Είμαστε στους οκτώ… ουρανούς!

a1 43
a1 226

Δεν είναι ψέμα. Ούτε παραμύθι. Μπορεί να είναι όνειρο, από το οποίο κανένας δεν θέλει να ξυπνήσει. Δεν υπάρχουν λέξεις για να αποδοθεί το έπος που έγραψε ο ΑΠΟΕΛ και υπέγραψε ο τεράστιος Σάκης Χιώτης, με δυο αποκρούσεις πέναλτι. Ο πρωταθλητές είναι στους «8» της Ευρώπης και συνεχίζουν να ονειρεύονται πως μπορεί να φτάσουν ακόμα μακρύτερα. Γιατί όχι, αν στην κλήρωση έρθει π.χ. η Μπενφίκα; Εδώ που φτάσαμε, όλα επιτρέπονται… 

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κέρδισε 1-0 τη Λυών των 150 εκατ. ευρώ, των προπέρσινων ημιτελικών, της ομάδας που ονειρευόταν να σηκώσει την κούπα, ακόμα και φέτος. Ο Μαντούκα στο 9ο έφερε το ζευγάρι στα ίσα. Οι ανασφαλείς γάλλοι έπρεπε να παίξουν την πρόκριση στο ΓΣΠ που κόχλαζε από 23.000 ανεπανάληπτους τρελούς. Τέτοιος κόσμος δεν υπήρξε ποτέ ξανά σε κυπριακό γήπεδο. Αν ο Αΐλτον με τον Σολάρι είχαν πιο σωστές επιλογές, το ματς θα τελείωνε όχι στην παράταση, αλλά στο 90λεπτο.

Όμως ο Θεός της μπάλας δεν γύρισε την πλάτη στον ΑΠΟΕΛ. Ούτε στον κόσμο του που δικαιούταν ένα αγώνα, ένα ταξίδι ακόμα. Ούτε στον Μαντούκα, που αποβλήθηκε στην παράταση και θα ήταν άδικο να ήταν μοιραίος. Ούτε στον μαραθωνοδρόμο Έλιο Πίντο που θα παίξει ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν άδικο να τελειώσει από την εξέδρα.

Το τέλειο παιχνίδι
Oι πρωταθλητές έκαναν σχεδόν το τέλειο παιχνίδι. Με καθαρό μυαλό λες και παίζουν δέκα χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, εξαιρετική κυκλοφορία, αποτελεσματικές επεμβάσεις στην αδιαπέραστη άμυνα τους. Και όταν έμεναν από δυνάμεις, όταν συνέχισαν με δέκα, ένας συγκλονιστικός, ανεπανάληπτος, μοναδικός κόσμος ήταν εκεί για να τους σπρώξει. Αν κάπου υστέρησαν ήταν στην επίθεση, όπου καθώς τόσο ο Σολάρι όσο και ο Αΐλτον ειδικά τα χάλαγαν στην τελική πάσα. Ναι, μπορούσαν να τελειώσουν τη Λυών πιο νωρίς, πιο εύκολα.

Ένα αξεπέραστο δίδυμο σέντερ μπακ ύψωσε τείχος μπροστά στο τέρμα του Χιώτη και σταμάτησαν πάνω του οι πιο πολλές επιθέσεις των ακριβοπληρωμένων φορ της Λυών. Όσες φορές χρειάστηκε ο Ελλαδίτης τερματοφύλακας ήταν εκεί για να «καθαρίσει», την ώρα που ο Πουρσαϊτίδης, αλλά κυρίως ο Μποαβεντούρα με τον Μοράις έκαναν το παιχνίδι της ζωής τους.

Φουλ επίθεση
Ο ΑΠΟΕΛ μπήκε στο ματς όπως ακριβώς το είχε σχεδιάσει ο προπονητής του. Με 4-4-2 κτύπησε τη Λυών στη καρδιά της άμυνας και άνοιξε το σκορ στην πρώτη φάση του αγώνα. Ο συγκλονιστικός Χαραλαμπίδης έκανε ό,τι γούσταρε μέχρι τα μέσα του α’ ημιχρόνου και οι «Λιονέ» έμοιαζε να τα έχουν χαμένα υπό τις αποδοκιμασίες του κοινού, που δημιούργησε νέο ρεκόρ εισιτηρίων στο ΓΣΠ.

