Δύο ενστάσεις για τις απαλλοτριώσεις στο οδόφραγμα Δερύνειας

CEB1 9 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Οδόφραγμα Δερύνεια
CEB1 78 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Οδόφραγμα Δερύνεια

Προχωρά η διαδικασία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και οι απαλλοτριώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας εντός της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, με στόχο τη διαπλάτυνση του δρόμου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Σωκράτης Ζαπίτης, Α’ Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί δύο ενστάσεις αναφορικά με τη σκοπούμενη απαλλοτρίωση, ενώ δεν απέκλεισε να κατατεθούν και άλλες.

Η συνολική έκταση προς απαλλοτρίωση είναι σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας 5.643 τμ. και αφορά ιδιωτική ακίνητη περιουσία στις ενορίες Αγίου Μέμνωνα και Ακρόπολης του Δήμου Αμμοχώστου και Δήμου Δερύνειας.

Στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 28 Ιουλίου, αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν ένσταση εντός 30 ημερών, αν και όπως ανέφερε ο κ. Ζαπίτης, λαμβάνεται υπόψη και η ημερομηνία παραλαβής της σχετικής επιστολής που στάλθηκε στους ιδιοκτήτες. Ως εκ τούτου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθούν και άλλες ενστάσεις στις επόμενες ημέρες, ενώ είπε ότι οι επηρεαζόμενοι θα αποζημιωθούν σύμφωνα με τις τιμές που καθορίζονται από το Κτηματολόγιο.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων Χρυστάλλα Μαλλούπα δήλωσε, εξάλλου στο ΚΥΠΕ, πως οι εργασίες για την κατασκευή του οδοφράγματος στις ελεύθερες περιοχές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Όπως είπε, απομένει η τοποθέτηση κάποιων στεγάστρων στο χώρο, που αναμένεται να τελειώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σε ποια τιμή η απαλλοτρίωση ε/κ περιουσιών;

Την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Αυγούστου, λήγει η διορία ενστάσεων για απαλλοτριώσεις κατεχόμενων ε/κ περιουσιών, που πρέπει να κάνει το κράτος, στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας (Γνωστοποίηση Απαλλοτρίωσης, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017). «Φαίνεται ότι στις διαπραγματεύσεις είχε συμφωνηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρούσε να έκανε τις απαλλοτριώσεις που χρειάζονται για να γίνει το οδόφραγμα (σ.σ. Δερύνειας) και να διαπλατυνθεί ο δρόμος. Αυτό φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία να απαλλοτριώνει περιουσίες Ελληνοκυπρίων που βρίσκονται στα κατεχόμενα» ανέφερε ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,6.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα που αφορούν προσφυγές στο ΕΔΑΔ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατεχόμενων περιουσιών, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και ειδικά σε ότι αφορά την τιμή των τεμαχίων (ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας που βρίσκονται στα κατεχόμενα ή/και στη νεκρή ζώνη) τα οποία θα απαλλοτριωθούν». Διότι, όπως εξήγησε, το μεγάλο ερώτημα, για το οποίο φαίνεται να μην έχει κανείς την απάντηση, είναι το σε ποια τιμή θα γίνει η απαλλοτρίωση αυτή. «Θα γίνει στη μηδενική τιμή, που είναι η συνηθισμένη αξία που υπολογίζει το κράτος τις περιουσίες στα κατεχόμενα; Θα γίνει με βάση την αξία που δίνει η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (σ.σ. της Τουρκίας που εδρεύει στα κατεχόμενα), που είναι πολύ πιο χαμηλή από την τρέχουσα; Ή θα γίνει στην τιμή που είναι οι περιουσίες στο ελεύθερο κομμάτι της Δερύνειας» διερωτάται χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης. Διότι, όπως σημειώνει, «εάν η τιμή που θα δώσει το κράτος είναι πολύ χαμηλή, είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία και ειδικά η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, θα το χρησιμοποιήσει λέγοντας ‘‘μα γιατί εμάς μας κατηγορείτε ότι δίδουμε χαμηλές τιμές όταν εσείς οι ίδιοι, όταν κάνετε απαλλοτριώσεις στο δρόμο της Δερύνειας, βάζετε τιμές που ακόμα είναι πιο χαμηλές από τις δικές μας». Οι εν λόγω αποζημιώσεις, υπογραμμίζει ο Αχιλλέας Δημητριάδης, «θα είναι ο πήχης με τον οποίο θα μετρούνται οι αποζημιώσεις όχι μόνον στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο».

CEB11 2 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Οδόφραγμα Δερύνεια

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