Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας

IMG 3267 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Φώτης Φωτίου
IMG 3267 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Φώτης Φωτίου

Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν σήμερα Κυριακή 7 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια του ανακαινισμένου Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας, από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος, ο κ. Φωτίου εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, στον οποίο υπογράμμισε πως είναι αδιανόητη μια τουρκική λύση με εγγυήσεις.

Στη συνέχεια, τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου από τον Δήμαρχο Σωτήρας, κ. Γεώργιο Τάκκα και τον Επίτροπο Προεδρίας, κ. Φώτη Φωτίου.

IMG 3272 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Φώτης Φωτίου

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σωτήρας ανέφερε πως η απόφαση του Δήμου Σωτήρας για ανακαίνιση του μνημείου ήταν επιβεβλημένη, λόγω και της προσπάθειας του Δημοτικού Συμβουλίου για ανάδειξη και προβολή των μνημείων αλλά και της απόδοσης της πρέπουσας τιμής προς τους ήρωες και επιφανείς άνδρες της Σωτήρας. Τόνισε, παράλληλα, πως χρειάζεται να αναδειχθεί η πλούσια ιστορία της Σωτήρας.

Κατά την τελετή, πραγματοποιήθηκε αφή φλόγας από τους Έφεδρους Καταδρομείς της Σωτήρας και Προσκλητήριο Πεσόντων και Αγνοουμένων, ενώ αναπέμφθηκε δέηση από τους ιερείς της Κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων, ο Δήμαρχος Σωτήρας παρέδωσε τα εθνικά σύμβολα, ελληνική και κυπριακή σημαίες στον γηραιότερο εκπρόσωπο των συγγενών πεσόντων και αγνοουμένων, κ. Παναγιώτη Αναστάση, πατέρα του ήρωα Χριστοφή Αναστάση.

IMG 3228 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Φώτης Φωτίου

Στην εκδήλωση συμμετείχε η μπάντα των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας, υπό τη διεύθυνση του Ιάκωβου Κουμή.

Αξίζει να σημειωθεί πως την υλοποίηση του μνημείου ανέλαβε ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης και τον αφιλοκερδή σχεδιασμό του ο εικαστικός Σέργης Σεργίου. Αφιλοκερδή ήταν και η εκπόνηση των μελετών που έγινε από την Ελένη Οικονόμου. Την επίβλεψη ανέλαβε το Τεχνικό Τμήμα του Δήμου Σωτήρας, ενώ την απόφαση υλοποίησης έλαβε η Επιτροπή Μνημείων του Δήμου Σωτήρας, συνεργαζόμενη με την Επιτροπή Συγγενών Πεσόντων και Αγνοουμένων, την Εκκλησία Σωτήρας και τη Σχολική Εφορεία Σωτήρας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας. Το πρώτο μνημείο ανεγέρθηκε το 1984 από την Επιτροπή Συγγενών Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας και τις Κατηχητικές Συνάξεις Σωτήρας.

IMG 3225 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Φώτης Φωτίου


Φώτης Φωτίου: Αδιανόητη μια λύση με τουρκικές εγγυήσεις

Είναι αδιανόητη μια λύση με τουρκικές εγγυήσεις για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως η πορεία για την ευόδωση των στόχων μας σε ό,τι αφορά τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις, δεν είναι εύκολη.

Η δική μας πλευρά καταβάλλει έντονες προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση, ώστε οι διαπραγματεύσεις να αποδώσουν, είπε ο κ. Φωτίου, μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των έξι πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 του Δήμου Σωτήρας, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως, όπου αναπέμφθηκε επίσης δέηση για τους πέντε αγνοούμενους της Σωτήρας.

«Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποστηρίξουν όλα τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας, με δεδομένο τον νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή και ευρύτερα» επεσήμανε.

Η λύση, σημείωσε, πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη λύση, να διασφαλίζει την επανένωση της πατρίδας μας, την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα της επιστροφής και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως και στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τη συμπαράσταση όλων στον αγώνα των οικογενειών των αγνοουμένων. «Η τραγική αυτή κατάσταση, που προκαλεί τόσο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες συμπατριώτες μας, δεν είναι μόνο απαράδεκτη, αλλά και απάνθρωπη. Συνιστά πρόκληση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα και σε όλους μας. Η μη επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος και η συνέχιση της δοκιμασίας και της τραγωδίας που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας, οφείλεται αποκλειστικά στη στάση της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας. Η χώρα αυτή είναι υπεύθυνη τόσο για την δημιουργία της τραγωδίας του προβλήματος των αγνοουμένων όσο και για την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες επίλυσής του», είπε ο κ. Φωτίου. Σημείωσε ότι «από το 1974 μέχρι και σήμερα, η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται και να προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και τακτικισμούς σε όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για επίτευξη προόδου».

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα και τους ρυθμούς της ΔΕΑ», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας και πρόσθεσε πως «η παράδοση μερικών οστών στις οικογένειες των αγνοουμένων δεν αποτελεί για μας πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων». Η κατοχική δύναμη, σημείωσε, «έχει ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη και υποχρέωση να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρινή διάθεση και ανθρωπισμό, ώστε να δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων οι πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δικαιούνται για την τύχη των δικών τους».

Σαράντα δυο χρόνια πέρασαν και η Σωτήρα, κουβαλά το δικό της μαρτύριο, μετρώντας τους νεκρούς και τους αγνοούμενους της.

SotiraNews/ΚΥΠΕ