Μάχες χαρακωμάτων στο ΔΗΚΟ ενόψει εκλογών

a 152 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3435 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Μάχη για να κερδίσουν τις ψήφους των μελών του ΔΗΚΟ ως οι καταλληλότεροι να οδηγήσουν το κόμμα σε μια νέα πορεία μετά την 1η Δεκεμβρίου, δίνουν Μάριος Καρογιάν και Νικόλας Παπαδόπουλος. Οι δύο μονομάχοι για την προεδρία του ΔΗΚΟ κινούνται πάνω σε τρεις πανομοιότυπους άξονες που έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα στο κόμμα και ευρύτερα στον τόπο, ανάλυση οράματος και ανάδειξη διαφωνιών και τέλος η άσκηση κριτικής προς την αντίθετη πλευρά.

Ο Μάριος Καρογιάν έδωσε ένα πρώτο στίγμα θέσεων και προθέσεων μέσα από τη δήλωσή του για επαναδιεκδίκηση της προεδρίας του ΔΗΚΟ και θα δώσει περισσότερα δείγματα στη συνέχεια όταν θα προχωρήσει σε πιο ανοικτές συγκεντρώσεις. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταγράφει τις δικές του θέσεις και προθέσεις μέσα από τις συγκεντρώσεις που ήδη πραγματοποιεί σ’ όλη την Κύπρο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν έχει αρχίσει επισήμως τις δικές του προεκλογικές συγκεντρώσεις και επί του παρόντος πραγματοποιεί τις δικές του επαφές από το γραφείο του. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε, όλη μέρα συνομιλεί και βλέπει κόσμο. Ως προς την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων ο κ. Καρογιάν επιλέγει κι αυτή την εβδομάδα να παρευρίσκεται σε συγκεντρώσεις που διοργανώνουν διάφοροι φίλοι του με προσκεκλημένους τον ίδιο και άλλα στελέχη και φίλοι του ΔΗΚΟ. Η πραγματοποίηση πιο ανοικτών προεκλογικών συγκεντρώσεων προγραμματίζεται να αρχίσουν από εβδομάδας. Στόχος και πρόθεσή του είναι να κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες: α) Να εμφανιστεί ως πρόσωπο που μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα όχι μόνο εσωκομματικά αλλά κυρίως ευρύτερα στο τόπο, προτάσσοντας την απόφαση στήριξης του Νίκου Αναστασιάδη για την προεδρία της Δημοκρατίας, β) Ανάλυση του δικού του οράματος για το ΔΗΚΟ μέσα από το οποίο θα αναδεικνύει τις διαφορές του με τον Ν. Παπαδόπουλο, γ) Σκληρή κριτική προς τον ανθυποψήφιό του αλλά και ευρύτερα προς όσους επιχειρούν να διασπάσουν το ΔΗΚΟ.

Σαφές το μήνυμα που έστειλε από δικής του πλευράς χθες βράδυ από την Πάφο ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Τόνισε πως «οι δηκοϊκοί θα πουν την 1η Δεκεμβρίου ποιον θεωρούν καταλληλότερο να είναι πρόεδρος του ΔΗΚΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Έστειλε το μήνυμα πως μέσω του ιδίου θα επιτευχθεί η «αναγκαία ενότητα ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση». Μέσα από τη συγκέντρωση της Πάφου ο κ. Παπαδόπουλος φρόντισε να στείλει και πρόσθετα μηνύματα προς τους εντός του ΔΗΚΟ έχοντας μαζί του τον καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής Κύπρο Νικολαΐδη, τον βουλευτή του κόμματος στην Πάφο Αντώνη Αντωνίου και το δήμαρχο της πόλης Σάββα Βέργα.

Μέσα από την ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος επιχείρησε να συνδέσει τη δική του εκλογή στην ηγεσία του ΔΗΚΟ με ανατροπή των σχεδιασμών διαφόρων κύκλων στο Κυπριακό. Αφού έκανε αναφορά στους χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό και την αδυναμία Καρογιάν να τον ελέγξει, κάλεσε τα μέλη του ΔΗΚΟ να σκεφτούν ποιον κρίνουν ως τον καταλληλότερο να ηγηθεί προκειμένου το κόμμα να διαδραματίσει εκείνο το ρόλο που οι δηκοϊκοί θέλουν στο εθνικό θέμα και πρόσθεσε: «Την απάντηση θα τη δώσετε εσείς αλλά είμαι βέβαιος ότι την 1η Δεκεμβρίου τα μέλη του ΔΗΚΟ θα δυσαρεστήσουν τον αποτυχημένο και ανεκδιήγητο κ. Ντάνουερ και όλους αυτούς που θέλουν να μας επιβάλουν μια κακή λύση». Αναφερόμενος στα ζητήματα της Οικονομίας, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων τονίζοντας πως το ΔΗΚΟ θα βρει τρόπο να τα μειώσει, «είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει», ενώ κάλεσε και την Κυβέρνηση να κόψει τις προκλητικές σπατάλες.

Στα τεκταινόμενα εντός ΔΗΚΟ τοποθετήθηκε και ο Μάρκος Κυπριανού με δηλώσεις του στο ΡΙΚ. Μίλησε για τον χρήσιμο ρόλο που θα έχει ο ίδιος να παίξει μετά τις εκλογές και ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Τοποθέτηση που από τους εντός του ΔΗΚΟ ερμηνεύεται ως έμμεση εξαγγελία διεκδίκησης της θέσης του αναπληρωτή προέδρου και ότι θα προσπαθήσει να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των νικητών και των ηττημένων της 1ης Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