ΓΓ ΑΚΕΛ: Άρχισε προεκλογικό ο Πρόεδρος

CEB1 15 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις
CEB1 801 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις


Λευκωσία: Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, όπως επίσης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Τώρα εάν αυτό τον επηρεάζει στο πώς χειρίζεται τα θέματα του Κυπριακού θα φανεί στην εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Βρετανίας, Μάθιου Κιτ, καλώντας τους Αναστασιάδη και Ακιντζί να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις για μερικές ημέρες, ώστε «να ηρεμήσουν τα πράγματα και να σκεφτούμε όλοι πολύ πιο σοβαρά τι απαιτεί το συμφέρον της χώρας και του λαού μας».

Ο κ. Κυπριανού είπε πως με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή αντάλλαξαν απόψεις «για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του κ. Ακιντζί να μην παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά και μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων». Ανέφερε πως σίγουρα οι Βρετανοί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν βαθύτερα αίτια για τη στάση της τουρκικής πλευράς πέραν από την απόφαση της Βουλής σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα, ανέφερε πως το συγκεκριμένο θέμα από μόνο του δεν μπορεί να αποτελεί επαρκή δικαιολογία για τη συμπεριφορά και τη στάση του κ. Ακιντζί.

«Σίγουρα υπάρχουν βαθύτερα αίτια. Βαθύτερα αίτια δεν υπάρχουν μόνο στην πλευρά της τ/κ κοινότητας, υπάρχουν και ανάμεσα στους Ε/κ», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι κάποιοι ήθελαν πάση θυσία να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις και όλες οι ενέργειές τους στόχευαν σε αυτή την κατεύθυνση». Είπε πως η αντίδραση του κ. Ακιντζί ήταν υπερβολική και απαράδεκτη, για να συμπληρώσει πως «και η δική μας πλευρά δεν είναι αμέτοχη ευθυνών για όλες αυτές τις εξελίξεις».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως «δεν μπήκαμε σε καμία περίπτωση στο παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών και ούτε θα μπούμε σε αυτό το παιγνίδι». Ανέφερε ακόμη πως «εμείς δεν περιμέναμε τη συνάντηση στη Γενεύη για να εκτιμήσουμε ότι η Τουρκία στα ζητήματα των εγγυήσεων δεν είναι ισχυρή. Δεν υπάρχει χώρα και πολιτικά πρόσωπα λογικά και αντικειμενικά τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την τουρκική θέση σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις», επεσήμανε.

Είπε πως «είναι προφανές ότι η κάθε πλευρά επεδίωκε, εάν και εφόσον δεν θα υπήρχε διάλογος, να επιρρίψει την ευθύνη για τη διακοπή ή τον τερματισμό στην άλλη πλευρά», για να προσθέσει πως θεωρεί ότι «είναι πολύ πρόωρο να μπούμε σε αυτό το παιγνίδι». «Πρώτα να προσπαθήσουμε να ζωντανέψουμε ξανά τη διαδικασία και εάν δεν τα καταφέρουμε τότε θα έχουμε χρόνο να εμπλακούμε στο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών», ανέφερε.

Σε ερώτηση πως το κόμμα δέχεται πυρά ότι στη ζυγαριά των ευθυνών τις μοιράζει σχεδόν στον ίδιο βαθμό, τόσο στη δική μας πλευρά όσο και για την άλλη πλευρά, ο κ. Κυπριανού είπε τα εξής: «Να πω ότι δεν μπήκαμε σε καμία περίπτωση στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και ούτε θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι. Θα το επαναλάβω, όμως, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν θεωρούμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Δεν είναι η ώρα για αυτές τις συζητήσεις όμως. Επαναλαμβάνω ότι τώρα η προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη του διαλόγου».

Αντίδραση από τον ΔΗΣΥ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κυπριανού είπε ότι «όλοι οι άλλοι ασχολούνται και επικεντρώνονται δυστυχώς στις προεδρικές εκλογές είτε με συνεντεύξεις τους είτε με ανακοινώσεις ότι από τον Μάιο θα αρχίσουν τον προεκλογικό είτε με άλλους άμεσους και έμμεσους τρόπους, πλην του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη».

Εμείς, είπε, «συνεχίζουμε να βρισκόμαστε επικεντρωμένοι στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο και αντιμετωπίζει ο Κύπριος πολίτης».

Εμείς συνεχίζουμε να θέτουμε πρώτα και πάνω από όλα τον τόπο μας, την Κυπριακή Δημοκρατία. Φαίνεται ο κ. Κυπριανού και κάποιοι άλλοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, κατέληξε ο αξιωματούχος του ΔΗΣΥ.

Πηγή: philenews.com