Αλ.Γαλανός: Το καλό κλίμα μπορεί να φέρει θετικές εξελίξεις για την Αμμόχωστο

a 1109 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Με σύνθημα «ενωμένοι ενάντια στην κατοχή», ο Δήμος Αμμοχώστου διοργανώνει και φέτος το Σάββατο 1 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια στις 21:00, την καθιερωμένη ετήσια αντικατοχική του εκδήλωση, με τον δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η κινητικότητα και το καλό κλίμα στο Κυπριακό μπορεί να οδηγήσει και σε θετικές εξελίξεις σύντομα σε ό,τι αφορά τουλάχιστο την είσοδο εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

a 1109 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση της αντικατοχικής εκδήλωσης, ο κ. Γαλανός απηύθυνε πρόσκληση και έκκληση προς όλους τους Αμμοχωστιανούς, όπου και αν βρίσκονται και ζουν, αλλά και προς όλους τους πρόσφυγες να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την αντικατοχική εκδήλωση, υποδεικνύοντας μάλιστα πως αυτό θα πρέπει να γίνει και για το λόγο ότι «η Αμμόχωστος, όπως και το Κυπριακό, είναι κοντά σε εξελίξεις».

«Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι ο κόσμος αναμένει εξελίξεις στην Αμμόχωστο», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αναμένονται εξελίξεις, είτε σε σχέση με το θέμα των εμπειρογνωμόνων είτε σε σχέση με οτιδήποτε θα βάζει το νερό στο αυλάκι για επιστροφή στην Αμμόχωστο.

«Ο κόσμος πρέπει να δείξει την πίστη του έστω κι αν έχουν περάσει 41 χρόνια, ότι δεν το βάλαμε κάτω αλλά αντίθετα έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις», είπε, εξηγώντας ότι υπάρχει πράγματι ένα καλό κλίμα σήμερα και ότι το περιφραγμένο τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ερωτηθείς πού στηρίζει την αισιοδοξία του και κατά πόσο έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γαλανός απάντησε ότι έχει μιλήσει με τον ΠτΔ, χθες αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου είχε συνάντηση με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, έχει μιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη προχθές, χθες το βράδυ μετά την εκδήλωση στον Πύργο του Οθέλλου βρέθηκε σε δείπνο που παρέθεσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και σημείωσε πως χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο ίδιος νοιώθει αισιόδοξος.

«Πιστεύω βάσιμη. Δεν μπορώ να πω περισσότερα πράγματα. Ελπίζω να βγω αληθινός», είπε, εξηγώντας ότι η αισιοδοξία του αφορά κάποιες κινήσεις που έχουν να κάνουν με το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, θέμα το οποίο εντάσσεται και στα ΜΟΕ που συζητούνται.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο οι εξελίξεις αναμένονται πριν από την ενδεχόμενη συμφωνία, ο κ. Γαλανός είπε ότι αν η συμφωνία προκύψει σε τρεις μήνες τότε μπορεί να μην είναι πριν τη συμφωνία. Διευκρίνισε παράλληλα πως για να μην τρέφουμε και ψευδαισθήσεις, όπως είπε, «άλλο είναι να αρχίσει η διαδικασία επιστροφής με την είσοδο εμπειρογνωμόνων των ΗΕ και άλλο να γίνει η επανεγκατάσταση και να ξαναχτιστεί η Αμμόχωστος».

Διευκρίνισε επίσης ότι μιλούμε για το περίφρακτο κομμάτι της Αμμοχώστου το οποίο αποτελεί μόνο ένα μέρος της πόλης της Αμμοχώστου.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου υπέδειξε την ίδια στιγμή πως παρά τις όποιες δικοινοτικές εκδηλώσεις αλλά και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και των καλών σχέσεων που αναπτύσσουν οι δύο ηγέτες, η κατοχή συνεχίζει να υφίσταται και ως εκ τούτου η αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου στρέφονται εναντίον της κατοχής και σίγουρα όχι εναντίον των Τ/κ με τους οποίους, όπως είπε, «θέλουμε να προχωρήσουν οι καλές σχέσεις και το θετικό κλίμα που υπάρχει σήμερα».

Ο κ. Γαλανός ανέφερε ακολούθως σε σχέση με την εκδήλωση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, καθώς θα μεταβεί στο Λονδίνο για να παραστεί στην κηδεία του συμμαθητή του Κρις Λαζαρή.

Έτσι, την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αναγνώσει ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Χαιρετισμό επίσης θα απευθύνουν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Νωρίτερα γύρω στις 20:30 οι Αμμοχωστιανοί θα πορευτούν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας όπου και θα επιδώσουν ψήφισμα σε εκπρόσωπο των ΗΕ και ακολούθως θα επιστρέψουν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου όπου θα πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος της εκδήλωσης.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Μιχάλη Βιολάρη, Κούλλη Θεοδώρου, Πέτρο Κουλουμή και τη Χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου Νίκου Βήχα.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Πάρης Ποταμίτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