Διάλεξη για τις ανασκαφές στη Βασιλική της Σωτήρας Αμμοχώστου

a7 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 16 Απριλίου 2016, η 7η κατά σειρά διάλεξη του πέμπτου κύκλου του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου με θέμα «Οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές στην Κύπρο. Ανασκαφές στη Βασιλική της Σωτήρας Αμμοχώστου.

a7 3 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Εισηγήτρια ήταν η κυρία Μαρία Παρανή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

a3 1 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Ακολούθησε ξενάγηση και επί τόπου παρουσίαση των ευρημάτων στο χώρο του αρχαίου ναού της Μεταμορφώσεως όπου γίνονται οι ανασκαφές.

a4 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Συντονιστής ήταν ο Κωνσταντίνος Πέτρου.

a5 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Η διάλεξη ήταν αφιερωμένη στον Ναό και εισηγητές θα είναι ο κ. Γιώργος Φιλοθέου από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η κυρία Μαρία Παρανή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

a8 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Θέμα της διάλεξης ήταν «Οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές στην Κύπρο. Ανασκαφές στη Βασιλική της Σωτήρας Αμμοχώστου».

a10 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Η Καθ. Μαρία Παρανή είναι Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Βασικές σπουδές έκανε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, 1991) και μεταπτυχιακές σπουδές στο University College London (M.A. Αρχαιολογία 1993) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (D.Phil. Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη, 2000). Υπήρξε υπότροφος στις Βυζαντινές Σπουδές στο Dumbarton Oaks, Washington D.C. (2001-2002)και Hannah Seeger Davis Post-Doctoral Research Fellow στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Princeton (2002-2003). Έχει σημαντικές δημοσιεύσεις, ενώ έχει επιμεληθει τρεις τόμους πρακτικών συνεδρων. Από τον Μάιο του 2014, έχει αναλάβει τον συντονισμό του ερευνητικού προγράμματος “Ο ναός της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου: Ιστορία Αρχιτεκτονική – Τοιχογραφίες”, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης.

a13 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

a12 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

a14 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

a9 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

a15 Cities, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

SotiraNews