Στην πορεία οι γαλαζοκίτρινοι μαζεύτηκαν για να κλείσουν χώρους και έψαξαν τις αντεπιθέσεις, όμως οι πιο πολλές σταμάτησαν στις κακές μεταβιβάσεις του Σολάρι. Οι φιλοξενούμενοι είχαν μερικές ευκαιρίες, κυρίες με σέντρες καθώς κάθετα το δίδυμο Μοράις – Έλντερ ήταν έκοβε σχεδόν τα πάντα.

Έπαιξε και ο κόσμος
Με την ανεξάντλητη στήριξη των 23.000 «πορτοκαλί» η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ήταν καλύτερη στο β’ ημίχρονο και είχε πιο ξεκάθαρες ευκαιρίες, κτυπώντας με γρήγορες επιθέσεις τους Γάλλους, που δεν μπορούσαν να ελέγξουν το κέντρο, όπως είχε συμβεί στο α’ ημίχρονο. Όμως ο Αΐλτον δεν ήταν στην καλύτερη του μέρα, ενώ βγήκαν και οι αλληλοκαλύψεις μπροστά στο τέρμα του Λορίς.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την είσοδο του Γκομίς, βλέποντας πως ο Γκαρντ θα βάλει πίεση μπροστά, ο Γιοβάνοβιτς μαζεύτηκε σε 4-2-3-1 και έψαξε τις γρήγορες επιθέσεις με Τρισκόφσκι – Μαρσίνιο. Η Λυών κράτησε τη μπάλα στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, αλλά ο ΑΠΟΕΛ είχε τις ευκαιρίες, ακόμα και στις καθυστερήσεις.

Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε στην παράταση, όπου μπορούσε πάλι ο ΑΠΟΕΛ να πάρει το ματς, αν είχε πιο ορθές επιλογές. Μετά την αποβολή του Μαντούκα μίλησε η ψυχή των παικτών του Γιοβάνοβιτς, που με τη συμπαράσταση των οπαδών, ειδικά στο δεύτερο 15λεπτο της παράτασης, έστειλαν το ματς στα πέναλτι, όπου μίλησε ο Χιώτης.

Διαιτητής: Αλμπέρτο Μαγιένκο (Ισπανία)
Κίτρινες: 9’ Μαντούκα, 50’ Σολάρι, 88’ Αΐλτον, 101’ Μποαβεντούρα / 50’ Μπάστος, 64’ Κονέ, 112’ Γκοναλόν
Κόκκινες: 115’ Μαντούκα (2κ)
Γκολ: 9’ Μαντούκα

Συνθέσεις:
ΑΠΟΕΛ (Ι. Γιοβάνοβιτς): Χιώτης, Πουρσαϊτίδης, Ολιβέιρα, Ζορζ, Μποαβεντούρα, Μοράις, Έλντερ (94’ Αλεξάνδρου), Χαραλαμπίδης (76’ Μαρσίνιο), Μαντούκα, Αΐλτον, Σολάρι (73’ Τρισκόφσκι)
Στον πάγκο: Πάρντο, Κακά, Σατσιάς, Σολωμού
Εκτός 18αδας: Κίσσας, Κωνσταντίνου, Αντωνιάδης, Ηλία, Αντόρνο
Τιμωρημένος: Πίντο

Λυών (Ρ. Γκαρντ): Λορίς, Ρεβεγιέρ, Κονέ, Κρις, Σισοκό, Κάλστρομ, Γκοναλόν, Μπριάν (100’ Λακαζέτ), Έντερσον (73’ Γκομίς), Μπάστος, Λισάντρο
Στον πάγκο: Βερκούτρ, Λόβρεν, Γκρενιέ, Νταμπό, Φοφανά
Τραυματίες: Γκουρκούφ, Μενσά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
– Ο Έλντερ πήρε τη θέση του τιμωρημένου Πίντο, όπως αναμενόταν. Απολύτως προβλεπτή η ενδεκάδα του Γιοβάνοβιτς.

– Το πολύπειρο Έντερσον αντί του πιτσιρικά Γκρενιέρ επέλεξε ο Γκαρντ για επιτελικό. Οι άλλοι ήταν γνωστοί, καθώς προτίμησε τις επιστροφές του Μπριάν από την εκρηκτικότητα του Λακαζέτ.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ
Αναμενόμενο το 4-4-2 από τον Γιοβάνοβιτς καθώς αυτό είχε δοκιμάσει στον τελευταίο αγώνα και στις προπονήσεις. Λογικό το συντηρητικό 4-2-3-1 από τον Γκαρντ με δυο κόφτες, τον αμυντικογενή ακραίο Μπριάν και τον Λισάντρο να τραβάει στις πτέρυγες – κυρίως αριστερά. Έγερνε στ’ αριστερά η Λυών στο α’ ημίχρονο, με Λισάντρο και Μπάστος. Στο 35’ άλλαξαν πτέρυγες οι ακραίοι του ΑΠΟΕΛ με τον Χαραλαμπίδη να πηγαίνει αριστερά.

