Το Υπουργείο Παιδείας με τη Νομική Υπηρεσία διερευνούν τρόπους με τους οποίους θα διασφαλίσουν τους εκπαιδευτικούς που συμπλήρωσαν 30 μήνες συνεχούς εργοδότησης στη δημόσια εκπαίδευση και ταυτόχρονα τρόπους μέσα από τους οποίους θα υιοθετηθεί μηχανισμός, που θα σταματά την τροφοδοσία του συστήματος με νέους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.|
Στη δήλωσή του ο κ. Καδής είπε ότι διεξήχθη στην Επιτροπή Παιδείας η τελική συζήτηση για το θέμα της νομοθεσίας για το νέο σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση και οι κανονισμοί που θα διέπουν τη διενέργεια των εξετάσεων για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών μέσα από το νέο σύστημα.
Προσθέτοντας ότι συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της διασφάλισης των μη μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει στο εκπαιδευτικό σύστημα πέραν των 30μηνών, είπε ότι ενημέρωσε τους Βουλευτές για τις προθέσεις και τη διερεύνηση που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα των εκπαιδευτικών που δύνανται να λάβουν το καθεστώς του εργοδοτούμενου αορίστου χρόνου.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι εξαρχής η θέση του Υπουργείου Παιδείας και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει πέραν των 30 μηνών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ως μη μόνιμοι θα πρέπει να διασφαλιστούν.
Συνεχίζοντας, αφού ανέφερε ότι αυτή ήταν η προσπάθεια εξαρχής και καταγράφεται σε τέσσερις διαφορετικές επιστολές που είχαν αποστείλει στη νομική υπηρεσία κατά τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου του νέου συστήματος διορισμών, είπε ότι “οι απαντήσεις που παίρναμε από τη νομική Υπηρεσία ήταν αρνητικές, ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει μέσα από τη νομοθεσία που θα υιοθετούσαμε και έτσι η νομοθεσία για το νέο σύστημα διορισμών διαμορφώθηκε με τρόπο που λάμβανε υπόψη και την ευαισθησία για τους εκπαιδευτικούς αυτούς, χωρίς όμως εξ ορισμού να τους διασφαλίζει μέχρι τον τελευταίο εξ αυτών”.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι μετά τις νομικές διαδικασίες που ακολούθησαν εκπαιδευτικοί συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μέσα από αυτές σε συνάντηση με τη νομική υπηρεσία και με τον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα.
“Αυτή τη στιγμή συζητάμε συγκεκριμένους τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τους εκπαιδευτικούς αυτούς, καθιστώντας τους αορίστου χρόνου, παράλληλα όμως με την υιοθέτηση ενός μηχανισμού που θα σταματά την τροφοδοσία του συστήματος με νέους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι αναμένουν τις απαντήσεις από τη νομική υπηρεσία για το πώς θα μπορούσαννα προχωρήσουν.
“Θα παρουσιάσουμε αυτές τις απαντήσεις και αυτές τις προσεγγίσεις προς την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και προς κάθε ενδιαφερόμενο όταν τις έχουμε”, συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε επίσης πως το σημαντικό που πρέπει να λεχθεί “και το παρουσιάσαμε στη Νομική Υπηρεσία είναι ότι, είτε προχωρήσουμε με τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου είτε όχι, η ανάγκη για να γίνουν εξετάσεις για το νέο σύστημα διορισμών είναι εκεί χρειάζεται και πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν οι εξετάσεις διότι ο αριθμός των αναγκών που αναμένεται να έχουμε τα επόμενα 2 χρόνια για νέους εκπαιδευτικούς είναι τέτοιος που δικαιολογεί την πραγματοποίηση των εξετάσεων”.
Περαιτέρω εξήγησε ότι η εκτίμηση του Υπουργείου είναι ότι θα έχουμε γύρω στους 191 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα έχουν υπηρετήσει πέραν των 30 μηνών και δεν θα μονιμοποιηθούν, με διαθέσιμες θέσεις που ξεπερνούν τις 2200 και ως εκ τούτου ένας αριθμός πέραν των 2000 είτε γίνουν οι 191 αορίστου χρόνου είτε δεν γίνουν, θα πρέπει να συμπληρωθούν και οι διορισμοί θα πρέπει να γίνουν με το νέο σύστημα διορισμού.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ακόμα ότι μιλούμε για ένα μεγάλο αριθμό θέσεων που θα δώσει τη δυνατότητα και σε νέους επιστήμονες να διεκδικήσουν μια θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα με αξιοκρατικά κριτήρια και αυτή η δυνατότητα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοπεί από τους νέους μας προσοντούχους.
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι προχωρούμε με τη νομική υπηρεσία για να βρούμε το μηχανισμό που θα καταστήσουμε τους εκπαιδευτικούς αυτούς αορίστου χρόνου, αλλά επίσης το καινούργιο δεδομένο είναι ότι είτε τους καταστήσουμε αορίστου χρόνου είτε όχι χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις τον Οκτώβρη και επομένως η Βουλή θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εγκρίνει τους κανονισμούς που με βάση τους οποίους θα γίνεται η διαχείριση των θεμάτων των εξετάσεων που θα γίνουν τον Οκτώβρη, είπε τέλος.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε πως η Επιτροπή Παιδείας βρέθηκε μπροστά σε μια άλλη μια παραδοξότητα από τον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση, η οποία αφορά την έφεση της Κυβέρνησης στην απόφαση του εργατικού δικαστηρίου για την παραχώρηση καθεστώτος αορίστου χρόνου στους εκπαιδευτικούς με 30μηνη υπηρεσία και την ίδια ώρα να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αναγνώριση του δικαιώματος μέσα από διαδικασίες που συζητά με τη Νομική Υπηρεσία.
Παρατηρώντας ότι η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι θέλει και με τους κανονισμούς μεταθέτει το βάρος της απόφασης στη Βουλή, είπε ότι το κόμμα του θα πράξει το ορθό και το δέον.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Discussion about this post