Απάτη ακινήτων με θύματα στο Υπουργικό και στελέχη ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου

CEB1 67 Ειδήσεις, Θεοδόσης Τσιόλας, Ιωάννης Κασουλίδης, Κυβέρνηση
CEB1 851 Ειδήσεις, Θεοδόσης Τσιόλας, Ιωάννης Κασουλίδης, Κυβέρνηση

Καταγγελία εναντίον του γενικού γραμματέα της αγροτικής οργάνωσης του ΔΗΣΥ, Παναγροτικός, Τάσου Γιαπάνη, υποβλήθηκε στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος (ΓΔΟΕ) Αρχηγείου Αστυνομίας για απάτη σε αγορά ακινήτου στη Μολδαβία. Στην καταγγελία προέβη το μέλος της επαρχιακής γραμματείας του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Τάσος Βαρδάκης και σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατάθεση αναμένεται να δώσει και δεύτερο πρόσωπο, την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο κ. Βαρδάκης και άλλα πολιτικά πρόσωπα έδωσαν το 2008 το ποσό των €400 χιλιάδων στον κ. Γιαπάνη προκειμένου να προχωρήσει στην αγορά εκ μέρους τους ακινήτου στη Μολδαβία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε η μεταβίβαση. Με δηλώσεις του στον «Φ», ο κ. Γιαπάνης απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είναι και ο ίδιος θύμα απάτης συνεργατών του στη Μολδαβία.

Τις καταγγελίες του κ. Βαρδάκη στην Αστυνομία, επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο ευσταθεί το γεγονός ότι δόθηκε κατάθεση εναντίον του κ. Γιαπάνη για υπόθεση του 2008, ο οποίος τότε διατηρούσε τη θέση του επαρχιακού γραμματέα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και ασχολείτο με τα κτηματομεσιτικά. Παράλληλα, ο κ. Αγγελίδης επιβεβαίωσε ότι δεύτερο άτομο προτίθεται να καταθέσει εναντίον του κ. Γιαπάνη.

Με βάση την καταγγελία του κ. Βαρδάκη, ως θύματα του κ. Γιαπάνη παρουσιάζονται ο Κώστας Σαμάρας και τρία άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χρίστο Στυλιανίδη και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα.

Με τον κ. Τσιόλα επικοινώνησε η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” αναφέροντάς του τα σχετικά με την καταγγελία. Επιβεβαίωσε ότι μαζί με τα υπόλοιπα άτομα έδωσαν στον κ. Γιαπάνη χρήματα για την αγορά ακινήτου στη Μολβαδία. Πρόσθεσε πως έχουν εμπιστοσύνη στον κ. Γιαπάνη και αναμένουν την εξέλιξη σε σχέση με την υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόλα, ενημερώθηκαν από τον κ. Γιαπάνη για τις ενέργειες που είχε προβεί και παράλληλα του δόθηκε πίστωση χρόνου για να προχωρήσει στις όποιες διευθετήσεις.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία από τον κ. Βαρδάκη, ο κ. Γιαπάνης του πρότεινε να αγοράσει ακίνητο στη Μολδαβία. Όπως του εξήγησε, το συγκεκριμένο ακίνητο, λόγω του υψηλού κόστους, αποφασίστηκε να χωριστεί σε πέντε μερίδια. Του ανέφερε πως αν ενδιαφέρεται μπορεί να επενδύσει γύρω στις €100.000. Μετά που συγκατατέθηκε στην επένδυση τού ανέφερε τους υπόλοιπους επενδυτές. Το πρώτο μερίδιο στον κ. Κασουλίδη, το δεύτερο στον κ. Στυλιανίδη και τον κ. Τσιόλα, το τρίτο ο κ. Γιαπάνης μαζί με τον Αντώνη Ορδοδόξου, τον Σωτήρη Θεοδοσίου και τη Σβετλάνα Χριστοφή και το τέταρτο μερίδιο ο Κώστας Σαμάρας.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρει ότι μετά από παρότρυνση του κ. Γιαπάνη προχώρησε σε έμβασμα σε λογαριασμό τράπεζας της Μολδαβίας του ποσού των €91.892.

