Ευάλωτα τα παιδιά στην ακτινοβολία των κινητών

a 36
a 4155Πιο ευάλωτα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι, πιθανότατα, τα παιδιά ηλικίας έως 16 ετών σε σχέση με τους ενήλικες καθώς μέχρι αυτή την ηλικία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανάπτυξη του εγκεφάλου.

«Η μυελίνωση των νευρικών ινών, διαδικασία που τους παρέχει μόνωση και προστασία, συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε ο εγκέφαλος είναι πιθανόν πιο ευαίσθητος σε φυσικούς παράγοντες έκθεσης σε επιβλαβείς συνθήκες, όπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλά και σε χημικούς ή άλλους παράγοντες» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Σαμαράς, με αφορμή την παρουσίαση των σχετικών ερευνητικών δεδομένων στο διεθνές συνέδριο BioEM2013 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την αλληλεπίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων με την έμβια ύλη.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο έδειξαν ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά ως προς την απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον οργανισμό.

Υπάρχει, ωστόσο, σημαντική διαφορά στη φυσιολογία ενηλίκων και παιδιών καθώς ο εγκέφαλος των τελευταίων αναπτύσσεται κατά την εφηβεία» προσθέτει ο κ. Σαμαράς. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που πριν από έναν χρόνο το Γαλλικό Τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει την ευθύνη της κατηγοριοποίησης διαφόρων παραγόντων έκθεσης του οργανισμού (φυσικών, χημικών, βιολογικών και άλλων) στον κίνδυνο της καρκινογένεσης, τοποθέτησε την ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα στην κατηγορία 2Β, που περιέχει τους ενδεχόμενους καρκινογόνους παράγοντες.

Αναγκαία η συνέχιση της έρευνας Παρ όλα αυτά, καθώς η έρευνα για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων ξεκίνησε στις αρχές του 2000, δεν έχει μεσολαβήσει ακόμη αρκετός χρόνος για τη μελέτη των επιπτώσεών τους, κάποιες από τις οποίες χρειάζονται αρκετό καιρό και μια λανθάνουσα περίοδο για να εμφανιστούν.

«Οι επιστήμονες συμφωνούν πως χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα και μελέτη, κυρίως επιδημιολογική για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων αλλά και για τις επιδράσεις της ταυτόχρονης έκθεσης του οργανισμού σε περισσότερους παράγοντες, φυσικούς και χημικούς. Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων από ανθρώπους που λαμβάνουν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, ή βρίσκονται σε ρυπασμένο περιβάλλον, ή πάσχουν από κάποια ασθένεια. Τέτοιες έρευνες δεν έχουν γίνει ακόμη» σημειώνει ο κ. Σαμαράς.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