Αποσχίστηκαν από το ΚΕΒΕ οι επιχειρηματίες της Αμμοχώστου

a4 4 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a4 32 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Την απόσχισή τους από το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την προσχώρησή τους σε ένα νέο οικονομικό φορέα αποφάσισαν το βράδυ της Τρίτης 400 περίπου επιχειρηματίες, έμποροι και βιομήχανοι της Επαρχίας Αμμοχώστου. Οι επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στο Παραλίμνι για την 1η Πανεπαρχιακή συγκέντρωση των επιχειρηματιών, εμπόρων και βιομηχάνων της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Σκοπός της συγκέντρωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση, ήταν η ίδρυση ενός νέου οικονομικού φορέα που θα εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κόσμο της Επαρχίας Αμμοχώστου στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την ανάγνωση της κοινής διακήρυξης η οποία υπεγράφη από όλους τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Συνοπτικά με βάση την κοινή διακήρυξη οι τοπικοί άρχοντες της Επαρχίας Αμμοχώστου διακήρυξαν τα ακόλουθα:
• Την απελευθέρωση της πόλης και Επαρχίας Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου.
• Την ανάγκη μεταφοράς στην Επαρχία Αμμοχώστου, όλων των κρατικών υπηρεσιών και φορέων της Αμμοχώστου όπως η Επαρχιακή Διοίκηση, το Δικαστήριο, το Κτηματολόγιο, η Πολεοδομία κ.α. μέχρι την απελευθέρωση της πόλης της Αμμοχώστου.
• Την προάσπιση των συμφερόντων της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου έναντι της άνισης μεταχείρισης που τυγχάνει συγκριτικά με τις άλλες επαρχίες.
• Την διεκδίκηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό αναπτύξεως κατ΄ αναλογία της προσφοράς της επαρχίας Αμμοχώστου στο ΑΕΠ.
• Την ίδρυση Αναπτυξιακής εταιρείας Επαρχίας Αμμοχώστου για την διεκδίκηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων.
• Την ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισμού, του Εμπορίου, της Βιομηχανίας, των Υπηρεσιών και γενικά κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην επαρχία Αμμοχώστου που θα δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της Επαρχίας Αμμοχώστου: Πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Αντώνης Τσόκκος. Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας ανέφερε ότι η ίδρυση ενός νέου φορέα αποτελεί ‘ώριμο τέκνο της οργής για την αδικία που υφίσταται’ η Επαρχία Αμμοχώστου και συνέχισε τονίζοντας ότι όλοι οι φορείς της Επαρχίας είναι ενωμένοι ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις. Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Άντρος Καραγιάννης ο οποίος ανέφερε επίσης ότι ο χρόνος έχει ωριμάσει, τονίζοντας και αυτός με τη σειρά του ότι πρέπει ενωμένη η Επαρχία να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται. Παρόμοιες ήταν και η δηλώσεις του Δημάρχου Σωτήρας κ. Γ. Ττάκκα ο οποίος τόνισε επίσης την σημασία της ενότητας που επιδεικνύεται.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης αφού τόνισε την ιστορικότητα της στιγμής δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: ‘Η Επαρχία μας αγνοήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Όλες οι κυβερνήσεις πάντοτε μας έδιναν ψίχουλα κάτι που αποτελεί μεγάλη αδικία. Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν.’ Στη συνέχεια ο κ. Πυρίλλης έκανε εκτενή αναφορά στους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2013, αναφέροντας ότι στην Επαρχία Αμμοχώστου αναμένεται να δοθούν το 2013 μόνο €4 εκ. σε αντίθεση με δεκάδες εκατομμύρια που θα δοθούν στις άλλες Επαρχίες.

Σε παρόμοιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις των κοινοταρχών της Επαρχίας Αμμοχώστου, Γ. Τσαππή, Μιχ. Καούνα, Π. Μιχαηλά και Ν. Κουρρή. Σημειώνεται ότι ο Κοινοτάρχης Λιοπετρίου δεν παρευρέθηκε λόγω του ότι εκπροσωπούσε την Επαρχία Αμμοχώστου σε άλλη σύσκεψη.

Εκ μέρους των επιχειρηματιών μίλησε ο κ. Πέτρος Πέτρου ο οποίος μάλιστα ανέλαβε και Πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Ο κ. Πέτρου αφού αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της στιγμής, έκανε εκτενή αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Επαρχίας Αμμοχώστου τονίζοντας ότι στην Επαρχία Αμμοχώστου καθημερινά κλείνουν δεκάδες επιχειρήσεις και ότι το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται σε γοργούς ρυθμούς. Ανέφερε επίσης ότι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Επαρχία Αμμοχώστου παραμένουν άλυτα για δεκαετίες και ότι οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, ουσιαστικά έχουν κατηγοριοποιήσει τους κατοίκου της Επαρχίας Αμμοχώστου σε ως ετερογενής πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Πριν το κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Πέτρου αφού κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να αγκαλιάσουν τον νεοϊδρυθέν οργανισμό, ανέφερε στο κοινό ότι υποβάλλει την παραίτηση του από την θέση του αντιπροέδρου Βιομηχανίας του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ). Σημειώνεται ότι μαζί με τον κ. Πέτρου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ που διαμένουν στην Επαρχία Αμμοχώστου. Την παραίτηση τους υπέβαλαν οι ακόλουθοι: η αντιπρόεδρος τουρισμού του ΕΒΕΑ Αναστασία Τσόκκου και τα μέλη του δ.σ. Σάββας Κοσιής, Ελευθέριος Τρίαρος, Αβραάμ Πιττάκης, Άντρος Γεωργίου, Γιώργος Φυλακτού και Τζιοβάννα Λιοτατή.

Πηγή: