Ο Δήμαρχος Δερύνειας για το άνοιγμα του οδοφράγματος και το αποχετευτικό Αυγόρου

CE91 1 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου
Με αγωνία, ενθουσιασμό και ανυπομονησία περιμένουν το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας οι Δερυνειώτες. «Δεν υπάρχει μέρα που να μη μας ρωτούν για το οδόφραγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Χαραυγή” (24/4/2016) ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης, ο οποίος έχει να μεταφέρει καλά νέα επί τούτου. Όπως σημειώνει, από την τελευταία ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προκύπτει ότι όλα τα κύρια πρακτικά ζητήματα έχουν διευκρινιστεί και λυθεί και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι το οδόφραγμα θα ανοίξει εντός του 2016.

CE91 67 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου

Ο δήμαρχος αξιολογεί τη θητεία του μερικούς μήνες πριν τη λήξη της και δηλώνει ικανοποιημένος για το βαθμό υλοποίησης των έργων.

Υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών κατακεραυνώνει τους υπεργολάβους για την ποιότητα των εργασιών, καταγγέλλοντας σωρεία κακοτεχνιών που έχουν αφήσει τους δρόμους σε άθλια κατάσταση. Καταγγέλλει επίσης ότι υπεργολάβοι έκαναν εξοικονομήσεις με κακοτεχνίες! Η προειδοποίησή του είναι διπλή και σαφής: Τις ζημιές να τις πληρώσουν οι υπεύθυνοι εργολάβοι και αν δεν φτιαχτούν οι δρόμοι δεν πρόκειται να παραληφθεί το έργο.

Η Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο:

Μερικούς μήνες πριν τη λήξη της θητείας σας θεωρείτε ότι έχετε ανταποκριθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες σας;


Θεωρώ ότι έχουμε ανταποκριθεί επάξια. Έχουμε προωθήσει όλα τα έργα του προεκλογικού προγράμματος εκτός από το Λύκειο και αυτό οφείλεται στην άρνηση του Υπουργείου Παιδείας λόγω του ότι δεν πληρούμε το πληθυσμιακό κριτήριο. Φυσικά ο μειωμένος αριθμός μαθητών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η ανεργία και το στεγαστικό, που οδηγεί τους νέους μας να φεύγουν. Υπάρχει γήρανση του πληθυσμού. Η επιτυχία μας πιστώνεται σε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι πλείστες αποφάσεις ήταν ομόφωνες και με την ευκαιρία ευχαριστώ και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και το προσωπικό του δήμου.


Αν σας ζητούσε κάποιος να κάνετε αυτοκριτική, πού θεωρείτε ότι υστέρησε η δημαρχία σας;


Ισως να υστερήσαμε στα θέματα βελτίωσης των δρόμων, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τους δρόμους αν δεν παραλάβουμε το αποχετευτικό. Έχουμε υλοποιήσει το πάρκο εναλλακτικών δραστηριοτήτων, τη βιοτεχνική περιοχή, την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, τη λέσχη συνταξιούχων, τη λαϊκή αγορά.


Στο κολυμβητήριο φαίνεται ότι δεν πήγαν καλά τα πράγματα.


Εχουμε σοβαρό πρόβλημα στο θέμα αυτό, αφού φαίνεται ότι μόνο ο Δήμος Δερύνειας ενδιαφέρεται για το περιφερειακό κολυμβητήριο. Επανειλημμένως ζητήσαμε και από τον ΚΟΑ και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσουν στην ανέγερση. Εξάλλου στην επίσκεψή του στις 30 Ιουλίου 2015 στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας είχε ανακοινώσει ότι θα μας παραχωρήσει το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ για τη μελέτη. Απ’ ό,τι φαίνεται κάπου σκαλώνει το θέμα. Ο ΚΟΑ και η πρόεδρός του έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον όντως για το έργο. Είμαστε η μόνη επαρχία που δεν έχει κολυμβητήριο και επίσης ο χώρος γειτνιάζει με το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, άρα μπορούμε να προωθήσουμε και τον αθλητικό και τον ιατρικό τουρισμό σε συνεργασία με τις παραλιακές περιοχές. Ο Δήμος Δερύνειας δεν μπορεί ν’ αναλάβει από μόνος του τις 300 χιλιάδες για τη μελέτη. Από τη στιγμή που είναι περιφερειακό έργο, πρέπει να εμπλακούν όλες οι άλλες κοινότητες και δήμοι.


