Αλλαγές στη συλλογική σύμβαση ζητούν οι Ξενοδόχοι για την εργοδότηση Κυπρίων

a 4559 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4559 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΑλλαγές στη συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ζητούν οι Ξενοδόχοι, προκειμένου να εργοδοτήσουν Κυπρίους, όπως προκύπτει από τη συζήτηση στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Τα πιο άμεσα θέματα που τίθενται ενώπιον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν, είναι η εργοδότηση Κυπρίων και η μείωση των τελών και φόρων αεροδρομίου, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή κρατήσεων από τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, ενώ σε μεταγενέστερη φάση τίθεται το θέμα της εποχικότητας.

Ο ΚΟΤ, διά του Προέδρου του Αλέκου Ορουντιώτη, εκτιμά ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, που αρχικά είχαν δημιουργήσει ένα μούδιασμα στις κρατήσεις, ο στόχος πλέον είναι η φετινή σεζόν να κλείσει στα ίδια επίπεδα με το 2012, οπόταν οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,6 εκατομμύρια με έσοδα πλησίον των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εξάλλου, μετά την προβλεπόμενη συρρίκνωση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο τουρισμός φαίνεται να αναλαμβάνει τα ηνία στην οικονομική ανάπτυξη, κάτι που αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου.

«Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της οικονομίας σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Χριστοφόρου.

Ο κ. Χριστοφόρου έθεσε θέμα εργοδότησης Κυπρίων, λέγοντας ενώπιον της Επιτροπής πως «εμείς θα δυσκολευτούμε να ανάψουμε το πράσινο φως αν συνεχίσουμε να ακούμε ότι τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα με ξένο εργατικό δυναμικό».

Έθεσε επίσης θέμα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, μείωσης των τιμών των ξενοδοχείων, ιδιαίτερα μείωσης των τελών των αεροδρομίων, προσθέτοντας πως τα θέματα αυτά θα συζητηθούν εκτενέστερα σε συνεδρία την ερχόμενη Τρίτη.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ορουντιώτης είπε πως η κατάσταση αναφορικά με τις κρατήσεις «είναι κάπως καλύτερη απ’ ότι ήταν τις πρώτες μέρες μετά την απόφαση στο Eurogroup».

«Άρχισε να υπάρχει μια κινητικότητα στις κρατήσεις και μας κάνει αισιόδοξους ότι αν δεν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα θα έχουμε μια καλή χρονιά», είπε, για να προσθέσει πως «στόχος είναι να μην υπάρχει μείωση στις αφίξεις και κρατήσεις σε σχέση με το 2012».

Ο κ. Ορουντιώτης είπε ότι πρέπει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Οργανισμού διότι υπάρχουν διαφημιστικές εκστρατείες στη Ρωσία που έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Είπε ακόμη ότι ο Οργανισμός «έχει στερέψει πλήρως» λόγω της μη έγκρισης του προϋπολογισμού. «Αν υπάρξει λύση στο θέμα του προϋπολογισμού, τότε μπορούμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα», ανέφερε.

Σε σχέση με την πολιτική των ανοικτών ουρανών, ο κ. Ορουντιώτης είπε πως ο ΚΟΤ είναι υπέρ νοουμένου ότι ληφθούν κάποια θέματα υπόψη, προσθέτοντας όμως ότι το θέμα είναι συνδυασμένο με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Αναφορικά με το θέμα των τελών αεροδρομίων, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης είπε πως πρέπει να υπάρξει πίεση στην Hermes για μείωση των τελών, τουλάχιστον για δύο μήνες.

Σε σχέση με το θέμα της πρόσληψης Κυπρίων, ο ΠΑΣΥΞΕ ζήτησε αλλαγές στη συλλογική σύμβαση.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι η πρόθεση των Ξενοδόχων για πρόσληψη Κυπρίων πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, διευκρινίζοντας όμως ότι πρόκειται για εποχικές θέσεις, δηλαδή συμβόλαια πέντε με έξι μηνών.

Ζήτησε όμως μια «εκλογίκευση της συλλογικής σύμβασης» για διόρθωση των στρεβλώσεων.

«Έχει σημασία να καταλήξουμε σε μια λύση πακέτο που θα διαλαμβάνει και ανανέωση της συλλογικής σύμβασης η οποία έχει λήξει από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και ταυτόχρονα το νέο τρόπο πρόσληψης Κυπρίων στη βιομηχανία», είπε.

Ο κ. Λοϊζίδης είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου τους πιέζει «αφόρητα» για το θέμα της πρόσληψης Κυπρίων.

Αναφέρθηκε σε διαφωνίες με τις συντεχνίες, όπως κατά πόσον η αργία θα πληρώνεται στο 1:3 και γιατί όχι 1:2 ή την απαίτηση για 14ο μισθό.

«Ο στόχος είναι να λειτουργήσουμε με τρόπο που να μην επιβαρυνθεί δυσανάλογα το λειτουργικό κόστος ενός ξενοδοχείου», είπε.

Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ακόμα ότι οι διοργανωτές ταξιδίων, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, ζήτησαν μειώσεις μέχρι και 50% στα τουριστικά πακέτα, σημειώνοντας ότι μετά από πολλές συζητήσεις οι Ξενοδόχοι μπορούν να περικόψουν μόνο 10%.

Σε σχέση με τους ανοικτούς αιθέρες, ο κ. Λοϊζίδης ζήτησε τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, προσθέτοντας πως και οι ΚΑ μπορούν να επωφεληθούν.

Εξέφρασε δυσφορία για ότι κάθε φορά που μειώνεται ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ, ο Οργανισμός μειώνει τα κονδύλια για τη διαφήμιση. «Πρέπει ο ΚΟΤ να δει τα του οίκου του και είναι ευκαιρία να εφαρμόσουν το δικό τους μνημόνιο», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης είπε ότι στα τέλη Μαρτίου οι άνεργοι Κύπριοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέρχονται στις 1987, ενώ στην επισιτιστική βιομηχανία ανέρχονται στους 1648, ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη βιομηχανία, περιλαμβανομένων και των κοινοτικών ανέρχεται στις 7.237.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Βίκτωρ Μαντοβάνι είπε ότι πρέπει να στηριχθούν οι οργανωτές ταξιδίων, οι οποίοι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup παρουσίασαν σημάδια πανικού. Ζήτησε εξάλλου όπως μειωθούν τα τέλη αεροδρομίου τα οποία χαρακτήρισε «τρελά», σε σύγκριση με άλλους προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Μαντόβάνι είπε ότι τα κατεχόμενα είναι ανταγωνιστικός προορισμός, καθώς για τις χειμερινές κρατήσεις προσφέρουν κίνητρο 130 ευρώ ανά τουρίστα.