Διαμάχη μαθητών για εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους

a 19 Ειδήσεις, Παιδεία
Αύριο Κυριακή 15 Νοεμβρίου είναι η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, όμως οι μαθητές τσακώνονται μεταξύ τους για το κατά πόσο η εκδήλωση καταδίκης θα γίνει Δευτέρα ή Τρίτη. Μια διαμάχη, η οποία φαίνεται να έχει κομματικές αποχρώσεις και πολύ πιθανόν να σχετίζεται με τις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη της νέας ηγεσίας του μαθητικού κινήματος.

a 1003 Ειδήσεις, Παιδεία

Όσον αφορά στην εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους, με χθεσινές του δηλώσεις στο ΡΙΚ ο νέος πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) Μάριος Προκοπίου, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και ότι χώρος συγκέντρωσης των μαθητών θα είναι η Τάφρος Ντ’ Αβίλα.

Από την πλευρά της, η Επαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΕΣΕΜ) Λευκωσίας καλεί τους μαθητές να λάβουν μέρος σε κοινή εκδήλωση καταδίκης για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και μνήμης Πολυτεχνείου, που συνδιοργανώνει με το φοιτητικό κίνημα και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Νοεμβρίου (θα ξεκινήσει από την Αμερικάνικη Πρεσβεία και θα καταλήξει στο οδόφραγμα παρά τον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη). Όπως εκτιμάται, η εξαγγελία για διαφορετικές εκδηλώσεις από την ΠΣΕΜ και την ΕΣΕΜ, δεν είναι άσχετη με την εκλογή προέδρου των μαθητών και το ποιος υποψήφιος τελικά επικράτησε. Συγκεκριμένα, η γραμματεία της ΠΣΕΜ αποτελείται από δέκα μέλη. Φέτος, δημιουργήθηκε μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο μεγάλων μαθητικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του καταρτισμού της ΠΣΕΜ σε Σώμα, να προκύψει ισοψηφία.

Οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου ήταν ο Μάριος Προκοπίου και η Χριστίνα Στεφανή. Καθένας έλαβε από πέντε ψήφους. Ωστόσο, δεν έγινε κλήρωση μεταξύ τους, αφού στην πορεία δύο ψηφοδέλτια με το όνομα της κ. Στεφανή κρίθηκαν άκυρα επειδή ήταν γραμμένα με μικρά αντί κεφαλαία γράμματα. Οι πέντε «χαμένοι» των εκλογών υπέβαλαν ένσταση η οποία εξετάστηκε από δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο και την απέρριψε την περασμένη Πέμπτη. Έτσι, ο κ. Προκοπίου θεωρείται πλέον και επίσημα, νέος πρόεδρος της ΠΣΕΜ. Οι υπόλοιποι πέντε μαθητές εξακολουθούν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα και ζητούν διερεύνηση των καταγγελιών τους, τόσο από τη Γενική Εισαγγελία όσο και από τις Επιτρόπους Διοικήσεως και Παιδιού. Λόγω της κατάστασης, πάντως, στα σχολεία προκλήθηκε σύγχυση και χθες Παρασκευή, αρκετοί μαθητές διερωτούνταν πότε θα γίνει η εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, με εγκύκλιο προς τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς να μεριμνήσουν «όπως η εκδήλωση για την καταδίκη του ψευδοκράτους προγραμματιστεί από τους μαθητές για τις 16 (ημέρα Δευτέρα) και όπως αυτή πραγματοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο της μαθητικής ευπρέπειας και κοσμιότητας».

Πηγή: Φιλελεύθερος