Διαμάχη για τους «αιώνιους» φοιτητές

a 124 Ειδήσεις
a 2685 Ειδήσεις

Πόλεμος μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πανεπιστημίων, έχει ξεσπάσει με αφορμή το σχέδιο για διαγραφή των 180.000 «αιώνιων» φοιτητών, σε περίπτωση που δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έως τον Ιούνιο.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό και δηλώνει:

«Θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, έτσι ώστε να υπάρξει η σχετική πρόνοια που θα πρέπει να περιληφθεί στους υπό σύνταξη Οργανισμούς των Ιδρυμάτων και ακολούθως στους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους», σημειώνει ο κ. Πελεγρίνης στην επιστολή του και καταλήγει:

«Η Σύγκλητος κρίνει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, ότι η διαδικασία της αντιμετώπισης των ανενεργών φοιτητών θα πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική εισήγησή τους, έτσι ώστε να τηρηθεί η ακαδημαϊκή τάξη και ηρεμία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, έχει δηλώσει πως «υπάρχουν φοιτητές που για διάφορους λόγους έχουν υπερβεί το όριο σπουδών, αλλά προσπαθούν να τελειώσουν και είναι άδικο να διαγραφούν».

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας υπενθυμίζουν, ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοθεί οκτώ επιπλέον εξεταστικές για τη διευκόλυνση των «αιωνίων» φοιτητών. Σημειώνουν ακόμη, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί μόνο στους φοιτητές που είναι ανενεργοί και δεν έχουν εμφανίσει δραστηριότητα από το 2005.