Πώς σας επηρέασε η περικοπή της κρατικής χορηγίας;


Υπάρχει 45% περικοπή στη χορηγία που παίρνουμε από το κράτος. Ενδεικτικά, το 2011 παίρναμε γύρω στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα παίρνουμε λιγότερο από 1 εκατομμύριο. Εμείς, όμως, με σωστές κινήσεις εστιάσαμε στα μικρά έργα για τα οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση. Όπως το πάρκο στο συνοικισμό.


Πώς κρίθηκαν τα διαβήματά σας να αντιμετωπιστεί η Δερύνεια με διαφορετικό φακό, επειδή είναι ακριτικός και ημικατεχόμενος δήμος;


Με δική μας πρωτοβουλία συστάθηκε η Επιτροπή Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων με πρόεδρο τον δήμαρχο Δερύνειας. Επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητήσαμε κίνητρα για αναβάθμιση των περιοχών που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη. Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι η μείωση του ποσοστού μας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Για παράδειγμα, στη λέσχη συνταξιούχων, εκεί που η συνεισφορά μας ήταν στο 1/3, δηλαδή γύρω στις 333 χιλιάδες ευρώ, μειώθηκε στο 10%, γύρω στις 21 χιλιάδες. Για την άμεση αύξηση της χορηγίας όμως, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα μας.


Δόθηκε έμφαση στην τοποθέτηση της Δερύνειας στον τουριστικό χάρτη, όπου υστερείτε…


Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τις παραλιακές περιοχές. Είμαστε στην ενδοχώρα επειδή χάσαμε την παραλία μας στα κατεχόμενα. Χάσαμε 2,5 χιλιόμετρα παραλιακής περιοχής. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε τον τουρίστα έστω και μια φορά κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Δερύνεια. Έχουμε καταφέρει μέσω των τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων να προσελκύσουμε αρκετούς τουρίστες για να επισκεφθούν τα μουσεία μας, τις εκκλησίες και τις φραουλοφυτείες και φυσικά τις ταβέρνες μας. Εχουμε καταφέρει να έχουμε καθημερινώς γύρω στα τρία λεωφορεία με τουρίστες από διάφορες χώρες.


Στο άνοιγμα του οδοφράγματος θεωρείτε ότι είναι λίγο φιλόδοξος ο στόχος για το 2016;


Συμπληρώνουμε σχεδόν ένα χρόνο από την εξαγγελία. Σε τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών αλλά και σε διάλεξη στη Δερύνεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μας ανακοίνωσε ότι εντός του Απρίλη θα προχωρήσει η διαδικασία των προσφορών για τον εργολάβο και όταν κατακυρωθεί η προσφορά, εντός 4-5 μηνών θα δοθεί το οδόφραγμα στην κυκλοφορία. Ευελπιστούμε ότι εντός του 2016 θα ανοίξει. Νομίζω ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα ανοίξει εντός του 2016 κάτι ήξερε παραπάνω.


Εχουν ξεκαθαριστεί διάφορα πρακτικά ζητήματα που υπήρχαν;


Εχει ξεκαθαριστεί το θέμα των ναρκοπεδίων και των απαλλοτριώσεων που δεν χρειάζονται. Το μεγάλο επίτευγμα και πρέπει να δώσω τα συγχαρητήρια στην Επιτροπή για τη Διάνοιξη των Οδοφραγμάτων και στον πρόεδρό της, Σώτο Ζακχαίο, είναι ότι έγινε κατορθωτό το φυλάκιο του κατοχικού στρατού να μετακινηθεί προς τα πίσω και να μείνει το δικό μας φυλάκιο εκεί που είναι. Ο δρόμος θα είναι 9 μέτρα πλάτος, 3,5 μέτρα η κάθε λωρίδα και ένα μέτρο πεζόδρομος στην κάθε πλευρά.


Πώς προσλαμβάνετε τον παλμό του κόσμου για το οδόφραγμα;


Δεν περνά μέρα που να μη μας ρωτούν τι γίνεται με το οδόφραγμα. Νομίζω όμως ότι οι τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργού Εξωτερικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου έχουν πείσει τον κόσμο ότι το οδόφραγμα της Δερύνειας είναι το πρώτο που θα ανοίξει και μετά ακολουθεί η Λεύκα που έχει άλλες δυσκολίες. Η Δερύνεια ζει και αναπνέει για το οδόφραγμα. Πάντα στηρίζαμε την επανένωση και την επαναπροσέγγιση. Υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν από το άνοιγμα του οδοφράγματος, αλλά νομίζω μόνο οφέλη θα υπάρχουν για ολόκληρη την επαρχία και στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίσει την άλλη πλευρά. Να βελτιωθεί η επαφή μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.


Και μιλάμε για απόσταση ενός περπατήματος.


