Σημαντικές δράσεις αναπτύσσει η Δερύνεια για ανακύκλωση και μείωση απορριμάτων

a 180 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 436 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Αν θέλουμε επιτέλους να συμπεριφερόμαστε ευρωπαϊκά, θα πρέπει να στηρίζουμε την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και να μην πετάμε τα απορρίμματα μας στο γείτονα. Αυτό δηλώνει ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης, ο οποίος σε σύντομη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ αναφέρεται στις διάφορες δράσεις και δραστηριότητες που αναπτύσσει ο Δήμος.

Οπως ανέφερε, ο Δήμος Δερύνειας εφαρμόζει εδώ και χρόνια σύστημα ανακύκλωσης διαφόρων υλικών και κομποστοποίησης, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση του υλικού για γεωργικούς σκοπούς και τόνισε τη σημασία που δίνει γενικότερα ο Δήμος στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τις διάφορες παραμέτρους, από την ανακύκλωση μέχρι την καθαριότητα.

«Ο Δήμος Δερύνειας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην καθαριότητα”, είπε στο ΚΥΠΕ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι “εδώ και χρόνια εφαρμόζεται στο Δήμο μας το σύστημα της ανακύκλωσης, ενώ το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην εφαρμογή για την ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού από πόρτα σε πόρτα».

Πρόσθεσε ότι «η ανακύκλωση γυαλιού γίνεται στους ειδικούς κάδους καμπάνα, ενώ τα κλαδέματα τοποθετούνται από τους δημότες σε τεμάχιο που υπόδειξε ο Δήμος δίπλα από τη δημοτική αποθήκη, με πολύ χαμηλή χρέωση, αναλόγως του όγκου τους».

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος κατά πόσον εντοπίζονται κάποια προβλήματα που εμποδίζουν την ανακύκλωση, είπε πως «μεγάλο πρόβλημα παραμένει η περισυλλογή ογκωδών στερεών αποβλήτων, όπως επίπλων, στρωμάτων, πλαστικών καρεκλών, τραπεζιών και άλλων”.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση αυτού του θέματος, ο Δήμος Δερύνειας προσβλέπει στη δημιουργία Πράσινου Σημείου. Οπως είπε ο κ. Καραγιάννης, “ευελπιστούμε ότι σύντομα θα εγκριθούμε για να λειτουργήσουμε το δικό μας Πράσινο Σημείο, γιατί δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους ασυνείδητους να εκμεταλλεύονται το καθεστώς της νεκρής ζώνης, για να μας πετούν τα σκουπίδια, τα μπάζα και τα ογκώδη υλικά τους».

Η Δερύνεια, συνέχισε, «δεν είναι ο σκυβαλότοπος κανενός. Αν θέλουμε επιτέλους να συμπεριφερόμαστε ευρωπαϊκά, θα πρέπει να στηρίζουμε την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και να μην πετάμε τα απορρίμματά μας στο γείτονα».

Αφού ανέφερε ότι «η καθαριότητα δείχνει τον πολιτισμό μας» ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι «όπως θέλουμε να διατηρούμε το σπίτι μας συγυρισμένο και καθαρό, έτσι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε και προς τους συνανθρώπους μας».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς την καλλιέργεια νοοτροπίας μείωσης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, είπε πως «ο Δήμος Δερύνειας σε συνεργασία με την Green Dot έχει διοργανώσει αρκετές εκπαιδευτικές, ενημερωτικές ημερίδες για τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης, για μείωση του όγκου αποβλήτων αλλά και της χρήσης πλαστικών σακουλιών”.

Επίσης, είπε, “έχουμε εκπαιδεύσει ομάδα νεαρών εθελοντών την Green Team, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι έχουν διανέμει ενημερωτικό υλικό και συμπληρώσει ερωτηματολόγια, για την ευαισθητοποίηση του κοινού».

Με αφορμή αυτή τη δράση, ο κ. Καραγιάννης εξήρε τη σημασία του εθελοντισμού για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. “Οφείλω να παραδεχτώ”, δήλωσε συγκεκριμένα, «ότι και σ’ αυτή μας την πρωτοβουλία η συμβολή των εθελοντών μας ήταν πολύ σημαντική”. Παράλληλα, από πλευράς του ο Δήμος Δερύνειας “χάρισε κάδους κομποστοποίησης στα σχολεία αλλά και σε δημότες μας με στόχο την προώθηση της κομποστοποίησης και την επαναχρησιμοποίηση του υλικού για γεωργικούς σκοπούς».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «η συχνή ενημέρωση των δημοτών μας για τα οφέλη από την ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, τους κάνει πιο ευαίσθητους και πιο συνεργάσιμους. Η σωστή ανακύκλωση αρχίζει από την πηγή και αυτό έχει καταστεί ξεκάθαρο στους δημότες της Δερύνειας».