«Πιο πράσινος» θέλει να καταστεί ο Δήμος Δερύνειας

a 202 Ειδήσεις
a 4471 Ειδήσεις

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την καθαριότητα στο Δήμο Δερύνειας και τη δημιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος που να ελκύει τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες προκειμένου ο Δήμος να καταστεί «πιο πράσινος».

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης «σε συνεργασία πάντα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου, προχωρήσαμε σε δεντροφυτεύσεις διαφόρων πάρκων αλλά και πεζοδρομίων. Επίσης προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων Πάρκων, όπως τα δύο Πάρκα που υιοθέτησαν τα Δημοτικά Σχολεία, γεγονός που χαροποιεί τόσο τα παιδιά όσο και τους δασκάλους τους».

Πρόσθεσε ότι «ο χώρος του πρώην λατομείου είχε δεντροφυτευτεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ εμείς το έχουμε καθορίσει ως πάρκο περιπάτου σκύλων. Τοποθετήσαμε κάδους για τα περιττώματα των σκύλων, αλλά δυστυχώς παρατηρείται μια τάση κλοπής των πλαστικών σακουλιών από τους κάδους. Επίσης αρκετοί δημότες μας δεν έχουν ανταποκριθεί στην εξασφάλιση άδειας κατοχής σκύλων που στοιχίζει μόλις 20.50 ευρώ, γεγονός που απασχολεί πολύ το Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε.

Ο κ. Καραγιάννης είπε ακόμα ότι συνεχίζεται η συνεργασία του Δήμου με το συνεργείο του Τμήματος Γεωργίας για καταπολέμηση της ποντίκας στην οικιστική, γεωργική, κτηνοτροφική περιοχή και κοντά στην πράσινη γραμμή.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας αναφέρθηκε και στην ειδοποίηση που αποστέλλεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στους ιδιοκτήτες τεμαχίων για καθαρισμό των οικοπέδων τους και είπε πως «αυτή η πολιτική συνεχίζεται και γι’ αυτό καλώ όλους όπως μεριμνήσουν για τον άμεσο καθαρισμό τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν τα οικόπεδα θα καθαριστούν από το Δήμο και θα χρεωθούν οι ιδιοκτήτες τους».

Γνωρίζουμε, συνέχισε, «κάποια προβλήματα που παρατηρούνται όπως η τοποθέτηση εν αγνοία του ιδιοκτήτη αντικειμένων στο οικόπεδο, αλλά ο Δήμος γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του τεμαχίου που είναι ο άμεσα υπεύθυνος. Αναφορικά με τον καθαρισμό των πεζοδρομίων έχουμε εισαγάγει το μέτρο πρόσληψης εκτάκτων εργατών από το Δήμο για αυτή την εργασία, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας».

Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος Δερύνειας βραβεύθηκε πέρσι από την Green Dot «για τη σωστή ανακύκλωση που γίνεται και τη συμμετοχή των δημοτών σ’ αυτή, ενώ έχουμε συνάψει συμφωνία με την “Ανάκυκλος – Περιβαλλοντική” για την τοποθέτηση των λιλά κάδων ανακύκλωσης ρουχισμού σε 4 σημεία του Δήμου. Ακόμα έχουμε προχωρήσει στην τοποθέτηση εμπορευματοκιβωτίου για ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, στο χώρο κοντά στο σημείο απόρριψης κλαδεμάτων, ενώ προωθούμε τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης στη βιομηχανική περιοχή».

Αναφορικά με την αποφυγή της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης πανό και διαφημίσεων, είπε πως ο Δήμος «έχει ορίσει τέσσερα σημεία για τοποθέτησή τους, ενώ τα υπόλοιπα θα αφαιρούνται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και θα κρατούνται στην αποθήκη».

Στις δηλώσεις του ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και στο θέμα των τελών καθαριότητας, και είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε «λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, να αυξήσουμε τα τέλη καθαριότητας στο 10% και όχι στο 14% όπως το καθορίζει η νομοθεσία. Αυτό συνεπάγεται ένα σεβαστό κόστος το οποίο καλείται να καλύψει ο Δήμος», είπε, και πρόσθεσε πως «στα θέματα πληρωμών των τελών φορολογίας, γίνονται ευκολίες πληρωμής με δόσεις. Όλες οι ενστάσεις για οποιεσδήποτε φορολογίες, μελετούνται από την Επιτροπή Ενστάσεων, η οποία επιτελεί ένα δύσκολο αλλά ευαίσθητο έργο», κατέληξε.