Με την έναρξη του β’ ημιχρόνου οι ακραίοι του ΑΠΟΕΛ επέστρεψαν στις αρχικές τους θέσεις ενώ οι Γάλλοι άλλαξαν πτέρυγες, με τον Μπάστος να δοκιμάζει από δεξιά πλέον. Η Λυών γύρισε σε 4-4-2 με την είσοδο του Γκομίς, ωστόσο ο Έντερσον έπαιζε πιο κοντά στον Λισάντρο στο β’ μέρος. Ο Γκομίς ήταν πίσω από τον Λισάντρο για να κατεβάζει μπάλες. Με την είσοδο Τρισκόφσκι – Μαρσίνιο ο ΑΠΟΕΛ γύρισε σε 4-5-1 με τους «Τρίσκο» (αριστερά) και Μαντούκα (δεξιά) να μοιράζονται τα φτερά.

Στην παράταση ο ΑΠΟΕΛ πήγε αναγκαστικά σε 4-1-4-1 αφού έμεινε χωρίς κόφτη καθώς ο Έλντερ κουράστηκε, μπήκε ο Αλεξάνδρου αριστερά και ο Μαντούκα πέρασε δίπλα στον Μαρσίνιο. Τρισκόφσκι και Αλεξάνδρου βοήθαγαν πιο πολύ τον Μοράις στην άμυνα.

ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
9’ – ΓΚΟΛ! 1-0, Μαντούκα. Ο Αΐλτον κατέβασε στον Χαραλαμπίδη που έδωσε την τέλεια ασίστ στον Βραζιλιάνο ο οποίος άνοιξε το σκορ στην πρώτη φάση του αγώνα.
20’ – Απευθείας, μακρινό φάουλ του Μπάστος, εύκολα ο Χιώτης.
25’ – Φοβερή εκτέλεση φάουλ του Έντερσον, το βγάζει (σε κόρνερ) ο Χιώτης.
27’ – Ωραία εκδηλωμένη κόντρα του ΑΠΟΕΛ με τον Αΐλτον ν’ ανοίγει στον Χαραλαμπίδη που σουτάρει (από πλάγια) άουτ.
30’ – Σέντρα του Λισάντρο, κεφαλιά ο Μπάστος, ψηλά άουτ.
39’ – Η μεγαλύτερη ευκαιρία της Λυών με την κεφαλιά του Γκοναλόν να φεύγει ελάχιστα άουτ – από σέντρα Μπάστος.
40’ – Επικίνδυνη σέντρα του Μαντούκα από αριστερά, ο Σολάρι αγγίζει την μπάλα και δεν την αφήνει να πάει πίσω στον Αΐλτον.
42’ – Ο Έλντερ βγάζει τον Σολάρι στην περιοχή που σουτάρει πάνω στον Λορίς.

56’ – Δοκάρι και κόρνερ για τον ΑΠΟΕΛ στην προσπάθεια της άμυνας να διώξει φάουλ του Έλντερ.
60’ – Σουτ του Αΐλτον, κόρνερ.
70’ – Ο Χαραλαμπίδης γυρίζει, ο Σολάρι αγγίζει την μπάλα αλλά δεν πάει προς το τέρμα. Μεγάλη στιγμή.
72’ – Ο Χιώτης διώχνει σε κόρνερ κεφαλιά του Μπριάν, από σέντρα του Ρεβεγιέρ.
90’+3 – Ο Τρισκόφσκι γυρίζει όμως ο Λορίς προλαβαίνει πριν η μπάλα πάει στον Αΐλτον.

