Τοπωνύμια στις στάσεις λεωφορείου δίνει ο Δήμος Αγίας Νάπας

a 336 Ειδήσεις
a 6829 Ειδήσεις
Στην προσπάθεια του για αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη γνωριμία του κοινού με την παράδοση και την ιστορία της Αγίας Νάπας, ο Δήμος έχει δώσει ονόματα με παραδοσιακά τοπωνύμια στις νέες στάσεις λεωφορείων και τα στέγαστρα που έχουν τοποθετηθεί στη Λεωφόρο Κρύου Νερού… 

Οπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του έργου, Δημοτικός Μηχανικός της Αγίας Νάπας Αθως Γεωργίου «ο σχεδιασμός αλλά κυρίως οι ονομασίες που είναι βασικά παραδοσιακά τοπωνύμια ή αξιοθέατα, φέρνουν τον επισκέπτη και το χρήστη του λεωφορείου σε επαφή με την ιστορία του Δήμου και τον ωθούν να αναζητήσει ακόμα περισσότερη ενημέρωση για την πολιτιστική ταυτότητα κάθε τοποθεσίας».

Πρόσθεσε ότι ο όλος σχεδιασμός ξεκίνησε από την Λεωφόρο Κρύου Νερού και οι στάσεις που τοποθετήθηκαν είναι οι ακόλουθες:

1. Στάση Ιπποπόταμος – η στάση αυτή ονομάστηκε και σχεδιάστηκε με αυτό τον τρόπο επειδή βρίσκεται κοντά στο Σπήλαιο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων στο οποίο έχουν βρεθεί μετά από ανασκαφές, οστά νάνων ιπποπόταμων.

2. Στάση Παλιό Χωρκό – η ονομασία είναι το παλιό τοπωνύμιο της τοποθεσίας στο σημείο που η Λεωφόρος Κρύου Νερού συναντά τη Λεωφόρο Κάβο Γκρέκο. Δεν υπάρχουν υπολείμματα του ομώνυμου οικισμού, γι αυτό επιλέγηκε στο σχέδιο ένα αφαιρετικό σχέδιο κεντήματος, μια παραδοσιακή μορφή τέχνης του κυπριακού χωριού.

3. Στάση Πανταχού – η στάση αυτή σηματοδοτεί την ομώνυμη παραλία που αποτελεί την κεντρικότερη παραλία του Δήμου Αγίας Νάπας

4. Στάση Υδραγωγείο – στο πάνελ της στάσης αυτής αναπαρίσταται το περίγραμμα της όψης του Μεσαιωνικού Υδραγωγείου, το οποίο είναι ένα από τα σημεία αναφοράς και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγίας Νάπας, μνημείο με μεγάλο αρχαιολογικό αλλά και περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον.

5. Στάση Μουσείο – η στάση αυτή είναι η κοντινότερη στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» ένα από τα πιο σύγχρονα και αξιόλογα μουσεία στην Κύπρο, τόσο από άποψη αρχιτεκτονικής αλλά και εκθεμάτων. Η εικόνα του πάνελ είναι εμπνευσμένη από την παράσταση μελανόμορφου αρχαϊκού αγγείου που βρέθηκε στην Κύπρο.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε επίσης ότι «σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε και να δώσουμε καινούργια ονόματα σε όλες τις στάσεις λεωφορείων της Αγίας Νάπας, ακολουθώντας την ίδια λογική, δηλαδή χρησιμοποιώντας τοπωνύμια, ονομασίες οδών και αξιοθέατα της περιοχής».