Η επένδυση στην Κοινωνική Καινοτομία, το μέλλον της Επιχειρηματικότητας

koinwnikh Ειδήσεις
koinwnikh Ειδήσεις

Σε κάθε περίοδο κοινωνικής έξαρσης υπάρχει ένα διάστημα όπου η ευφορία προς αλλαγή επικρατεί με εστίαση είτε σε νέο προϊόν η υπηρεσία. Οι όποιες “καινοτόμες” και καινούργιες ιδέες έχουν δυο παραμέτρους. Είναι σταδιακές και έχουν μικρές τροποποιήσεις που έχουν “εξελιχθεί” χάρη στην αλλαγή των αντιλήψεων. Προέρχονται δε από την ανάγκη του προσδιορισμού της “νέας” γενιάς στην εξασφάλιση της διαφορετικότητα της προς το καινούργιο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Έτσι πολλές φόρες οι καθαρές ερμηνείες είναι ένα απόφθεγμα των ανθρώπων οι οποίοι λειτουργούν εντός της αλλαγής.

Η Κοινωνική Καινοτομία, θα μπορούσε να ερμηνευτεί μέσω της ακόλουθης περιγραφής: “δημιουργία, εξέλιξη, ολοκλήρωση και υιοθέτηση καινούργιων αντιλήψεων και πρακτικών όπου θέτουν στο προσκήνιο τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προκλήσεις σε υφιστάμενα κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, εντός των τοπικών κοινωνιών.” Είναι, με άλλα λόγια οι καινούριες ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες που έρχονται να αντιμετωπίσουν ανάγκες των κοινωνιών που ζούμε.

Εάν δε προσδιορίζαμε την καινοτομία με “επιχειρηματικό όρο”, τότε θα καθοριζόταν με την συνεχή και μόνιμη αλλαγή αντίληψης, συμπεριφοράς και δομής απέναντι στο υφιστάμενο σύστημα, ορίζοντας το ως παρωχημένο. Έτσι γίνεται προσπάθεια, επαναφοράς του ανθρώπου στο επίκεντρο του κοινού σκοπού και καλού. Βέβαια η διαδικασία δεν μπορεί να θεωρείται μονοδιάστατη, αλλά να περιστοιχίζεται μέσα σε πυλώνες όπως, το κέρδος, την συνεισφορά και την συνεργασία, τον ατομισμό, την ομάδα, τον οργανισμό. Τις περισσότερες φορές, αυτά συντελούνται ασυναίσθητα και αυτόνομα χάρις κάποιου γεγονότος το οποίο επέδρασε στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης στο σύνολο της.

Τι σημαίνει αυτό και πρακτικά; Θα πρέπει να αναφερθεί, καταρχάς, ότι η καινοτομία μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε, αλλά υπάρχει η αίσθηση και η πεποίθηση ότι όταν ομαδοποιείς άτομα, με διαφορετικές εμπειρίες, προσφέροντας τους υποστήριξη μέσα από εργαλεία μεθοδολογιών, ούτως ώστε να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν την ανάγκη και το πρόβλημα, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται. Έτσι, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και στελεχωμένο με τους κατάλληλους ανθρώπους, γίνεται επιτακτική ανάγκη. Βέβαια δεν είναι ανάγκη οι πιθανές εφαρμογές, οι διαδικασίες / δράσεις να είναι καινοτόμες ριζικά και τεχνολογικά. Μπορεί να είναι απλά ποιο αποτελεσματικές στην λειτουργία τους από την μέχρι τώρα συνήθη πρακτική εφαρμογής τους.

Τέλος, εφόσον η αντίληψη, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής καινοτομίας, με την τοποθέτηση του ανθρώπου ως το επίκεντρο, επιτυγχάνεται η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία. Αυτό είναι πιθανόν να προσδώσει ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριότητας όπου τα αποτελέσματα και οι διαδικασίες / δράσεις τους, συγκλίνουν προς την ενίσχυση του κοινωνικού οφέλους.

SotiraNews