91’ – Κεφαλιά του Ζορζ προς τα πίσω, μόλις που γλυτώνει το αυτογκόλ.
103’ – Η άμυνα του ΑΠΟΕΛ διώχνει σε κόρνερ σχεδόν σίγουρο γκολ.
103’ – Κεφαλιά του Κονέ, πάνω στον Χιώτη.
110’ – Σουτ του Λακαζέτ, διώχνεται σε κόρνερ.
113’ – Ο Αΐλτον φεύγει στην πλάτη της άμυνας, καθυστερεί, χάνει τη μπάλα.
114’ – Κόντρα με τον Τρισκόφσκι να σουτάρει άουτ.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ
Κάλστρομ – 0-1
Αΐλτον – 1-1
Λισάντρο – 1-2
Μοράις – 2-2
Γκομίς – 2-3
Αλεξάνδρου – 3-3
Λακαζέτ – Χιώτης
Τρισκόφσκι – 4-3
Μπάστος – Χιώτης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Εξαιρετική χωρογραφία
Με την εμφάνιση των ομάδων όλες οι εξέδρες του ΓΣΠ καλύφθηκαν από πορτοκαλί και μαύρα χαρτόνια σε μια χωρογραφία που τουλάχιστον σε μέγεθος δεν έχει ξαναγίνει στα κυπριακά γήπεδα.

Διάλειμμα για νερό
Κανονικά έπρεπε απλά να αλλάξουν εστία οι δυο τερματοφύλακες στη μέση της παράτασης όμως οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ, κουρασμένοι, καταχράστηκαν ένα δίλεπτο για να πιουν νερό.

Το είδαν από τα επίσημα
Από τα επίσημα στο άνω διάζωμα της δυτικής είδαν το ματς ο τιμωρημένος Πίντο, με τους Αντόρνο, Ηλία και τους υπόλοιπους που ήταν εκτός αποστολής.

Έκαναν το σταυρό τους
Με την αποχώρηση στ’ αποδυτήρια τόσο ο προπονητής όσο και πολλοί παίκτες του ΑΠΟΕΛ έκαναν τον σταυρό τους καθώς η μισή δουλειά είχε ήδη γίνει. Ο Γιοβάνοβιτς έδωσε οδηγίες στον Γιώργο Παρασκευά για του παίκτες που θα έκαναν ζέσταμα.

Ενδεκάδες με παιδάκια
Όπως και στο «Ζερλάν» έτσι και στο ΓΣΠ με την ανακοίνωση των ενδεκάδων 22 αγόρια και κορίτσια πήραν τις θέσεις που θα έπαιρναν λίγο αργότερα οι ποδοσφαιριστές, σε μια προφανή κίνηση της UEFA να αποφευχθεί η γιούχα. Σε μεγάλο βαθμό ήταν πετυχημένο το πείραμα. Τα πιτσιρίκια το χάρηκαν ιδιαίτερα.

Το γούρικο τέρμα
Στην εστία μπροστά τους «πορτοκαλί» επιτίθετο ο ΑΠΟΕΛ στο α’ ημίχρονο, όπως είχε συμβεί και στα ματς με Κοπεγχάγη, Βίσλα, Ζενίτ, Πόρτο αλλά και με τη Χετάφε, στη μοναδική φορά που είχε χαλάσει το γούρι.

Στο ΓΣΠ ο… Πλατινί
Στα δημοσιογραφικά ήταν ο Φίλιππος Σταύρου, άλλως Πλατινί, που έχει μουσείο στη Μοσφιλωτή αφιερωμένο στον πάλαι ποτέ άσο της Εθνικής Γαλλίας και είναι γνωστός φίλος του γαλλικού ποδοσφαίρου. Την Τετάρτη (07/03) υποδέχτηκε Γάλλους φιλάθλους και δημοσιογράφους στο μουσείο.

Άρεσε στον Πιέρ
Μπορεί οι φωτοβολίδες να επισύρουν πρόστιμο στον ΑΠΟΕΛ και παρατηρήσεις στην αστυνομία για πλημμελή έλεγχο στις εισόδους, όμως στον Πιέρ Μπιντό, εκπρόσωπο Τύπου της Λυών που είδε το ματς από τα υπαίθρια δημοσιογραφικά, άρεσαν ιδιαίτερα και τράβαγε φωτογραφίες με το κινητό του.

Τίγκα μισή ώρα πριν
Τόσο μεγάλη ήταν η αδημονία του κόσμου του ΑΠΟΕΛ που γέμισε από τις 21:15 το ΓΣΠ. Διατέθηκαν 22.701 εισιτήρια, το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ στα χρονικά του γηπέδου και μεγαλύτερο με τη νέα διαρρύθμιση όπου μειώθηκαν τα καθίσματα.

Δείτε τα στιγμιότυπα εδώ

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / Μικαέλο Παπαδάκης / SotiraNews