Μαρίνα Αγίας Νάπας: Αλλάζει άρδην το επενδυτικό κλίμα της περιοχής

ayia napa site1 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
ayia napa site1 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Του Θανάση Αθανασίου*:

Έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία του κράτους με την κοινοπραξία την οποία και χαιρετίζουμε, και προχωρεί τάχιστα η διαδικασία για τη δημιουργία Μαρίνας στην Αγία Νάπα.

Ο επενδυτής έχει ήδη δεσμευτεί για την δημιουργία του έργου, με την πληρωμή τραπεζικής εγγύησης προς το κράτος ποσού ύψους 25 εκ ευρώ, περίπου το 10% του συνολικού κόστους του έργου.

Η Μαρίνα θα αναπτυχθεί στην περιοχή ανάμεσα στο εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας και της χερσονήσου Μακρόνησος. Θα είναι χωρητικότητας 710 θέσεων ελλιμενισμού, από τις οποίες οι 486 θέσεις θα είναι θαλάσσιου ελλιμενισμού σκαφών μήκους 8 – 60 μέτρα και οι 144 θέσεις φύλαξης σκαφών στην ξηρά.

Θα περιλαμβάνει εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις, γραφεία διοίκησης και 850 περίπου θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Σημαντικό είναι και το ότι η συγκεκριμένη Μαρίνα θα αποτελεί και επίσημο λιμάνι εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέγεθος της Μαρίνας θα επεκτείνεται μέσα στη θάλασσα.

Μια σημαντική διαφορετικότητα της αποτελεί το γεγονός ότι θα δημιουργεί, πέρα από την οικιστική ανάπτυξη στη θάλασσα και τεχνητό νησάκι με παραλία μέσα στη θάλασσα.

Η περιοχή που δημιουργείται η συγκεκριμένη Μαρίνα εκτείνεται ακριβώς έξω από την τουριστική Αγία Νάπα και γειτνιάζει, εφάπτεται με πολλά διαθέσιμα ιδιωτικά τεμάχια γης.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει ήδη αναβαθμιστεί και το οδικό δίκτυο της περιοχής, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι διανοίγονται τεράστιες προοπτικές για την ανάπτυξη των ιδιωτικών τεμαχίων που εφάπτονται ή γειτνιάζουν με τη Μαρίνα σε μια περιοχή 500,000 τ.μ.

Αν και το έργο κοστολογείται στα 220 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αναμένεται ότι οι επενδύσεις από ιδιώτες θα ξεπεράσουν, στο σύνολο τους, το ένα δισεκατομμύριο ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας και αφορούν τα προαναφερθέντα τεμάχια.

Ήδη άρχισε να εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για γη που γειτνιάζει με τη Μαρίνα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση των συγκεκριμένων τεμαχίων, με στροφή στην ανέγερση τουριστικών και οικιστικών συγκροτημάτων πολυτελείας.

Οι τιμές για τα τεμάχια αυτά ξεκινούν από 195 ευρώ ανά το τετραγωνικό μέτρο.

Είναι σημαντικό και πρέπει να το αναφέρουμε ότι το έργο, πέραν της ανάπτυξης που θα δώσει την περιοχή, αναμένεται ότι θα εμπλουτίσει και το τουριστικό προϊόν, όχι μόνο της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Αναμένεται ότι θα βοηθήσει και στην άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας του τουρισμού και θα δώσει ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πέραν των ξένων επενδυτών, αναμένεται ότι έντονο ενδιαφέρον θα επιδείξουν και Κύπριοι επενδυτές. Αυτό θα συνδράμει και στην προσέλκυση Κυπρίων στην περιοχή, εκτός από την καλοκαιρινή περίοδο και άλλες περιόδους του έτους.

Όλα αυτά καλά. Το θέμα είναι ότι, για να υλοποιηθούν πρέπει να εκδοθούν και οι τελικές άδειες από τα αρμόδια τμήματα. Για αυτό και ευχόμαστε και ελπίζουμε οι εργασίες να αρχίσουν, όπως έχει εξαγγελθεί, στο τέλος του 2015 και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις ή αναβολές.

Γιατί εκτός από τη βοήθεια προς την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η δημιουργία της Μαρίνας θα συνδράμει και στην αλλαγή της ψυχολογίας, κυρίως των επενδυτών, ντόπιων και ξένων που θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν και άλλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

* Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ακινήτων Διευθυντής Sweet Home Estates, Σπόνσορας Συνδέσμου Προώθησης Ανάπτυξης Ακινήτων

Πηγή: InBusiness