Κίκης Καζαμίας στη σκακιέρα του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές;

a 164 Ειδήσεις
a 7146 Ειδήσεις
Ψηλά στην ατζέντα του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές βρίσκεται το όνομα του τέως Υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή»… 

Επικαλούμενη εκτιμήσεις παραγόντων του κέντρου αλλά και τελευταίες πληροφορίες, η «Σημερινή» αναφέρει ότι στο κυβερνών κόμμα κερδίζει σταθερά έδαφος η σκέψη για υποστήριξη υποψηφιότητας Κίκη Καζαμία, καθώς, ο τέως Υπουργός Οικονομικών, με τις συχνές διαφοροποιήσεις του επί σημαντικών οικονομικών θεμάτων, τόσο με την Κυβέρνηση όσο και το ΑΚΕΛ, «ανέβασε τον δείκτη της κοινωνικής αποδοχής του», κερδίζοντας, μάλιστα, και τα εύσημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης «για το θάρρος της γνώμης και των επιλογών του».

Όλα αυτά, τονίζεται στο δημοσίευμα, διαμορφώνουν «το πλαίσιο μιας δυναμικής υποψηφιότητας με προοπτικές», η οποία «όχι μόνον μπορεί, βάσιμα, να κερδίσει το στοίχημα του πρώτου γύρου, αλλά και να αποτελέσει έναν εξαιρετικά υπολογίσιμο αντίπαλο στον δεύτερο γύρο».

ΑΚΕΛ: «Δεν υπάρχει τίποτα προς δημοσιοποίηση»

Στο μεταξύ, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στις εκλογές του 2013.

Δημοσιεύματα θέλουν το Πρόεδρο να κλίνει προς τη μη επαναδιεκδίκηση.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα προς δημοσιοποίηση, δήλωσε το πρωί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα. Όταν το κόμμα έχει κάτι σχετικό προς ανακοίνωση, είπε, θα το πράξει.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν θα αποφασίσει από μόνος του, θα αποφασίσουμε μαζί».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι σήμερα το Πολιτικό Γραφείου του ΑΚΕΛ θα συζητήσει και θα οριστικοποιήσει το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων του κόμματος, που αφορούν το κυπριακό, την οικονομία, την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία, τον εκσυγχρονισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το έγκλημα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Αν η κατάληξη, συμπλήρωσε, είναι ομόφωνη τότε θα αποστείλει επιστολή στα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, με την οποία θα ζητεί να μελετήσουν το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων του ΑΚΕΛ κι αν κρίνουν σκόπιμο να συναντηθούν για περαιτέρω συζήτηση, αυτό να γίνει μετά την επιστροφή του από την Κίνα, για την οποία αναχωρεί την Κυριακή.

Εξάλλου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε χθες βράδυ στις “Τομές στα Γεγονότα” του Σίγμα ότι οι παράμετροι που θα παίξουν ρόλο στην απόφαση του Προέδρου είναι πολλές, από τις ευρύτερες εξελίξεις στον τόπο μέχρι και προσωπικά του θέματα.

Σε εξέλιξη οι διεργασίες του ενδιάμεσου χώρου

Στον ενδιάμεσο χώρο, εξάλλου, οι διεργασίες για τη διαμόρφωση της προγραμματικής διακήρυξης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές, εισέρχονται στην τελική ευθεία.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Απριλίου, θα συνέλθει, στην πρώτη της συνεδρία, η συντονιστική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των τεσσάρων κομμάτων του κέντρου, η οποία θα διαμορφώσει το κείμενο αρχών, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της προγραμματικής συμφωνίας του ενδιάμεσου χώρου.

Ήδη αναπτύσσεται ο συντονισμός ανάμεσα στους καθ’ ύλην αρμοδίους των τεσσάρων κομμάτων, ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, εντός του πλαισίου των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.