Επιφυλακή ανοικτά της Αμμοχώστου εξαιτίας τουρκικών προκλήσεων

a 166 Ειδήσεις
a 3091 Ειδήσεις

Συναγερμός έχει σημάνει στην Εθνική Φρουρά και τη Λιμενική Αστυνομία, καθώς φτάνουν πληροφορίες ότι οι κατοχικές δυνάμεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επανατοποθέτηση της παράνομης σημαδούρας στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, που είχε ξεβραστεί στην ακτή λόγω θαλασσοταραχής. Στο μεταξύ, το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Barbaros, συνέχισε τη δραστηριότητα του στον Κόλπο της Μόρφου.

Σε επιφυλακή βρίσκονται Εθνική Φρουρά και Λιμενική Αστυνομία, μελετώντας τις πληροφορίες που έχουν ενώπιόν τους, ότι οι κατοχικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά σε απόφαση για επανατοποθέτηση σημαδούρας, η οποία μέχρι πρόσφατα έπλεε παράνομα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της κατεχόμενης Αμμοχώστου και του Πρωταρά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση τις κινήσεις τουρκικών πλοίων και άλλων σκαφών στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε παραβίαση των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, οι κατοχικές δυνάμεις είχαν παράνομα εγκατεστημένες συνολικά τέσσερις σημαδούρες, η μία εκ των οποίων αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε παρασυρθεί από τα κύματα λόγω θαλασσοταραχής και ξεβράστηκε στον κόλπο της ΜΑΑΔ στον Πρωταρά.

Άντρες της Λιμενικής Αστυνομίας περισυνέλεξαν και κατάσχεσαν τη σημαδούρα. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο περιστατικό συνέβη και πριν από περίπου ένα χρόνο στην ίδια περιοχή, με απαγκίστρωση δύο σημαδούρων οι οποίες επανατοποθετήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις αμέσως μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Όπως εξήγησε ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων, οι σημαδούρες πακτώνονται στο βυθό με αλυσίδα, είναι κόκκινου χρώματος και έχουν διάμετρο ενάμιση μέτρο.

Εν τω μεταξύ, το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Μπαρμπαρός συνέχισε και χθες τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες που διενεργεί εντός της Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει εξειδικευμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για τις θέσεις και κινήσεις πλοίων, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται από χθες βόρεια του Κόλπου της κατεχόμενης Μόρφου και σε απόσταση τριάντα περίπου ναυτικών μιλιών από την ακτή.

Όπως φαίνεται στο σχετικό σχεδιάγραμμα του βίντεο, το ερευνητικό σκάφος αφού διέγραψε κυκλική πορεία στην περιοχή, κατευθύνεται τώρα ανατολικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει παράνομα περιοχές και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μέχρι και τις τριάντα Ιανουαρίου, και το παράνομο ταξίδι του Μπαρμπαρός θα συνεχίζεται τουλάχιστον για άλλες τρεις εβδομάδες.

Πηγή: ΑΝΤ1/Λούκας Φέσιας