Καταθέτες ενάγουν την Τρόικα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

a 68 Ειδήσεις
a 3861 ΕιδήσειςΤην ετοιμότητά του να ενάγει την Τρόικα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Κοινοτήτων για την επιβολή “κουρέματος” στις καταθέσεις Κυπρίων και ξένων, εκφράζει ο Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος Κυπρίων και Ελλαδιτών δικηγόρων.

Το εν λόγω ζήτημα αναδεικνύει η εφημερίδα «Σημερινή», που κατέχει την επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Σ’ αυτήν αναφέρεται ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο στη Λευκωσία, όπου οι επηρεαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους δικηγόρους, που θ’ αναλάβουν την υπόθεση, ώστε να τους επεξηγηθεί, πώς και γιατί, είναι εφικτή μια τέτοια προσφυγή.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου Κυπρίων και Ελλαδιτών Κατερίνα Θεοδότου, η προσφυγή θα στηριχθεί στο άρθρο 340 του Ευρωπαϊκού Δικαίου, βάσει των προνοιών του οποίου, ουδείς δύναται να παίρνει τα χρήματα κάποιου, χωρίς να τον ρωτήσει.

Σύμφωνα με τον Αγγλοελληνικό Σύνδεσμο Κυπρίων και Ελλαδιτών δικηγόρων, «το μέτρο αυτό («κούρεμα» καταθέσεων) έχει προκαλέσει δυσβάσταχτα προβλήματα σε πολλούς συμπολίτες μας, που είδαν τις οικονομίες μιας ζωής να εξανεμίζονται. Ουδεμία εξήγηση έχει δοθεί, πέραν αόριστων αναφορών, πως η Κύπρος έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ότι κινδυνεύει να κηρύξει πτώχευση. Το μέτρο, που έχει ληφθεί, χαρακτηρίζεται από αυθαιρεσία και από έλλειψη σεβασμού προς το άτομο και την περιουσία του».

Τις εν λόγω υποθέσεις, θ’ αναλάβουν δύο έγκριτοι νομικοί. Ο Sir Francis Jacobs, ο οποίος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και πρώην εισηγητής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ο Τάκης Τριδήμας, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εν ενεργεία δικηγόρος στο Λονδίνο.

Πηγή: SigmaLive