Λάθος η θέση περί «Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού» δηλώνει ο Πρόεδρος

Είναι λάθος η θέση περί «Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στην Δερύνεια.

Αναφερόμενος στη σημασία της Αμμοχώστου ενόψει των συνομιλιών για το Κυπριακό στην ομιλία του ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εκτός κειμένου ότι «δεν θα μπορούσε κανείς να ξεχάσει είτε την κατεχόμενη Κερύνεια, είτε την κατεχόμενη Μόρφου, την Λάπηθο, τον Καραβά, είτε την Λύση, είτε την Κυθρέα».

«Η περίπτωση της Αμμοχώστου» συνέχισε «είναι ιδιάζουσα περίπτωση για την οποία θα έπρεπε, θα πρέπει και θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας την μάχη για να αποτελέσει εκείνο το συστατικό, ώστε η επανέναρξη των συνομιλιών να γίνει μέσα από μια συγκλονιστική δημιουργία έτσι ώστε να πιστέψουμε ξανά ή να μας επιτρέψουν να πιστέψουμε ξανά πως υπάρχει η ελπίδα και η προοπτική ο νέος γύρος των συνομιλιών να οδηγήσει σ` αυτό που όλοι προσδοκούμε, όλοι, τουλάχιστον οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού: Την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης, μιας λύσης που θα μας απαλλάξει από κατοχικά στρατεύματα, που θα δημιουργεί τις προοπτικές επανασύνδεσης, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε να αισθανόμαστε όλοι ότι επιτέλους σ` αυτό το ευρωπαϊκό κράτος ισχύουν όσα και στα υπόλοιπα των κρατών της Ευρώπης».

«Η αναδόμηση της πόλης της Αμμοχώστου» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα αποτελέσει, ίσως, και το μεγαλύτερο κίνητρο ανάπτυξης έτσι ώστε να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Ότι μέσα από την ειρήνη, μέσα από την συνδημιουργία μπορούμε να ξαναδούμε την Κύπρο που βιώσαμε στο παρελθόν και αυτή που οραματιζόμαστε στο μέλλον».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Λευκωσία υπέβαλε πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου με παράλληλη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της από τους Τουρκοκυπρίους για εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Κυριάκος Βιρβιδάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, έστειλε το μήνυμα ότι το πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου είναι η κατοχή και ο εποικισμός.

«Είναι η ώρα να αναδείξουμε τη ξεχωριστή σημασία της Αμμοχώστου για επίλυση του Κυπριακού και ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου» τόνισε.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Αυτός είναι ο δράστης του φονικού στην Ορμήδεια (ΕIKONA)

O 45χρονος Κώστας Σωτήρη Αντωνίου καταζητείται σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση φόνου η οποία συνέβη στις…

26 Ιουνίου, 2024

ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ: Η 48ωρη απεργία είναι μονόδρομος

Η 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου είναι μονόδρομος, ευθύνη της «άτεγκτης» στάσης του…

26 Ιουνίου, 2024

Παραμένει υπό κράτηση για άλλες 8 μέρες ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε, μετά από αίτημα της Αστυνομίας, την ανανέωση για άλλες οκτώ…

26 Ιουνίου, 2024

Στον εισαγγελέα δημοσιογράφος της ΕΡΤ για τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του

Στον εισαγγελέα μεταφέρεται αυτή την ώρα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ τον οποίο κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή…

26 Ιουνίου, 2024

Λάρνακα: Επιβάτης χτύπησε οδηγό λεωφορείου επειδή δεν σταμάτησε

Αυθόρμητη απεργία πραγματοποιούν από τις 12 το μεσημέρι οι οδηγοί της εταιρείας Cyprus Public Transport…

26 Ιουνίου, 2024

Το «χαμηλό πέρασμα» του αεροπλάνου της Μπέρμποκ από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και η εξήγησή του

Το αεροπλάνο που μετέφερε εχθές τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από τον Ισραήλ στον Λίβανο…

26 Ιουνίου, 2024