Επιτήδειοι εξαπατούν για δήθεν εράνους μέσω τηλεφώνου

a 38 Ειδήσεις
a 1530 Ειδήσεις

Με στόχο το εύκολο κέρδος, πολλοί είναι οι επιτήδειοι που χρησιμοποιούν τα αισθήματα αλληλεγγύης και βοήθειας των συμπολιτών μας και τους εξαπατούν προφασιζόμενοι ότι ανήκουν σε οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας μας και διενεργούν εράνους για να αισχροκερδούν.

Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παρουσιάζει έξαρση αυτό το διάστημα, με τις ίδιες τις οργανώσεις να παραπονούνται και να καταγγέλλουν ότι κάποιοι τις χρησιμοποιούν παράνομα για να εξασφαλίσουν κέρδος. Επειδή, σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία, ο έρανος από πόρτα σε πόρτα απαγορεύεται πλέον, οι επιτήδειοι έχουν σκαρφιστεί να τηλεφωνούν από σπίτι σε σπίτι, να λένε ότι είναι από μια συγκεκριμένη οργάνωση και ότι διενεργούν έρανο για βοήθεια ατόμων που την έχουν ανάγκη. Αυτοί, συνήθως έχουν ευφράδεια λόγου, μπαίνουν στην καρδιά του συνομιλητή τους, εξασφαλίζουν ένα ποσό, το οποίο περνούν τις υπόλοιπες μέρες και το μαζεύουν από το σπίτι. Σήμερα για παράδειγμα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Παιδιών Με Απώλεια Ακοής, με ανακοίνωση που εξέδωσε πληροφορεί το κοινό ότι δεν διενεργεί κανένα τηλεφωνικό η άλλο έρανο και ως εκ τούτου οι κλήσεις που γίνονται από συγκεκριμένο αριθμό για οικονομική βοήθεια των κωφών απόρων παιδιών είναι ψευδείς και σκοπό έχουν την αισχροκέρδεια.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη ανέφερε ότι “ο έρανος που διεξάγεται από τους επιτήδειος μέσω των τηλεφώνων, είναι ένας από τους τρόπους εκμετάλλευσης. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι συνήθως οι οργανώσεις δεν μπαίνουν σε αυτές τις διαδικασίες, αλλά διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις για εξεύρεση χρημάτων”. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, συνέχισε ο κ. Γιαννάκης ότι οποιοσδήποτε κάνει έρανο θα πρέπει να έχει άδεια από τον οικείο Επαρχο. “Τώρα υπάρχουν δύο ειδών έρανοι, από τα οργανωμένα σύνολα και από πολίτες. Τις περισσότερες φορές όταν γίνεται από πολίτες είναι παράνομοι διότι γίνονται χωρίς άδεια. Οι έρανοι από οργανωμένα σύνολα γίνονται με άδεια, πιστοποιητικά και γίνονται οικονομικοί έλεγχοι από το γραφείο του Επάρχου”, διευκρίνισε ο Επίτροπος. Υπέδειξε ότι ο πολίτης πρέπει να είναι προσεκτικός γενικότερα. Οταν του ζητούν χρήματα για έρανο, πρέπει να ζητά τα στοιχεία της οργάνωσης. Πρέπει τα λεφτά που δίνουμε να πηγαίνουν στον σκοπό που πρέπει και να κάνουμε καταγγελίες για παρανομίες για ότι παράνομο πέσει στην αντίληψη μας. Ο πολίτης, τόνισε ο Επίτροπος Εθελοντισμού, δεν πρέπει να σταματήσει να δίνει γιατί τα χρήματα πάνε σε ένα σημαντικό σκοπό, καλύπτουν κενά του κράτους, στηρίζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