Νομικές μάχες για τα εκατομμύρια του Αλίεφ της ΣΠΕ Αμμοχώστου

CEB1 165 Ειδήσεις
CEB1 1080 Ειδήσεις

Απέτυχε η προσπάθεια της χήρας (δεύτερης συζύγου) του Ραχάτ Αλίεφ να ξεπαγώσει μέσω απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου τους υπό τον έλεγχό της τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην γαμπρού του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Λευκωσία αποφάσισε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι άρσης της δέσμευσης των λογαριασμών με βάση το διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, που εκδόθηκε μετά από σχετικά αιτήματα του Γενικού Εισαγγελέα και της ΜΟΚΑΣ στις 16 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου.

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου με την οποία πάγωσαν οι λογαριασμοί βασίστηκε σε αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, που στηριζόταν σε ένορκη δήλωση ανακριτού-αστυνομικού της ΜΟΚΑΣ. Επίσης έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, σε επίσημα αιτήματα δικαστικής συνδρομής των Αρχών του Καζακστάν (από 10/1/2014 έως 11/10/2016) στα πλαίσια διερεύνησης σοβαρών και σε χρονική διάρκεια αδικημάτων που αφορούσαν και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Καταγράφεται στην ένορκη δήλωση ότι σκοπός της ήταν η εκτέλεση των συμπληρωματικών αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με σκοπό τη δέσμευση των λογαριασμών. Γίνεται, επίσης, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, επίκληση ποινικής δίωξης εναντίον της χήρας του Αλίεφ, Ελνάρα Σιοράζ.

Η απόφαση για την έκδοση του δικαστικού διατάγματος εδράστηκε στη νομοθεσία για παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες,. Το διάταγμα απαγορεύει τη συναλλαγή με οποιονδήποτε τρόπο της ρευστοποιήσιμης περιουσίας που καταγράφεται στο διάταγμα, η οποία βρίσκεται κατατεθειμένη σε λογαριασμούς και συγκεκριμένα ποσά, των οποίων δικαιούχοι είναι η προαναφερόμενη εταιρεία, η χήρα και τα δύο παιδιά της.

Το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί από τον «Φιλελεύθερο» στις 3 Νοεμβρίου, μετά και από καταγγελίες εκπροσώπων επιχειρηματιών από το Καζακστάν που ήρθαν στην Κύπρο. Ομάδα επιχειρηματιών της χώρας θεωρούν ότι ήταν θύματα υφαρπαγής των περιουσιών τους και των επιχειρήσεών τους από τον Αλίεφ. Στην Κύπρο μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2016 δεν είχε κινηθεί από τις Αρχές της χώρας μας διαδικασία δέσμευσης των περιουσιακών του στοιχείων.
Η Ελνάρα Σιοράζ και τα παιδιά της -ένα ενήλικο και ένα ανήλικο- όπως και η συνδεδεμένη με την ίδια εταιρεία ZIRTOVIA LTD, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για δέσμευση των λογαριασμών. Παράλληλα, στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο το ίδιο διάταγμα που εκδόθηκε ως προσωρινό.

Το Ανώτατο έκρινε ότι αφενός δεν τέθηκαν ενώπιόν του επιχειρήματα που να οδηγούν σε εξέταση της άρσης του διατάγματος. Επίσης, κρίθηκε ότι δεδομένου ότι εκκρεμεί η εξέταση του θέματος στο Επαρχιακό Δικαστήριο, θα πρέπει να κριθεί πρώτα εκεί το θέμα.
Σύμφωνα με στοιχεία, οι επώνυμες καταγγελίες στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τη ΜΟΚΑΣ έγιναν από τον Σερίκ Μεντετβέκοφ, πρώην ιδιοκτήτη μεγάλου συγκροτήματος μέσων ενημέρωσης του Καζακστάν, που δέχθηκε πολλές διώξεις, ενώ τα μέσα ενημέρωσης τα οποία είχε βρέθηκαν στα χέρια του Αλίεφ. Ο ίδιος, που ήταν τότε και στέλεχος της αντιπολίτευσης της χώρας, βρέθηκε εξόριστος στη Γερμανία.

Ο Σερίκ Μεντετβέκοφ έχει αναφέρει ότι από την ομάδα των επιχειρηματιών που εκπροσωπεί έχουν εντοπιστεί περίπου $400 εκατ. σε λογαριασμούς του Αλίεφ σε διάφορες χώρες. Το συνολικό ποσό που αναζητείται πλησιάζει το $1 δισ.

Μετά τις καταγγελίες και το δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», όπως και την αποκάλυψη ότι ενώ κυπριακές τράπεζες αρνήθηκαν να δεχθούν καταθέσεις του, ποσό $33,8 εκατ. βρέθηκε κατατεθειμένο λίγο μετά το κούρεμα του 2013 σε λογαριασμό του στη μικρή προσφυγική ΣΠΕ Αμμοχώστου στη Λάρνακα, όπως ήταν τότε διαμορφωμένες οι ΣΠΕ. Συγκεκριμένα, είχαν μεταφερθεί αρχικά μέσω Λιβάνου $3,8 εκατ. στην Ελληνική Τράπεζα, όμως σχεδόν αμέσως η τράπεζα έκλεισε τον λογαριασμό. Τα λεφτά μεταφέρθηκαν στη ΣΠΕ Αμμοχώστου όπου μετέπειτα ο Αλίεφ κατέθεσε ακόμα $30 εκατ.

Σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Ελλάδα, η Μάλτα και το Καζακστάν, είχαν ήδη παγώσει όλοι οι λογαριασμοί που αφορούν τον Αλίεφ.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Ο Ραχάτ Αλίεφ, διπλωμάτης του Καζακστάν και μεγαλοεπιχειρηματίας, ενόσω ήταν γαμπρός του Ναζαρμπάγεφ, είχε κατηγορηθεί από τις αυστριακές Αρχές για σειρά σοβαρών εγκλημάτων, όπως για τη δολοφονία δύο Καζάκων τραπεζιτών, για ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.

Τον Μάρτιο του 2015 βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στη Βιέννη όπου κρατείτο, χωρίς να έχει εξιχνιαστεί αν πρόκειται για αυτοκτονία ή έγκλημα. Η εγκληματική δραστηριότητα του Αλίεφ είχε απασχολήσει τις Αρχές πολλών χωρών αλλά και της χώρας του και θεωρείτο ο «καταζητούμενος Νο 1» του Καζακστάν.

Μέρος της τεράστιας περιουσίας του που απέκτησε ενόσω ήταν γαμπρός του ισχυρού άντρα του Καζακστάν εντοπίστηκε τόσο σε προσωπικούς του λογαριασμούς όσο και λογαριασμούς ελεγχόμενων από τον ίδιο υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες, η χήρα θα προσπαθούσε να μεταφέρει τις καταθέσεις το εξωτερικό, ώστε να αγοράσει μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Πηγή: Φιλελεύθερος