. Σε ό,τι αφορά τα ανταλλάγματα σε σχέση με την Αμμόχωστο, είναι προφανές πως περισσότερο θεωρείται «φυσιολογικό» να συνδεθεί με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, παρασκηνιακά ανεβάζουν πολύ τις απαιτήσεις, καθώς φαίνεται να κάνουν λόγο και για διασύνδεση της Αμμοχώστου (επιστροφή κλειστής περιοχής) με το φυσικό αέριο. Ένα ζήτημα, το οποίο μάλλον θα χαλάσει την όποια προσπάθεια για την κατεχόμενη πόλη, καθώς θα κριθεί από τη Λευκωσία ως υπερβολική η αξίωση της Άγκυρας.
Στο μεταξύ, παρασκηνιακά γίνονται κινήσεις και για τα θέματα της ασφάλειας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, συζητείται σενάριο για υιοθέτηση νατοϊκών εγγυήσεων στην Κύπρο. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται σοβαρά από τους Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούν πως «μπορούν να πεισθούν και οι Τούρκοι». Η Τουρκία, σε μια τέτοια περίπτωση, θα μετέχει ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ στο σύστημα εγγυήσεων. Την ιδέα αυτή δεν φαίνεται να απορρίπτει η Λευκωσία, ενώ την ευνοεί και το ΝΑΤΟ.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα ξεπεραστούν και τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνεργασία της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του βέτο που ασκεί η Τουρκία για την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Discussion about this post