Σωρηδόν καταγγελίες από κοινότητες προ του φόβου ενοχοποίησης

a 128 Ειδήσεις
a 3241 Ειδήσεις

Πληθαίνουν οι καταγγελίες το τελευταίο διάστημα από κοινοτάρχες ή μέλη κοινοτικών συμβουλίων για ατασθαλίες που παρατηρούνται κατά καιρούς στον χειρισμό κονδυλίων.

Το τελευταίο διάστημα και προφανώς λόγω φόβου ότι ενδεχομένως να ανακαλυφθούν, μέλη κοινοτικών Αρχών προτιμούν να καταγγείλουν ζητήματα που θεωρούν ως ατασθαλίες, «για να φύγει το βάρος από πάνω τους». Τέτοιων καταγγελιών έγινε δέκτης το τελευταίο διάστημα τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες πάνω από πέντε καταγγελίες κοινοταρχών ή μελών κοινοτικών συμβουλίων (τα τρία από αυτά αφορούν χωριά της επαρχίας Λευκωσίας).

Τα παράπονα αφορούν κυρίως τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με έργα που προωθούνταν για τις κοινότητες και που είτε στοίχισαν περισσότερα είτε δεν ολοκληρώθηκαν. Επίσης υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν θέματα διαχείρισης εσωτερικών ζητημάτων των κοινοτήτων (για τη σύνθεση ή ακόμη και για τον τρόπο λήψης αποφάσεων).

Όλες οι καταγγελίες μελετώνται από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και εκεί που διαπιστώνεται ότι υπάρχει βάση για τη διεξαγωγή έρευνας τότε διαβιβάζονται στον Αρχηγό Αστυνομίας για την έναρξη ανακρίσεων. Μέχρι στιγμής λόγω φόρτου εργασίας στη Γενική Εισαγγελία με τα θέματα της οικονομίας και των ποινικών ανακρίσεων που διεξάγονται, δεν έχει προωθηθεί καμιά καταγγελία από κοινοτικά συμβούλια, κάτι που θα γίνει σύντομα. Όπως εκτιμάται, τώρα που αρχίζουν έρευνες για οικονομικές ατασθαλίες σε τράπεζες και που ευνοεί το κλίμα για τιμωρία όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα, φαίνεται ότι κάποιοι φοβούμενοι τυχόν συνέπειες από την ανακάλυψη ζητημάτων ή κακώς εχόντων σε κοινότητες, προσφεύγουν στη Νομική Υπηρεσία. Ωστόσο, ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι υποβάλλονται παράπονα για θέματα που είχαν απασχολήσει τα συμβούλια μέχρι και πριν δέκα χρόνια.

Η ίδια κατάσταση δεν φαίνεται να επικρατεί και με τους δήμους, αφού οι καταγγελίες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως εκτιμάται από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, τα παράπονα θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση ώστε κάποιοι να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.