Από Σεπτέμβρη τα σπουδαία για τα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ

blogger image 1450308220 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Αναβολή για το φθινόπωρο, σε μικρή σχετικά απόσταση από το πολιτικό συνέδριο και την παγκύπρια εκλογική συνέλευση που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία, παίρνουν όλες οι εσωκομματικές διεργασίες στο Δημοκρατικό κόμμα. Η θερινή ραστώνη από τη μια και η σχετικά περιορισμένη πρόοδος όσον αφορά τους σταθμούς για τον εσωκομματικό διάλογο μεταθέτουν για τον Σεπτέμβρη την κομματική δράση όπως αυτή απορρέει από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.
 
Την προσεχή βδομάδα δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου που θα ανασκοπήσει την κατάσταση. Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι ενδέχεται να δρομολογηθεί η συγκρότηση Επιτροπής Καταστατικού, η οποία να επιφορτιστεί με τη συγκέντρωση και την κωδικοποίηση των εισηγήσεων για τις απαιτούμενες αλλαγές στο δηκοϊκό καταστατικό. Η βασικότερη εισήγηση προέρχεται από τις επαρχιακές επιτροπές και αφορά την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
 
Γενικά όλες οι κομματικές δραστηριότητες κινούνται με ρυθμό χελώνας εξού και κρίθηκε σκόπιμο όπως η επανεκκίνηση του ενδοκομματικού διαλόγου γίνει τους φθινοπωρινούς μήνες, με άμεση επαφή ηγεσίας, επαρχιακών και τοπικών κομματικών παραγόντων. Εχουν χαμηλώσει οι τόνοι για διαγραφές στελεχών με αφορμή τις επιλογές τους στις προεδρικές εκλογές σε βαθμό που κάποιοι μιλούν ότι ατονίζει η σχετική απόφαση λόγω της χρονικής απομάκρυνσης από την πράξη και την «επιβολή τιμωρίας». Οι διαγραφές πλέον χάνουν τη σημασία τους, επεσήμαναν κομματικοί παράγοντες λόγω ετεροχρονισμού αποφάσεων και δράσης κομματικής, αφού ουσιαστικά ούτε μήνυμα θα στείλουν ούτε και θα υπηρετήσει τους στόχους της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής.
 
Στο ψυγείο μπήκαν και οι συζητήσεις για το μητρώο των μελών ανκαι έγινε προεργασία προς εντοπισμό όλων όσων είχαν δηλώσει στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, όταν προσεγγίστηκαν από δηκοϊκά στελέχη, ότι δεν ανήκουν οργανικά στο Δημοκρατικό κόμμα. Η δρομολόγηση αποφάσεων αφέθηκε για αργότερα αφού και επί αυτού του ζητήματος επικρατεί η άποψη ότι δεν χρειάζεται να ανοίγουν κεφάλαια που ενδέχεται να δημιουργούν μέτωπα και εσωκομματικές συγκρούσεις.   
 
Στα υψηλά δώματα του ΔΗΚΟ επικρατεί η άποψη  πως όσο δεν αναμοχλεύονται διεργασίες τόσο πιο μικρή χρονικά θα είναι η προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του νέου κομματικού προέδρου.

Όπως επανειλημμένα διαφάνηκε η σημερινή ηγεσία θέλει να αποφύγει μια μακρά προεκλογική εκστρατεία για την κομματική προεδρία, με έντονο προσωπικό χαρακτήρα. Η προσωποποίηση της αναμέτρησης μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Μάριου Καρογιάν προβληματίζει μια μερίδα δηκοϊκών μελών και στελεχών ανκαι δεν φαίνεται να έχουν να προτείνουν λύση ή έναν τρίτο δρόμο. Τα στελέχη στέκονται στην απροθυμία τους να μπουν σε μια διαδικασία άσπρου-μαύρου.

Η συντήρηση της διαδικασίας της υπόθεσης Μάρκου Κυπριανού ενώπιον της Δικαιοσύνης παρατείνει και την αβεβαιότητα όσον αφορά τι θα πράξει ο τέως υπουργός σε σχέση με την επάνοδό του στο Δημοκρατικό κόμμα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε σε όσους τον προσεγγίζουν και τον προτρέπουν για επιστροφή στην ενεργό κομματική δράση με διεκδίκηση ανώτατου κομματικού αξιώματος, ότι δεν πρόκειται να το πράξει εάν δεν τελειώσει η υπόθεσή του ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η έφεση της Γενικής Εισαγγελίας περιπλέκει τα πράγματα σύμφωνα με δηκοϊκές πηγές. Διόλου τυχαία το ΔΗΚΟ φρόντισε να δημοσιοποιήσει δυσφορία του για την ενέργεια της Γενικής Εισαγγελίας να εφεσιβάλει την απόφαση του Κακουργοδικείου για τον Μάρκο Κυπριανού, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα άστοχη. Σε κομματική ανακοίνωση γίνεται λόγος για ενέργεια που προκαλεί πολλές απορίες και ερωτηματικά, κυρίως πολιτικού αλλά και νομικού περιεχομένου. Η θέση αυτή του ΔΗΚΟ προκάλεσε την αντίδραση της Συμμαχίας των Πολιτών που καταδικάζει την όποια εμπλοκή κομμάτων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης και τονίζει ότι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν πρέπει να εισχωρούν σε ζητήματα που αφορούν την απονομή δικαιοσύνης.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

blogger image 1450308220 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου