Προστασία δανειοληπτών που θέλουν στεγαστικό δάνειο

CEB1 86 Ειδήσεις
CEB1 871 Ειδήσεις

Λευκωσία: Αυξημένο δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών που θέλουν να λάβουν στεγαστικό δάνειο, θέτει εναρμονιστικό νομοσχέδιο.

 Προβλέπεται η υποχρέωση να πραγματοποιείται αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη πριν από τη χορήγηση πίστωσης.

Οι τράπεζες θα παρέχουν δωρεάν πληροφορίες στους καταναλωτές και παράλληλα θα τους ενημερώνουν για τις πρακτικές που προηγούνται της παραχώρησης δανείου και τους κινδύνους που αναλαμβάνουν.

 Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται οι κανόνες που πρέπει να περιέχονται σε διαφήμιση για την παροχή στεγαστικών δανείων, για την παροχή προσυμβατικών πληροφοριών στον καταναλωτή μέσω του τυποποιημένου ευρωπαϊκού δελτίου πληροφοριών, καθώς και για τον υπολογισμό του συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου για σκοπούς σύγκρισης δανείων από διάφορους πιστωτές. Παράλληλα δίνεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη για να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνειά του. Μάλιστα σε περίπτωση δανείων σε ξένο νόμισμα θα πρέπει οι τράπεζες να καταγράφουν τις πιθανές διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πληρωτέο ποσό από τον καταναλωτή.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος