Αγία Θέκλα: Η ανακαίνιση έφερε στο φως αρχαιολογικό θησαυρό (βίντεο)

IMG 9849 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
IMG 9849 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΕυρήματα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας έφεραν στο φως οι εργασίες ανακαίνισης που διεξάγονται αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ιωάννου, σε μια προσπάθεια ανασκαφής ενός αυλακιού, η μπουλντόζα ανέσκαψε βάση κιονόκρανου διαμέτρου 80 εκατοστών περίπου, η οποία βρισκόταν σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους.

IMG 9841 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Αμέσως κλήθηκε στην περιοχή υπεύθυνος των εργασιών των ανασκαφών στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης, Αρχαιολογικός Λειτουργός Α’ του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Βυζαντινολόγος, κ. Γιώργος Φιλοθέου, ο οποίος επισήμανε την σημαντική αξία της ιστορικής κληρονομιάς στον περιβάλλοντα χώρο της Αγίας Θέκλας. Επιβεβαίωσε τον πατέρα Γεώργιο, πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα φροντίσει την έναρξη των εργασιών για ανασκαφή όλου του περιβόλου της εκκλησίας για να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ως γνωστό υπάρχουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύεται πως το κιονίκρανο, λόγω και του μεγέθους του, ανήκει σε μεγάλων διαστάσεων πρωτοχριστιανικό ναό, ο οποίος βρισκόταν χτισμένος στην περιοχή. Σύμφωνα με τον βυζαντινολόγο, κ. Φιλοθέου η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και ολόκληρη η Σωτήρα είναι διάσπαρτη από αρχαία μνημεία, τα οποία το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα φέρει στην επιφάνεια.

IMG 9880 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η Αγία Θέκλα είναι ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νότια της Σωτήρας στα σύνορα μεταξύ της Αγίας Νάπας και της Σωτήρας. Πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαίος συνοικισμός ή νεκροταφείο στο μέρος αυτό. Στα δυτικά του παρεκκλησίου υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσαν λατομεία. Η κατακόμβη της Αγίας Θέκλης, (δεν είναι κατακόμβη με τη κυριολεξία της λέξης,) είναι μια σπηλιά ή τάφος λαξεμένος σε πέτρα. Πιστεύεται πως το 1571 ο Τούρκος Στρατηγός Πιελέ Πασάς αποβιβάστηκε εκεί με στρατό και βάδισε εναντίον της Αμμοχώστου όπου βοήθησε τον Στρατηγό Μουσταφά στην πολιορκία της πόλης.

IMG 9200 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Οι εργασίες ανακαίνισης
Το 2014, η Εκκλησία Σωτήρας αποφάσισε όπως προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης στο εξωκλήσι-ορόσημο της παραλιακής περιοχής της Σωτήρας, το οποίο διοικητικά βρίσκεται μέσα στα όρια της Αγίας Νάπας, στη συνειίδηση, όμως, των κατοίκων της Σωτήρας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού, αφού οι παλιότεροι ακόμα θυμούνται τα σύνορα της Σωτήρας να φτάνουν σε λίγη απόσταση δυτικότερα του σημερινού υδροπάρκου. Ολόκληρη η έκταση στην οποία βρίσκεται κτισμένο το εξωκλήσι ανήκει στην εκκλησία της Σωτήρας, η οποία αναλαμβάνει και την τέλεση των λειτουργιών.

IMG 9195 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Οι εργασίες επικεντρώνονται στην ανακαίνιση του εσωτερικού του ναού, καθώς και του εξωτερικού του, καθώς και την ανέγερση μίας μικρής αποθήκης νοτιότερα για τη φύλαξη σημαντικών αντικειμένων. Παράλληλα, γκρεμίστηκε το κωδωνοστάσιο και ανεγέρθη καινούριο. Οι εργασίες σχεδιάστηκαν όπως συνεχιστούν και στο εξωτερικό τμήμα του περίβολου με την δημιουργία πλακόστρωτου και την ανέγερση κτηρίου αποχωρητηρίων. Παρ’ όλα αυτά, οι σχεδιασμοί για πλακόστρωτο αναβλήθηκαν, καθώς θα ξεκινήσουν σύντομα αρχαιολογικές ανασκαφές.

IMG 9203 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

IMG 9204 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

IMG 9205 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

IMG 9206 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

IMG 9207 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

SotiraNews