Γίνετε σωστοί καταναλωτές

a 3
a 4980Του Νίκου Χριστοφόρου*:

Αυτό που ακούμε περισσότερο σαν συμβουλή στις μέρες μας είναι τι κάνουν ή τι θα έπρεπε να κάνουν οι επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τις εργασίες τους.

Καλό ερώτημα, όμως, είναι και τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές για να βοηθήσουν την Οικονομία της χώρας τους, τα δικά τους οικονομικά, το χρόνο τους.

Απλά πράγματα:
Ζητάτε αποδείξεις για όλες τις αγορές σας. Ακόμα καλύτερο είναι να πληρώνετε κατευθείαν με χρεωστικές κάρτες, ή πιστωτικές. Αν σας αρνηθούν την απόδειξη ίσως πρέπει να καρφώσετε τον έξυπνο επιχειρηματία που βασικά, σας κλέβει.

Προτιμήστε ντόπια προϊόντα για τις αγορές σας. Προτιμήστε τα ντόπια προϊόντα που δίνουν δουλειά και σε κάποιον που τα παράγει και όχι μόνο σε αυτόν που τα εισάγει. Προσοχή: μιλάμε για προϊόντα που θα έχουν πραγματικό value for money.

Κάντε τις πληρωμές σας από το διαδίκτυο. Σταματάτε να σπαταλάτε την ώρα σας και τα λεφτά σας στον δρόμο. Μάθετε να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο και εξοικονομήστε χρόνο, βενζίνη, μέρες άδειας από την εργασία σας.

Μελετήστε την αγορά πριν αγοράσετε κάτι. Οι επιλογές είναι πολλές, ακόμα πιο πολλές στο διαδίκτυο. Αν μη τι άλλο, βρείτε πληροφορίες για τα προϊόντα που θέλετε πριν επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα.

Οι προσφορές δεν είναι πάντα προσφορές. Αγοράζετε 1+1 δωρεάν σε διπλάσια τιμή από την κανονική, ή αγοράζετε πραγματικά προσφορά;
Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. Αν δεν δουλέψει το μυαλό θα τρέχουν τα πόδια.

Όλοι είναι καταναλωτές αλλά πολύ λιγότεροι είναι και καταναλωτές και επιχειρηματίες.

Αν στο μέλλον σκέπτεστε να γίνετε επιχειρηματίας ξεκινήστε προπόνηση με το να βελτιώσετε τα οικονομικά δεδομένα του σπιτιού σας πρώτα.

Θεωρείτε τον εαυτό σας σωστό καταναλωτή;

*Ο Νίκος Χριστοφόρου είναι Επικεφαλής Σύμβουλος Επιχειρήσεων