Σημειώνει ότι τον Ιούλιο του 2008 ο ίδιος μαζί με τον κ. Γιαπάνη και τον κ. Θεοδοσίου επισκέφθηκαν τη Μολδαβία για να δουν από κοντά το ακίνητο. Εκεί ο κ. Βαρδάκης υπέγραψε τη συμφωνία επένδυσης, μεταξύ αυτού και της Σβετλάνας Χριστοφή. Όπως του εξήγησε ο κ. Γιαπάνης ήταν μια διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν γιατί το ακίνητο δεν μπορούσε να μεταβιβαστεί στην εταιρεία απευθείας. Παράλληλα, τους παρέδωσε σε μετρητά το ποσό των €10.426 για την επένδυση. Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Τάσος Γιαπάνης επικοινώνησε μαζί του και του είπε να δώσει στον Σωτήρη Θεοδοσίου ακόμα €5.682 για εξόφληση της αγοράς του ακινήτου.

Αναφέρεται ακόμα ότι σε συνάντηση στο γραφείο του κ. Κασουλίδη, στην οποία παρόντες εκτός από τον κ. Κασουλίδη ήταν ο κ. Τσιολάς, ο κ. Θεοδοσίου, ο κ. Γιαπάνης, ο κ. Σαμάρας και ο ίδιος ο κ. Βαρδάκης, ο κ. Γιαπάνης τούς ανέλυσε τα κόστα που χρειάζονταν για αλλαγή ζώνης του ακίνητου σε οικιστική και έκδοση άδειας για διαχωρισμό οικοπέδων. Το ποσό που τους αναλογούσε ήταν περίπου €2.820 για τις εργασίες αυτές. Τον Σεπτέμβριο του 2014 έμβασε το ποσό των €1.410, τα μισά από όσα του αναλογούσαν και τους ανέφερε ότι θα έβαζε τα υπόλοιπα ανάλογα με την εξέλιξη.

Τον Φεβρουάριο του 2016 σε συνάντηση στα γραφεία της Ορθοδόξου Γκρουπ αναφέρθηκε στους μετόχους ότι το κτήμα δεν είχε εγγραφεί. Στη συνάντηση η κα Σβετλάνα ζήτησε τρεις μήνες περιθώριο για να προχωρήσει στις μεταβιβάσεις. Στην καταγγελία του ο κ. Βαρδάκης αναφέρει ότι έδωσε συνολικά €109.410, τα οποία ζητά από τον κ. Γιαπάνη.

«Είμαι κι εγώ θύμα», απαντά ο Τάσος Γιαπάνης

Σκευωρία πίσω από την καταγγελία του κ. Βαρδάκη βλέπει ο κ. Γιαπάνης, σημειώνοντας ότι έχει να κάνει με τις εκλογές στον Παναγροτικό όπου προτίθεται να επαναδιεκδικήσει τη θέση του γενικού γραμματέα. Όπως επισημαίνει, είχε ενημερώσει επενδυτές ότι προτίθεται να καταθέσει ενώπιον της Αστυνομίας για τα όσα έχουν συμβεί καταγγέλλοντας τη Σβετλάνα Χριστοφή ότι τους ξεγέλασε και σημειώνει ότι είναι και ο ίδιος θύμα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είχαν προηγουμένως ενημερωθεί οι επενδυτές ότι προτίθεται να τους εντάξει ως συνέταιρους σε άλλο τεμάχιο που είχε αγοράσει ο ίδιος μαζί με συγγενικά του πρόσωπα στη Μολδαβία, ως εγγύηση για το γεγονός ότι δεν πήγε καλά η πρώτη επένδυση. Σύμφωνα με τον κ. Γιαπάνη, η μεταβίβαση των μεριδίων αναμενόταν να γίνει τον προσεχή Μάιο.

Όσον αφορά στο επίμαχο τεμάχιο, ανέφερε ότι ήταν 110 σκάλες αγροτικό και επειδή με βάση τον νόμο της Μολδαβίας δεν μπορούσε να γίνει εγγραφή σε ξένους αποφασίστηκε να δοθούν οι €400 χιλ. στη Σβετλάνα Χριστοφή για την αγορά. Οι ίδιοι θα φαίνονταν ως μέτοχοι εφόσον εντασσόταν το τεμάχιο ως οικιστικό.

Πρόσθεσε ότι έγιναν διαδικασίες για 132 οικόπεδα. Σημείωσε ότι μέσα του 2016 έγινε συνάντηση με Κύπριο δικηγόρο προκειμένου να μεσολαβήσει με δικηγόρο στη Μολδαβία για να κινηθούν νομικά κατά της Σβετλάνας Χριστοφή. Δεν προχώρησε η διαδικασία. Παράλληλα, ανέφερε ότι με τη μεσολάβηση του κ. Τσιόλα, ο ίδιος θα έδινε κατάθεση στο Γραφείο Οικονομικού Εγκλήματος την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να καταγγείλει τη Μολβαδή.

Πηγή: Φιλελεύθερος (Άγγελος Νικολάου)