Προεδρικές: Σε παράλληλες πορείες οι κινήσεις Νικόλα – Λιλλήκα

CEB1 160 Ειδήσεις, Νικόλας Παπαδόπουλος
CEB1 660 Ειδήσεις, Νικόλας Παπαδόπουλος

Σε δύο παράλληλους δρόμους κινούνται οι διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο για εξεύρεση ενός υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εγκαινιάζει αύριο τη δική του πορεία επαφών ξεκινώντας από την ΕΔΕΚ. Ο Γιώργος Λιλλήκας με την απόφαση της Ανωτάτης Συγκλήτου θα καθορίσει σύντομα τις δικές του κινήσεις, οι οποίες αναμένεται πως θα είναι και πέραν του ενδιάμεσου χώρου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, συνοδευόμενος από μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματός του και υλοποιώντας την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, ξεκινά τον κύκλο επαφών με πρώτο στη λίστα τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο. Η συνάντηση των δύο κομμάτων έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ είναι η πρώτη στη λίστα επαφών δεν θεωρείται τυχαίο, καθώς πρόθεση και των δύο κομμάτων είναι να δοθεί το μήνυμα της συμπόρευσης των δύο «ιστορικότερων δυνάμεων του κέντρου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη και από τις δύο πλευρές.

Φυσικά δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να υπάρξουν ουσιαστικές ανακοινώσεις.

Αφενός διότι από πλευράς ΔΗΚΟ θέλουν να ολοκληρωθούν οι επαφές με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου και η οποιαδήποτε ανακοίνωση να βγει ως κοινή απόφαση όλων.

Αφετέρου, στην ΕΔΕΚ βρίσκονται σε εξέλιξη οι ενδοκομματικές διεργασίες και πριν από το συνέδριο του κόμματος δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση.

Αυτό το οποίο όμως θεωρείται σίγουρό είναι η επαναδιατύπωση και από τα δύο κόμματα της ανάγκης συνεργασίας για αλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως επίσης και της σύγκλισης απόψεων των δύο τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η διευθέτηση συνάντησης και με την Αλληλεγγύη και με το Κίνημα Οικολόγων.

Υπάρχει όμως ένα ερωτηματικό για το τι θα γίνει με τη Συμμαχία Πολιτών. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κρατεί χαμηλούς τους τόνους θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι διατηρεί ανοικτές της γέφυρες επικοινωνίας για συνένωση και των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου. Αυτό άλλωστε δηλώνει με κάθε ευκαιρία και αρνείται να μπει στη διαδικασία να σχολιάσει την απόφαση της Ανώτατης Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών.

Είναι όμως προφανές ότι η προχθεσινή απόφαση της Συμμαχίας Πολιτών δημιουργεί ένα δεδομένο στην όποια συνάντηση μεταξύ των δύο και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Παρόλα αυτά, όμως, υπάρχει άποψη εντός του ΔΗΚΟ ότι θα πρέπει να ενταχθεί και η Συμμαχία Πολιτών σε αυτό τον κύκλο επαφών, προκειμένου στο τέλος της ημέρας, εάν δεν υπάρξει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, να σταλεί το μήνυμα ότι η αποτυχία για κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου, βαραίνει τον Γιώργο Λιλλήκα.

Αυτό το οποίο επίσης διατυπώνεται ξεκάθαρα από στελέχη του ΔΗΚΟ, είναι ότι πρώτιστος στόχος ήταν και παραμένει η σύμπλευση των κομμάτων του ενδιάμεσου, αποκλείοντας ταυτόχρονα την οποιαδήποτε συνεργασία με κόμματα πέραν του ενδιάμεσου.

Είναι, ωστόσο, προφανές ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος προθερμαίνεται για υποβολή υποψηφιότητας, όπως επίσης προφανές είναι ότι υπάρχει, τουλάχιστον με κάποια από τα κόμματα του ενδιάμεσου, μια καταρχήν θετική άποψη στις προθέσεις του. Κάτι το οποίο όμως που δεν πρόκειται να επισημοποιηθεί άμεσα, αλλά από την άλλη δεν πρόκειται ούτε και να τραβήξει σε βάθος χρόνου. Το πιθανότερο είναι ότι μετά το Πάσχα το τοπίο θα έχει οριστικά ξεκαθαρίσει.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήλας, ενισχυμένος από την πλειοψηφική απόφαση της Ανωτάτης Συγκλήτου, καθορίζει τις επόμενες κινήσεις του. Η απόφαση του κόμματος είναι για να συνεχίσει τις επαφές, οι οποίες πρώτιστα τονίζεται θα είναι με τα κόμματα του ενδιάμεσου. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Γιώργος Λιλλήκας γνωρίζει πολύ καλά πώς πολύ δύσκολα θα ανατρέψει τα δεδομένα όπως έχουν αρχίσει να προδιαγράφονται.

Συνεπώς και για αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στα κόμματα του ενδιάμεσου, αλλά είναι προφανές ότι θα κάνει και ανοίγματα προς το ΑΚΕΛ. Για αυτό άλλωστε και στις δημόσιες τοποθετήσεις του είναι πολύ προσεχτικός σε σχέση με το ΑΚΕΛ.

Επίσης, αποφεύχθηκε να μπει στο κείμενο της προχθεσινής απόφασης η απαίτηση των διαφωνούντων εντός του κόμματος για ρητή αναφορά στην ιδρυτική πράξη της Συμμαχίας στην οποία υπάρχει ξεκάθαρη αποτίναξη της ΔΔΟ.

Ο Γιώργος Λιλλήλας γνωρίζει, βέβαια, ότι δεν είναι καθόλου εύκολα τα δεδομένα για τον ίδιο εντός του ΑΚΕΛ, αλλά από τη στιγμή που στην Εζεκία Παπαϊωάννου δεν έχουν πάρει οποιαδήποτε απόφαση, ούτε αποκλείουν κάθετα το ενδεχόμενο συζήτησης συνεργασίας, είναι προφανές ότι θα κάνει προσπάθειες για να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας.

Νικόλας: Θα συζητηθούν σίγουρα και ονόματα

Σαφέστατο μήνυμα έστειλε για ακόμα μια φορά χθες ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κόμματός του στις διεργασίες του ενδιάμεσου. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα συζητηθούν και ονόματα στις συναντήσεις που θα έχει με τα κόμματα του ενδιάμεσου, αρχής γενομένης αύριο με την ΕΔΕΚ.

«Το ΔΗΚΟ έχει δικαίωμα όπως όλα τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να έχει άποψη, πόσω μάλλον επειδή είμαστε και το μεγαλύτερο κόμμα του κέντρου, και έχουμε άποψη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Σημειώνοντας ότι κριτήριο για την επιλογή υποψηφίου θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων και η εκλεξιμότητα. Επανέλαβε επίσης ότι στόχος είναι η απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και η συμπόρευση των κομμάτων του ενδιάμεσου με έναν υποψήφιο. Δήλωσε επίσης ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τη Συμμαχία Πολιτών.

Πηγή: philenews