Παραδέχονται όλοι την κατάρρευση στην Παιδεία

touvla thumb large Ειδήσεις
touvla thumb large Ειδήσεις

Όταν οι πρωταγωνιστές της δημόσιας εκπαίδευσης συμφωνούν με τη θέση περί χαμηλού επιπέδου των μαθητών μας που φοιτούν στο δημόσιο σχολείο, τότε εύκολα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα κάποιος ότι δεν πρόκειται για μια απλή άποψη, αλλά για ένα επιβεβαιωμένο γεγονός. Αυτά προκύπτουν από τα σχόλια τόσο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Καδή, όσο και του προέδρου των καθηγητών, Δημήτρη Ταλιαδώρου, επί της επιστολής του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου προς τον ΠτΔ για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης της Μέσης Εκπαίδευσης.

Η επιστολή του πανεπιστημιακού δασκάλου, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και συζητήθηκε εκτενώς όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ευρύτερα.

Όσον αφορά στην αντίδραση του αρμόδιου υπουργού, σε δηλώσεις του, ο κ. Καδής είπε χαρακτηριστικά πως «συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του πρύτανη». Ως προς τα προβλήματα που αναφέρονται στη σχετική επιστολή, παραδέχτηκε πως είναι υπαρκτά, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι δεν είναι σημερινά, αλλά χρονίζουν.

Ερωτηθείς εάν οι απόφοιτοι προηγούμενων δεκαετιών ήταν πράγματι καλύτεροι από τους σημερινούς μαθητές, ο υπουργός απάντησε καταφατικά. «Αυτό επιβεβαιώνεται από διεθνείς μελέτες, από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά και από τις απόψεις των ακαδημαϊκών οι οποίοι διδάσκουν εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο», είπε.

Την ίδια ώρα, παρέπεμψε στις πολιτικές που αναπτύσσει το Υπουργείο του, για την ποιότητα των εκπαιδευτικών καθώς και για τη δομή και το περιεχόμενο του σχολικού προγράμματος, με στόχο τη διόρθωση της κατάστασης.

Ο κ. Καδής εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και πως έφτασε ο καιρός για λήψη μέτρων. Επανέλαβε δε, ότι η τρέχουσα σχολική χρονιά αποτελεί ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων, για μια σειρά από ζητήματα, τα οποία τίθενται και στην επιστολή του πρύτανη.

Σε δική του παρέμβαση, ο επικεφαλής των καθηγητών προειδοποίησε πως το μελλοντικό επίπεδο των μαθητών μας θα είναι ακόμα χειρότερο εάν δεν ληφθούν μέτρα. Είπε ότι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της Μέσης Εκπαίδευσης είναι δύο:
1) Το ωρολόγιο πρόγραμμα και ιδιαίτερα αυτό του Ενιαίου Λυκείου και
2) οι κανονισμοί λειτουργίας των δημόσιων σχολείων.

Τα προβλήματα, συνέχισε, ξεκινούν από τη Δημοτική Εκπαίδευση και σημείωσε, επίσης, δύο ζητήματα:
1) Το κατά πόσο οι μαθητές μαθαίνουν ορθογραφία και
2) την κάθετη διαφωνία του με τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Ελληνικών και των Μαθηματικών.

Ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ακόμα ότι «πιθανόν το χαμηλό επίπεδο των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου να οφείλεται και στην ύπαρξη β’ και γ’ κατανομής», υπενθυμίζοντας ότι η ΟΕΛΜΕΚ έθεσε τον προβληματισμό της κατά πόσο πρέπει να τεθεί βάση εισδοχής.

Αιχμές Ταλιαδώρου για «πάρτι ακαδημαϊκών»

Η ΟΕΛΜΕΚ μπορεί να συμφώνησε με τον πρύτανη για το χαμηλό επίπεδο των μαθητών, όχι όμως και με όλα τα υπόλοιπα σημεία της επιστολής του πρύτανη. Ο επικεφαλής της Οργάνωσης άφησε αιχμές για τον ρόλο του Πανεπιστημίου Κύπρου, απάντησε στα περί «συνδικαλιστικού πάρτι», για «πάρτι με πανεπιστημιακούς», υποδεικνύοντας συνάμα ότι η πλειοψηφία των διδασκόντων στα δημόσια σχολεία είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ταλιαδώρος χαιρέτισε «το όψιμο ενδιαφέρον του πρύτανη για τη Μέση Εκπαίδευση και τις επισημάνσεις του για τα ζητήματα και τα προβλήματα που η ΟΕΛΜΕΚ εδώ και χρόνια επισημαίνει, αλλά οι εκάστοτε πρυτανικές Αρχές αντί να ασχολούνται με αυτά, η μόνη τους έγνοια ήταν η εισαγωγή φοιτητών με διαδικασίες εξετάσεων τύπου GCE».
Σαφώς ενοχλημένος από την αναφορά του πρύτανη, ότι η μεταρρύθμιση μετατράπηκε σε ένα κακόγουστο συνδικαλιστικό πάρτι, είπε:

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε στον πρύτανη ότι το ‘’πάρτι’’ για τη μεταρρύθμιση έγινε κυρίως από τους πανεπιστημιακούς. Π.χ. ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος που ηγήθηκε της διαδικασίας για τη μεταρρύθμιση ως πρόσφατα, εισέπραξε από τον Κύπριο φορολογούμενο μισό εκατομμύριο ευρώ. Άλλος ακαδημαϊκός, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών ανέλαβε εργολαβικά τη βιομηχανία παραγωγής διδακτικών εγχειριδίων, εισπράττοντας μερικές χιλιάδες ευρώ. Τα βιβλία αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα από την επιστημονική επιτροπή αναλυτικών προγραμμάτων και αποσύρθηκαν. Ένα άλλο πάρτι αφορά στο σχέδιο αξιολόγησης Αθηνά, για το οποίο καταβλήθηκαν σε πανεπιστημιακούς, πέραν των €700.000. Από τα πιο πάνω συμπεραίνουμε ότι η ΟΕΛΜΕΚ δεν συμμετείχε σε κανένα πάρτι».

Ο κ. Ταλιαδώρος είπε, ακόμα, πως «θεωρούμε ότι πρώτιστα στον πρύτανη πρέπει να απαντήσει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο φέρει ακεραία την ευθύνη για το επίπεδο τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση». Για να προσθέσει ότι «μεγάλο μέρος του προσωπικού στα δημόσια σχολεία είναι απόφοιτοι του Πανεπιστήμιου Κύπρου».
Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η ΟΕΛΜΕΚ, θεωρώντας ως σημαντικότερα προβλήματα το Ενιαίο Λύκειο και τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων, μετέχει ενεργά στις δύο αντίστοιχες επιτροπές του Υπουργείου από τις οποίες αναμένει να λειτουργήσουν με ταχύτερους ρυθμούς.

Όσο για τον κατάλογο διοριστέων, υπέδειξε προς τον πρύτανη ότι «θέση της Οργάνωσης είναι να διασφαλιστούν οι συμβασιούχοι, έκτακτοι και αντικαταστάτες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης του Πανεπιστημίου Κύπρου και στους οποίους επένδυσε η πολιτεία».

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αποφάσεις και χωρίς απόλυτη συναίνεση

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε αποφασισμένα για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος», είπε ο υπουργός Παιδείας. Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του πρύτανη, ότι για χάρη των αλλαγών η πολιτεία θα συγκρουστεί αναπόφευκτα με τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Καδής επισήμανε ότι «στόχος είναι οι συναινετικές αποφάσεις». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «ακόμα και εάν δεν επιτευχθεί η απόλυτη συναίνεση, είμαστε αποφασισμένοι για λήψη διορθωτικών μέτρων». Σημείωσε, εξάλλου, μια σειρά από ζητήματα που τίθενται και από τον πρύτανη, «τα οποία έχουμε ήδη διαχειριστεί μέσα από καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση, μέσα από ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες του Υπουργείου, μάχιμοι εκπαιδευτικοί και δίνουν εμπεριστατωμένες, τεκμηριωμένες απόψεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε παρακάτω».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