Εκστρατεία για να πειστούν για το Υφυπουργείο Τουρισμού

CEB1 28 Ειδήσεις
CEB1 1260 Ειδήσεις

Κύκλο επαφών με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εγκαινιάζουν το ταχύτερο δυνατό, και αν τούτο καταστεί εφικτό από την προσεχή εβδομάδα, ο υπουργός Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης μαζί με τον υφυπουργό Προεδρίας Κωνσταντίνο Πετρίδη, προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα υπερψήφισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού.

Ως γνωστόν, η Κυβέρνηση επείγεται να θέσει αυτό τον νέο θεσμό σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ο στόχος αυτός δεν θεωρείται ανέφικτος, με δεδομένο ότι το υφυπουργείο θα λειτουργήσει πάνω στην υφιστάμενη δομή του ΚΟΤ και αξιοποιώντας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, το υφιστάμενο μόνιμο προσωπικό του Οργανισμού.

Οι κύριες ενστάσεις και επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων προνοιών του νομοσχεδίου προέρχονται από τον χώρο της Αριστεράς και έχουν να κάμουν με την ανάθεση των διαφημιστικών εκστρατειών προβολής του τουριστικού προϊόντος στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, ο αντίλογος που προβάλλεται από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι αυτό ίσχυε και μέχρι τώρα. Εκείνο που αλλάζει είναι απλώς η αναθέτουσα Αρχή, αφού δεν θα είναι πλέον ο ΚΟΤ αλλά το Υφυπουργείο Τουρισμού. Κατά τα άλλα, η διαδικασία παραμένει ως έχει.

Πέραν των ενστάσεων του ΑΚΕΛ -και τη δεδομένη στήριξη του ΔΗΣΥ ασφαλώς- αστάθμητος παράγοντας είναι η στάση που θα τηρήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Κι αυτό υπό το φως της τροπής που παίρνουν οι σχέσεις κυρίως του ΔΗΚΟ με το κυβερνητικό στρατόπεδο, λόγω διαφωνιών στη διαχείριση του Κυπριακού, που έχουν ως απότοκο την αλλαγή στάσης του ΔΗΚΟ και σε όλα τα άλλα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Το θέμα του Υφυπουργείου Τουρισμού τέθηκε ακροθιγώς χθες και στη σύσκεψη στο Προεδρικό με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και κύριο αντικείμενο το ΓεΣΥ και τη μεταρρύθμιση σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημόσια Υπηρεσία. Όπως πληροφορείται ο «Φ», έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τα κόμματα ήταν να προωθηθεί η συζήτηση στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό, να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών τέθηκε θέμα για δημιουργία τριών υφυπουργείων, Ενέργειας, Τουρισμού και Ναυτιλίας, ενώ η κυβερνητική πλευρά φάνηκε να ευνοεί περισσότερο την ιδέα του ΑΚΕΛ για υφυπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, οι αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού θα είναι: α) Η χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής τουρισμού και ο επιτελικός σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου, (β) ο συντονισμός και η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής τουρισμού με τη χρήση οριζόντιων πολιτικών, γ) η στήριξη των επενδύσεων στον τουρισμό συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας και υλοποίησης κινήτρων.

Πηγή: Φιλελεύθερος