Οι πιο πολλοί θα πάνε με τα πόδια, όπως μας λένε. Ο δρόμος που θα βελτιωθεί είναι 2,7 χιλιόμετρα αλλά από το οδόφραγμα μέχρι την Αγία Ζώνη είναι γύρω στο 1 χιλιόμετρο.


Αποχετευτικό Κοκκινοχωριών: «Υπεργολάβοι έκαναν εξοικονομήσεις με κακοτεχνίες»


Είχαμε δικές σας καταγγελίες πριν μερικές μέρες, υπό την ιδιότητά σας ως πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών, για μεγάλες κακοτεχνίες στο αποχετευτικό σύστημα και στους δρόμους αλλά και από ελέγχους στους αγωγούς με τις κάμερες.


Οι πρώτες κοινότητες όπου άρχισε το έργο ήταν το Αυγόρου, η Ξυλοφάγου, το Δασάκι Άχνας, η Ορμήδεια, η Ξυλοτύμπου και η Δερύνεια. Ργιναν μεγάλες ατασθαλίες και κακοτεχνίες στην αρχή, από το 2010 μέχρι το 2012.


Από εργολάβους ή υπεργολάβους;


Από τους υπεργολάβους και το είπα και στη Βουλή. Εμείς ξέρουμε τους εργολάβους, αλλά οι υπεργολάβοι βρήκαν τρόπους να κάνουν εξοικονομήσεις με κακοτεχνίες. Το μεγάλο πρόβλημα στο Αυγόρου είναι ότι παρέλαβαν το έργο και μετά είχαμε τις γνωστές καθιζήσεις. Στη Δερύνεια είχαμε περιστατικό όπου πέντε αυτοκίνητα έπεσαν σε χαντάκι επειδή υπήρχε κενό κάτω από το οδόστρωμα. Εμείς έχουμε δώσει κατάλογο με 150 σημεία που πρέπει να φτιαχτούν. Αν δεν φτιαχτούν, δεν πρόκειται να παραλάβουμε το έργο. Θυμίζω ότι ολόκληρο το έργο έπρεπε να παραληφθεί στο τέλος του 2015. Ακόμα έχουμε την επιδιόρθωση των ζημιών και τις διαδικασίες για το Βιολογικό Σταθμό στην Άχνα. Ούτε εντός του 2016 ούτε πολύ φοβάμαι εντός του 2017 θα αρχίσουμε την κατασκευή του Βιολογικού Σταθμού.


Από τους ελέγχους με τις κάμερες φάνηκαν αρκετά σημεία όπου οι αγωγοί δεν τοποθετήθηκαν σωστά.


Στη Βουλή, στις 12 Απριλίου λέχθηκε ότι ανέλαβε μια τριμελής επιτροπή που θα παρακολουθεί το έργο. Ελπίζω να βελτιωθούν τα προβλήματα. Αν παραλάβουμε με προβλήματα εκεί να δείτε αντιδράσεις. Δεν περνά μέρα που να μη μας ρωτούν για το αποχετευτικό και την κατάσταση των δρόμων. Επαναλαμβάνω. Δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τους δρόμους αν δεν γίνει παραλαβή του έργου. Κατανοούμε την αγανάκτηση αλλά αν γίνει τώρα ολική επίστρωση και βρεθεί πρόβλημα από κάτω, θα ξηλωθεί ξανά.


Είπατε ότι εντοπίστηκαν κακοτεχνίες από κάτω. Μιλάμε για νέες εκσκαφές;


Πολύ πιθανόν κάποιοι δρόμοι να πρέπει να ανοίξουν ξανά.


Και ποιος θα πληρώσει το κόστος;


Στην κοινοβουλευτική επιτροπή αναφέρθηκε ότι το κόστος θα αποκοπεί από τους εργολάβους. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε.


Εμείς δεν είχαμε λόγο στο συμβόλαιο και δυστυχώς δεν έβαλαν όρους για τελική επίστρωση των δρόμων.


Τώρα η συνεργασία μας με το ΤΑΥ, τα Δημόσια Έργα και τον Έπαρχο είναι άριστη και δεν έχουμε παράπονο. Στην αρχή υπήρχαν προβλήματα και με την επίβλεψη, αλλά βελτιωθήκαμε.


Θα το χαρακτηρίζατε σκάνδαλο ως προς τις κακοτεχνίες;


Είμαστε τουριστική περιοχή, αλλά οι δρόμοι μας παρουσιάζουν εικόνα αγροτικής περιοχής. Δεν μας τιμά ως χώρα. Προσπαθούμε να φέρουμε τουρίστες στην ενδοχώρα, αλλά κάποιοι πρέπει να κατέβουν από τα γραφεία και να δουν τα χάλια των δρόμων.


Πηγή: Χαραυγή