Προς ματαίωση «το σφάξιμο του σιοίρου» στο Αυγόρου

a 71 Ειδήσεις
a 2997 Ειδήσεις

Εναλλακτικές προτάσεις ίσως εξετάσει ο Πολιτιστικός Όμιλος «Αβκορίτισσα Φωνή» σχετικά με το «σφάξιμο σιοίρου» που σκοπεύει να κάνει την ερχόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο παραδοσιακής εκδήλωσης με διάφορα εδέσματα με βάση το χοιρινό κρέας μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της εκδήλωσης.

Η παραδοσιακή εκδήλωση προβλέπεται να αρχίσει στις 7 το πρωί της Κυριακής με το σφάξιμο του χοίρου, ενώ από τη μία το μεσημέρι και μετά, οι κάτοικοι θα μπορούν να αγοράζουν μερίδες χοιρινών εδεσμάτων προς επτά ευρώ έκαστη.

Ωστόσο, η σφαγή του χοίρου δημοσίως και η εξαγγελία της, προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός κοινότητας, με αποτέλεσμα η Επιτροπή του Λαογραφικού Ομίλου «Αβκορίτισσα Φωνή» να βρεθεί εξ απροόπτου.

Χθες το μεσημέρι, το μέλος της Επιτροπής του Ομίλου Δημήτριος Κουκλής, κληθείς από να σχολιάσει τις αντιδράσεις, αλλά και το γεγονός ότι αυτού του είδους οι σφαγές είναι πλέον παράνομες, ανέφερε πως πρόθεση της Επιτροπής ήταν να σφαχτεί ο χοίρος κάπου αλλού και μετά να μεταφερθεί για την παραδοσιακή ετοιμασία (πλύσιμο, ξύρισμα, τρίψιμο με πουρόπετρα) και τον τεμαχισμό στον χώρο της εκδήλωσης, την αναπαλαιωμένη οικεία Τσιμπουρή. Ο κ. Κουκλής εξέφρασε επίσης απορία για τις αντιδράσεις και επισήμανε πως χοίρο σφάζουν στις αυλές τους πολλά σπίτια στα Κοκκινοχώρια.

Λίγο αργότερα δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Αβκορίτισσα Φωνή» Ιωάννης Κουκλής, ο οποίος εκφράζοντας με τη σειρά του απορία για τις αντιδράσεις ως προς την εκδήλωση, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της. Δηλαδή, όπως είπε, τελικά αντί να σφαχτεί χοίρος, να αγοραστούν κρέατα και να μεταφερθούν μόνο για ψήσιμο στον χώρο της εκδήλωσης. Δεν απέκλεισε όμως και αυτός το ενδεχόμενο τελικά ο χοίρος να σφαχτεί, να προετοιμασθεί και να τεμαχισθεί ώστε να μεταφερθεί τεμαχισμένος μόνο για ψήσιμο στο αγροτόσπιτο του Τσιμπουρή. Σύμφωνα με επιπρόσθετες πληροφορίες, ο χοίρος που επιλέγηκε για την παραδοσιακή εκδήλωση είναι σπιτικός, δηλαδή τρεφόταν κατά το μεγάλωμα του με αλεύρι, χόρτα, πατάτες και εσπεριδοειδή. Το κρέας από τέτοιους χοίρους είναι πιο εύγευστο, από χοίρους που τρώνε συνηθισμένη ζωοτροφή.

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας/ΦΙΛΕΛΥΘΕΡΟΣ