Εκδήλωση διαμαρτυρίας από γονείς και μαθητές για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

a 96 Ειδήσεις
a 1322 Ειδήσεις

Πραγματοποιήθηκε χθες, 31 Μαρτίου, από τις 7:30 μέχρι τις 8:30 π.μ., μπροστά στην είσοδο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Σωτήρας Αμμοώστου, εκδήλωση διαμαρτυρίας με αθρόα συμμετοχή γονέων και μαθητών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εξαιτίας τη λειτουργίας δύο κεραιών κινητής τηλεφωίας σε μικρή απόσταση από το σχολείο και μετά από εντολή Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (13/1/2015) του Συνδέσμου Γονέων. Αίτημα κατά τη διαμαρτυρία ήταν η άμεση εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης ή της Συνετούς Αποφυγής σε σχέση με την τοποθέτηση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Η Αρχή αυτή, η οποία αποτελεί διεθνή συνθήκη ενσωματωμένη και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, προνοεί τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος ή της υγείας του ανθρώπου, όταν υπάρχει επιστηµονική αβεβαιότητα ως προς τον κίνδυνο επέλευσης µη αναστρέψιµων ή σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον ή στην ανθρώπινη υγεία απ οποιαδήποτε δραστηριότητα ή έργο.

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την Αρχή της Προφύλαξης, απαιτεί την τοποθέτηση τέτοιων κεραιών σε απόσταση 500 μέτρων από χώρους με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια, γηροκομεία, νηπιαγωγεία) και σε απόσταση 300 μέτρων της μιας κεραίας από την άλλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης σε στήριξη των ενεργειών της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Ιωάννας Παναγιώτου, η οποία σε δηλώσεις της σε πρόσφατη συνεδρία της Κονοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος (28/1/2015) και με επιστολές της προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών (16/2/2015), ζητεί «όπως το Υπουργείο Υγείας προχωρήσει στν καθορισμό εθνικών ορίων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ως έπραξαν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία κ.α) για λόγους εφαρμογής της Αρχής της Συνετούς Αποφυγής», ενώ παράλληλα ζητεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, «όπως στην Τροποποιημένη Εντολή 3 του 2006 που αφορά τους Σταθμούς Ραδιοεπικοινωνίας προστεθεί στην παράγραφο 3 ξεκάθαρη προτροπή για αποφυγή τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας πλησίον σχολείων, νοσοκομείων, γηροκομείων κ.λ.π. για λόγους εφαρμογής της Αρχής της Συνετούς Αποφυγής», με θετική ανταπόκριση το Υπουργού.

Οι ενέργειες της Επιτρόπου Περιβάλλοντος θεωρούμε ότι αποτελούν μία πολύ θετική κίνηση για υλοποίηση του συμπεράσματος τς συνεδρίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος (28/1/2015), η οποία διά στόματος του προέδρου της, βουλευτή δρ Αδάμου Αδάμου, πρότεινε «να μελετηθεί από την εκτελεστική εξουσία το περιθώριο λήψης μέτρων για αντιμετώπιση του ζητήματος μέσα από την Εντολή 3/2006 του Υπουργού Εσωτερικών και να εξεταστεί από πλευράς επιτροπής το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης σε σχέση με την εγκατάσταση κεραιών σε κατοικημένες περιοχές».

Οι γονείς δεν διαφωνούν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ από τα παιδιά είναι σημαντικά επιζήμια για την υγεία του. Γι΄ αυτό καλούν όλους τους γονείς να πρστατεύουν τα παιδιά τους από την υπερβολική χρήση τέτοιων συσκευών. Όμως παράλληλα απαιτούν από την πολιτεία να προστατεύσει τα παιδιά από τη συνεχή έκθεση στην ηεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Τέλος Ανακοίνωσης